Hyvinvointi

Näin järjestät spa-hetken itsellesi kotioloissa – poimi vinkit ihon hellimiseen

Kun olo alkaa työn, huvin tai ylenpalttisen treenamisen jälkeen olla vetämätön, on aika palkita itsensä rentouttavalla spa-hetkellä omassa kotikylpylässä.

Talviseen viikonloppuun kuuluu tietysti päivänvaloajan pituinen reippailu ulkoilmassa. Sen jälkeen voikin rentouttaa ja lämmittää lihaksiaan saunassa tai kylvyssä.

Sitten on hyvä hetki kuoria lämmennyttä ihoa. Hyvä vartalokuorinta-aine on tasapainossa öljyn ja kuorivien ainesosien suhteen. Liian öljyinen jää lillumaan iholle, kun taas liian kuiva rapisee iholta ennen kuin ehtii vaikuttaa.

vartalonhoitotuotteet

Loistava hinta-laatu-suhde on Natura Siberica -sarjan tyrnipitoisella kuorinta-aineella, 1. Oblepikha and Honey Body Scrub (300 ml 7,90 e) suuressa purkissa on juuri oikein tasapainoitettu tuote. Sen öljy hellii ihoa yhdessä hunajan ja tyrnin kanssa, joka kuulemma Siperiassa kasvaa vielä suomalaistyrniäkin omega 3-6-7-9 -rasvahappopitoisemmaksi. Siperianmännyn siemenestä tehty jauhe näyttää inci-listan, kosmetiikan ainesosaluettelon, mukaan olevan kuoriva ainesosa.

Ihon pH on tärkeä juttu

Ihon pH-arvossa on kyse siitä, miten kukin aine kohtelee ihomme suojavaippaa. pH-arvo kertoo, onko neste hapanta, neutraalia vai emäksistä asteikolla 0–14. Jos arvo on alle 7, neste on hapanta, jos yli 7, se on emäksistä. Terveen ihon pintakerros eli hydrolipikalvo on hieman hapan (pH 4,0–5,6). Hapan kalvo pitää virukset ja bakteerit loitolla, suojaa UV-sätelltä ja estää kosteuden haihtumista. Neutraali pH 7 ei siis  olekaan ihollemme paras hoitotuotteiden pH, vaikka siltä saattaisi kuulostaa.

Jos vielä luotat kasvojesi saippuapesuun, mieti tätä: palasaippuan pH on noin 10, emäksisenä se riipii kosteutta kasvoiltasi. Nuori iho tokenee hyökkäyksestä nopsaan, mutta ikäiholla toipumiseen menee jopa vuorokausi, ja haitalliseilla mikrobeilla on suora pääsy ihollesi.

Apteekkisarja ACO:n uuden 2. Caring Shower Oil -kylpyöljyn (400 ml pumppupullo 11,90 e) pH-arvo on 4, siis suosiollinen iholle. Kevyesti vaahtoava pesuöljy huuhtoutuu hyvin iholta, mutta jättää sen pehmeäksi.

Intiimialueen pesuun riittää lämmin vesikin, mutta jos kaipaat pesunestettä, pidä huolta, ettei se ole kuivattavan emäksistä. Intiimialue on pH-arvoltaan 3,8–4,5, siis hapan. 3. Korres Chamomile & Lactic acid –puhdistusgeelin (250 ml 15 e) maitohappo ja probiootit ylläpitävät luontaista happamuutta.

Kevyttä vai tuhdimpaa?

Kylvyn tai suihkun jälkeen hieman kostea  iho vastaanottaa hyvin öljyn kosteutta. Edullinen luottotuote on kosteuttava 4. Nivea Firming –vartaloöljy (200 ml n. 12 e), joka lupaa kiinteyttää ihoa Q10-koentsyymin eli ubikinonin voimalla ja tasoittaa ihonväriäkin.

Jos iho sen sijaan pyytää paksumpaa voitelua, kotimaisen Lumenen uutuus on 5. Lähde Hoitava vartalovoi (200 ml 12,90 e). Täyteläinen ”voi” sisältää mm. pohjoista lähdevettä, jonka pH on lähellä ihon omaa pH:ta, ja kosteuttavaa koivunmahlaa. Kevyempää kosteutusta kaipaava nauttii ylellisestä kiinteyttävästä  6. Sensai Cellular Performance -vartaloemulsiosta ( 200 ml 95,65 e). Se sisältää kosteuttavaa Koishimaru Ex -silkkiä, jonka tehostetusta vaikutuksesta kertoo Ex-loppukaneetti. Sutjakkaasti levittyvä ja nopsaan imeytyvä hoitotuote pehmittää keveydestään huolimatta vartalon ihon pitkäksi aikaa. Mieto itämainen tuoksu rentouttaa.

Erittäin kuiva iho ilahtuu kerrostamisesta: alle öljyä ja päälle voita tai emulsiota.

Vartalon voitelu tuppaa varsinkin talvisaikaan unohtumaan. Ei ihme, että sukkahousuja riisuessa ilmaan pöllähtää ”pölypilvi”, eli ihon pinnalta irronnutta kuivaa ihosolukkoa.

Nesti Dante Platinum -saippua

Käsipesua ei pidä unohtaa. Siihen innostaa laadukas 7. Nesti Dante Platinum -saippua (8,20 e), joka tuoksuu italialaiselta kamelialta ja jasmiinilta ja juhlistaa Nesti Danten viimevuotista 70-vuotisjuhlavuotta.

Kaalinlehdistä apua kuivalle iholle

Keittiöstäkin löytyy apua kuivalle iholle: Leikkaa keräkaalin kanta irti ja irrota kokonainen kaalinlehti. Kauli kaalinlehteä kaulimella, jotta nesteet tiivistyvät ja aseta kaalinlehti kasvoille naamioksi tai vaikka hiuspohjaa kosteuttamaan.

Vinkin antoi ekokosmetologi Elina Taavitsainen.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 3/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin järjestät spa-hetken itsellesi kotioloissa – poimi vinkit ihon hellimiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.