Narsisti tekee uhrista syyllisen – 7 askelta myrkyllisestä suhteesta irrottautumiseen

Narsisti ei tee suhteen lopettamisesta helppoa, sillä hänen egonsa ei kestä jätetyksi tulemista. Lue, miten pääset irti tuhoavasta suhteesta, vaikka narsisti kääntäisi kaikki sinua vastaan.

Narsismi on persoonallisuushäiriö, joka ei ole sama asia kuin terve itseihailu. Terveellä tavalla narsistinen, mutta empaattinen ihminen tajuaa, että pompottaminen satuttaa muita.

Narsisti käyttää muita egonsa ravintona

Narsistisen ihmisen minäkuva ja suhde muihin on vaurioitunut. Narsisti ei tunne juurikaan empatiaa. Muut ihmiset ovat välineitä, joilla hän pönkittää itsetuntoaan ja joihin hän purkaa pahaa oloaan.

Suhteen alussa narsisti on usein unelmakumppani. Rakkaus muuttuu salakavalasti alistamiseksi ja lähteminen voi olla vaikeaa, sillä narsisti uhkailee ja kerjää pitääkseen uhrinsa loukussaan.

Lähteminen on mahdollista, kun olet sinnikäs, arvostat tunteitasi ja haet apua:

1. Hanki todisteita narsistin teoista

Narsistit ovat taitavia manipuloijia. He osaavat valita kumppaneikseen herkkiä ihmisiä, joita on helppo syyllistää.

Jotta uskoisit, että julmuudet ovat totta, hanki niistä todisteita. Talleta uhkaavat ja ilkeät viestit ja nauhoita puhelut. Kirjoita ylös tilanteet, joissa sinua on kiusattu ja nöyryytetty. Turvaudu todisteisiin, jos epäilet muistojasi tai joku kyseenalaistaa kokemuksesi.

2. Varaudu siihen, että ero ei ole helppo

Narsistin ego ei kestä hylätyksi tulemista, sillä hän haluaa dominoida. Narsisti voi tehdä uskomattomia temppuja saadakseen sinut jäämään tai liatakseen maineesi. Hänestä voi tulla liehittelijä, avuton säälinkerjääjä tai demoni. Hän voi myös manipuloida ystäväsi, terapeutit ja viranomaiset puolelleen. Varaudu kaikkeen tähän.

Pysy lujana, vaikka narsisti hurmaisi tai kiusaisi sinua loputtomasti. Sinulla on hyvä syy lähteä, vaikka narsisti kääntäisi kaikki sinua vastaan.

ero, narsisti, narsismi, parisuhde, myrkyllinen, toksinen

3. Ole sinnikäs ja pysyttele faktoissa

Narsisti on mestari ohjaamaan keskustelut sivupoluille. Neuvottelu lasten huoltajuudesta voi päättyä tilanteeseen, jossa lastenvalvoja surkuttelee narsistin selkäkipuja, joista sinä et kuulemma piittaa.

Tällaiset tilanteet ovat raivostuttavia, mutta on tärkeää, että hallitset hermosi. Palauta keskustelu asiallisesti, mutta sinnikkäästi alkuperäiseen aiheeseen. Vaikka kumppanisi riehuisi puhelimessa, toista asiasi rauhallisesti. Älä lähde tunneryöppyyn mukaan, sillä narsisti pyrkii juuri tähän, jotta sinä vaikuttaisit riitelijältä.

Kommunikoi narsistin kanssa mahdollisimman paljon kirjallisesti. Sähköpostit ja tekstiviestit on helppo tallentaa ja voit harkita vastaustasi rauhassa. Narsistit manipuloiva argumentointityyli on helpompi huomata, kun hän ei voi käyttää elekieltä.

4. Hae apua ja puhu

Turvaudu tarvittaessa asianajajaan, terapeuttiin, sosiaaliviranomaisiin tai poliisiin. Muista kuitenkin, että narsisti voi yrittää manipuloida heitä.

Puhuminen ja muiden kokemusten kuuleminen helpottaa oloa ja auttaa suhteesta irrottautumisessa. Narsistien uhrien tuki ry tarjoaa vertaistukea ja tietoa narsismista. Yhdistys järjestää tukiryhmiä useilla paikkakunnilla.

Apua saa myös yhdistyksen puhelinpalvelusta ja keskustelufoorumilta. Sivuilta löytyy lista terapeuteista, jotka ovat erikoistuneet persoonallisuushäiriöihin.

5. Valitse taistelusi

Jätetty narsisti voi piinata sinua pitkään. Mieti, mitkä asiat ovat taistelun arvoisia ja missä kannattaa luovuttaa. Vaikka narsisti levittelisi sinusta juoruja, jokaista valhetta ei ehkä kannata oikaista. Keskitä energiasi itseesi ja uuteen elämääsi.

6. Ota etäisyyttä

Pidä narsistiin mahdollisimman vähän yhteyttä. Hoida hänen kanssaan vain käytännön asioita ja ota tapaamisiin tarvittaessa mukaan tukihenkilö.

Jos narsisti häiriköi, muuta yhteystietosi salaisiksi ja sulje hänet somekanavistasi. Äärimmäisissä tapauksissa voidaan tarvita lähestymiskielto.

7. Muista, että olet rakkauden arvoinen

Muistuta itseäsi tästä päivittäin. Ansaitset rakkautta, vaikka narsisti haukkuisi sinut päästä varpaisiin ja kääntäisi kaikki sinua vastaan.

Ennen uuden suhteen aloittamista voi olla hyvä opetella elämään itsenäisesti. Huomaat, että pärjäät. Kokemus vahvistaa itsetuntoasi ja auttaa sinua kaikkein tärkeimmässä: itsesi rakastamisessa.

Lähteet: Narsismi.info, Narsistien uhrien tuki ry sekä Välipakka, Tuija ja Lehtosaari, Arja: Sata tapaa tappaa sielu – Narsismin uhrit kertovat (2007, Gummerus)

Keskustelu

Kuinka voi olla mulla huono tuuri liikenteessä. Otan muut tiellä kulkijat huomioon ja noudatan liikenne sääntöjä, niin aina valoristeyksessä kohdallani palaa punainen valo? Sitten tämä toinen osapuoli joka kulkee toista kaistaa ajelee ohi, näyttää keskisormea ja vielä tööttäilee, niin tälle on aina valo vihreä?? On se kumma juttu!?

Kommentoi juttua: Narsisti tekee uhrista syyllisen – 7 askelta myrkyllisestä suhteesta irrottautumiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X