Terveys

Diabeteksen oireet: Moni sairastaa aikuisiän diabetesta tietämättään – 11 varoittavaa merkkiä

Jopa 100 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan aikuistyypin diabetesta tietämättään. Esimerkiksi hiivatulehduskierre, outo laihtuminen ja kainaloiden tummuminen voivat olla piilevän diabeteksen oireita.

Aikuisiän diabetes kehittyy usein hitaasti. Diabeteksen oireet ovat moninaiset, eikä niitä osata aina yhdistää sairauteen. Hoitamattomana sairaus voi olla hengenvaarallinen, sillä se lisää esimerkiksi vakavien sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Tyypin 2 diabetes alkaa yleensä yli 40-vuotiaana. Haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti tai insuliinia ei erity tarpeeksi. Insuliinintuotanto voi vuosien saatossa hiipua täysin.

Kun insuliini ei kuljeta sokeria tehokkaasti lihassoluille, solut eivät saa polttoainetta. Sokeri jää vereen ja alkaa vaurioittaa verisuonia ja koko elimistöä.

Nämä diabeteksen oireet voivat paljastaa piilevän diabeteksen:

1. Lisääntynyt jano ja virtsaamisentarve

Jatkuva jano ja vessahätä etenkin öisin voivat olla diabeteksen oireita. Kun elimistön sokeritaso on korkea, munuaiset työskentelevät vimmatusti poistaakseen liian sokerin. Tämä lisää ja virtsaamisentarvetta, ja kun kehosta poistuu nestettä, myös jano alkaa vaivata.

2. Voimakas väsymys aterian jälkeen

Pieni raukeus lounaan jälkeen on normaalia. Jos ateria on maltillisen kokoinen, sen pitäisi kuitenkin antaa energiaa, ei viedä sitä. Voimakas väsymys aterian jälkeen voi kertoa sokeriaineenvaihdunnan häiriöstä.

3. Diabeteksen oireet: Unen katkeilu ja uupumus

Outo väsymys voi vaivata piilevää diabetesta sairastavaa ympäri vuorokauden, kun elimistö ponnistelee pitääkseen verensokerin tasaisena. Jano ja virtsaamisentarve voivat myös herättää yöllä, ja aamulla olo on puuroinen ja ärtynyt.

Sisäinen kello vaikeuttaa aamu-unisen arkea

4. Ruokahaluttomuus ja makeanhimo

Sokeriaineenvaihdunnan häiriö voi häiritä ruokahalua. Ruokahalu voi kadota ja nälkä tuntuu vasta, kun verensokeri on pohjalukemissa ja olo on heikko. Tällöin voi tehdä mieli makeaa, joka nostaa verensokeria nopeasti.

5. Selittämätön laihtuminen

Aikuisiän diabetes liitetään usein ylipainoon. Se voi kuitenkin aiheuttaa myös laihtumista.

Jos insuliini ei kuljeta sokeria tehokkaasti lihassolujen ravinnoksi, sokeri poistuu elimistöstä virtsan mukana. Verensokeripitoisuus on siis korkea, mutta keho ei pysty hyödyntämään sokeria.

Kun lihassolut eivät saa riittävästi energiaa, lihakset voivat surkastua ja paino putoaa, vaikka ihminen söisi hyvin.

6. Hitaasti parantuvat haavat

Korkea verensokeri voi vaurioittaa verisuonia. Verisuonien toiminnan heikentyminen hidastaa haavojen ja mustelmien parantumista, ja haavat voivat tulehtua helpommin.

7. Jalkojen tuntohäiriöt

Diabetes voi aiheuttaa neuropatiaksi kutsutun hermovaurion, joka heikentää etenkin jalkojen ja jalkaterien tuntoa. Oire on yleisempi 1-tyypin diabeteksessa, mutta myös 2-tyypin diabetes voi vaurioittaa ääreishermoja. Neuropatia aiheuttaa esimerkiksi jalkojen tunnottomuutta, kihelmöintiä ja paineentunnetta.

Myös jalkahaavat ovat hälytysmerkki, johon pitää kiinnittää huomiota. Diabeetikon iho voi ohentua, jolloin hiertymiä tulee helposti. Jos jaloissa on tuntohäiriöitä, ihminen ei välttämättä huomaa haavoja, ennen kuin ne tulehtuvat pahasti.

Jalkojen hoitaminen on tärkeää.

8. Diabeteksen oireet voivat yllättää: Ihon herkistyminen ja tummuminen varoitusmerkkejä

Diabetes voi kuivattaa ja ohentaa ihoa, jolloin se kutiaa herkästi. Kun insuliinin toiminta kudoksissa heikentyy, taiveosien iho voi myös paksuuntua ja tummua. Acanthosis nigricans eli akantoosi aiheuttaa ruskeita, sameita läikkiä esimerkiksi niskaan, kainaloihin ja sisäreisiin.

Tummuneet taivekohdat voivat ärtyä tavallista helpommin. Akantoosin liepeille voi kasvaa myös hyvänlaatuisia sidekudoskasvaimia.

9. Heikentynyt näkö

Korkea verensokeri voi vaurioittaa silmänpohjan verisuonia ja silmän hermostoa. Tämä voi aiheuttaa näen heikentymistä, silmäkipua ja jopa äkillisen näön menetyksen.

Näköhäiriöt kannattaa tutkituttaa heti, sillä ne ovat yleisimpiä alkavan 2-tyypin diabeteksen oireita. Sairauden jäljille voidaan päästä silmätutkimusten kautta, vaikka ihmisellä ei olisi vielä muita tyypillisiä diabetesoireita, kuten janoa ja väsymystä.

10. Hiivatulehdukset

Hiivat kasvavat herkästi sokeripitoisessa elimistössä. Naisella jatkuvat hiivatulehdukset voivatkin olla piilevän diabeteksen oireita.

Hiiva voi iskeä myös suuhun tai iholle. Suun limakalvot voivat muuttua punaisiksi ja aroiksi, ja niihin voi ilmestyä vaaleita läiskiä.

Iholla hiivatulehdus pesiytyy yleensä kosteisiin taivekohtiin, kuten nivusiin, kainaloihin ja varvasväleihin. Ihon hiivatulehduksen tunnistaa ärhäkästä punoituksesta, jossa on usein terävä, mutkitteleva reuna.

11. Potenssiongelmat ja haluttomuus

Diabetes voi heikentää sukuelinten verenkiertoa. Tämä voi aiheuttaa miehelle erektio-ongelmia ja naiselle kiihottumisvaikeuksia. Myös piilevän diabeteksen aiheuttama väsymys voi nakertaa haluja.

Lähteet: Diabeteselämää, Diabetesliitto, Terve.fi, Terveyskirjasto

Juttua on muokattu 14.11.2023 kello 14.24: Ingressiin päivitetty ajantasainen arvio tyypin 2 diabetesta tietämättään sairastavien suomalaisten lukumäärästä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Diabeteksen oireet: Moni sairastaa aikuisiän diabetesta tietämättään – 11 varoittavaa merkkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.