Juokseva nainen

Nainen 50+: Rasita lihaksia!

UKK-instituutin mukaan lihasmassa on 50-vuotiaalla pienentynyt 10 %, 70-vuotiaalla jo 40 %. Lue urheilulääkäri Pippa Laukan neuvot lihasvoiman ylläpitoon ja kasvattamiseen.

Naisilla estrogeenituotannon hiipuminen aiheuttaa lihaskatoa, joka vaikuttaa odotettavissa olevaan elinikään.

Iloinen asia on, että lihastreenin aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä! Iäkäskin voi kasvattaa lihaksiaan.

”Kannattaa asettaa itselleen aloitustavoite, esimerkiksi 2,5 tuntia liikuntaa viikossa. Kaikki liikunta lasketaan, myös esimerkiksi kaupassa käynti reippaasti kävellen”, kannustaa Pippa Laukka.

Lihakseton lihoo

Lihasvoima pitää yllä ryhtiä ja tuottaa liikettä. Lihaksettomuus hyydyttää aineenvaihduntaa ja toimintakykyä. Lihakseton ihminen lihoo helpommin, ja pienet lihakset polttavat huonosti rasvaa.

Löydä oma lajisi

Millainen liikkuminen on sinusta hauskaa? Valitse laji motivaatiosi, kunnon ja terveydentilasi mukaan. Lihaksia voi voimistaa myös ilman, että huhkii kuntosalilla raskailla painoilla. Huolehdi erityisesti alaraajojen lihasten kunnosta.

Lihaskuntoharjoittelua ja kestävyysliikuntaa

Luuston ja estrogeeniaineenvaihdunnan kannalta hyviä lajeja ovat sellaiset, joissa on tärinää ja iskutusta. Pippa Laukka suosittelee kestävyysliikuntaa ainakin 2,5 tuntia viikossa sekä lihaskuntoharjoittelua kahdesti viikossa.

Hyviä lihaskuntoharjoitteita kotona ovat tuolilta nousut ja haarahypyt minuutin sarjoina.

Lisää treeniä pikkuhiljaa

Harjoittelun tulisi olla nousujohteista eli kun tänään jaksat 10 kilolla, ensi kuussa ehkä 20:lla tai useampia kertoja tai pidemmän aikaa. Jos teet aina treenisi samalla lailla, kehosi ei hoksaa, että sen pitäisi kehittyä.

Juttu julkaistu alun perin Kotiliedessä 2/2018.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nainen 50+: Rasita lihaksia!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X