Nukkuva nainen

Nainen 40+ panosta nukkumiseen: univaje lihottaa

Lue urheilulääkäri Pippa Laukan vinkit hyvään uneen.

Unenpuute kostautuu. Jos ihminen ei nuku tarpeeksi, se vaikuttaa hänen psyykkiseen ja fyysiseen suorituskykyynsä sekä hormonitoimintaan ja koko aineenvaihduntaan.

Kannattaa välttää illalla makeita herkkuja. Terveellinen iltapala, esimerkiksi ruisleipä, jossa on hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, parantaa unen laatua.

1. Panosta uneen

Älä nipistä yöunista, sillä ne vasta omaa aikaasi ovatkin. Krooninen univaje on yhteydessä keskivartalolihavuuteen, diabetekseen, kipukynnyksen laskuun, fibromyalgiaan (krooninen kipuoireyhtymä), selkäkipuihin, verenpainetautiin ja sydänsairauksiin.

2. Pyri säännölliseen unirytmiin

On hyvä, jos nukut viikonloppuisin enemmän, mutta sillä et pysty kuittaamaan univelkoja. Unta kannattaa yleensä saada säännöllisessä rytmissä 7–8 tuntia, ja unen laadulla on iso merkitys.

3.  Univelka kasvattaa nälkää

Huonosti nukkuvan ihmisen suolistoa ympäröivän rasvan määrä lisääntyy, ja vyötärön ympärys kasvaa. Univelka aiheuttaa kehossa aineenvaihdunnallisia muutoksia, jolloin syntyy nälän tunnetta ja mieliteko nauttia nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja.

4.  Hanki apua vaihdevuosioireisiin

Vaihdevuosiin liittyvät kuumat aallot ja yöhikoilu vaikuttavat nukkumiseen. Jos vaihdevuosioireet ovat hankalat, kannattaa jutella oman gynegologin kanssa hormonikorvaushoidon hyödyistä ja haitoista itselle.

5. Älä stressaa unesta

Ajoittain unettomuudesta kärsivän kannattaa hyväksyä tilanne, sillä stressi pahentaa ongelmaa. Uniongelmista kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/2018

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nainen 40+ panosta nukkumiseen: univaje lihottaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X