Nainen 60: Arvosta tukirankaasi – kiinnitä huomiota näihin asioihin

Kun jäät eläkkeelle, aikaa on kenties enemmän kaikelle uudelle. Uteliaisuus ja uuden oppiminen riemastuttavat ja vaikuttavat terveyteesi. Terveyteen kannattaakin kiinnittää tarkemmin huomiota, mitä enemmän vuosia tulee täyteen!

Selkäsi pitää liikkeestä, levosta ja asennon vaihteluista. Aamulla selkä tuntuu usein jäykältä. Kun heräät, liiku ensin varovaisesti. Näin nesteet alkavat voidella selkänikamiasi. Vaihtele asentoa pitkin päivää, liiku ja vältä tupakointia. Tupakan sisältämät kemialliset aineet vaikuttavat aineenvaihduntaan selän nikamissa. Liikunta lisää aineenvaihduntaa nikamien välissä ja parantaa rankaa tukevien lihasten kuntoa.

Aktivoi lihaksesi

Liiku niin, että hikoilet. Harjoita syviä lihaksia, esimerkiksi pilates ja jooga ovat hyviä lajeja. Myös lihasten aktivoiminen esimerkiksi kuntosalilla ja venyttely ovat tärkeitä.

Muista hyvä asento myös nukkuessasi

Kiinnitä huomiota nukkumisasentoosi. Tärkeää on pitää selkä suorassa. Hanki hyvä patja ja muista ergonomiset asennot ja rauhalliset liikkeet, kun nostelet ja kääntyilet päivän mittaan.

Osteoporoosia eli luukatoa ehkäisee estrogeeni, siksi hormonihoito suojaa myös luita ja estää osteoporoosiin liittyviä murtumia.

Aurinkovitamiinia luustolle

D-vitamiini vahvistaa luustoa yhdessä kalkin kanssa. Lääkärikunnan suositukset ovat yleensä isompia kuin ravitsemustieteilijöiden. Verikokeella selviää yksilöllinen sopiva annos. Hyvä määrä ikääntyvälle voi olla 20–50 mikrogrammaa vuorokaudessa. Turvallinen annos aikuiselle on vielä 100 mikrogrammaa vuorokaudessa. D-vitamiini on rasvaliukoinen, joten ylipainoisella sen pitoisuus veressä voi olla yllättävän matala.

Kalkin tarve on 800–1 000 milligrammaa vuorokaudessa ja sitä tulisi saada mieluiten ravinnosta. Runsas kalkki tabletteina voi kalkkeuttaa verisuonia.

Kiinnitä huomiota näihin:

❤ Suosi sydämesi takia pehmeitä rasvoja, kuituja ja kasviksia, liiku ja helli unta.

❤ Pese hampaat aamuin illoin, käytä hammaslankaa ja käy vuosittain hammaslääkärin tarkastuksessa.

❤ Jos aineenvaihduntasi hidastuu huomattavasti, ummetus ja väsymys vaivaavat, palelet ja iho kuivuu, voi syynä olla kilpirauhasen vajaatoiminta.

❤ Tarkkaile luomiasi ja ihomuutoksia. Jos luomi kasvaa, muuttuu tai on muista poikkeava, käy näyttämässä se ihotautilääkärille.

❤ Iän myötä vyöruusu yleistyy. Harkitse rokotetta, jos olet sairastanut vesirokon.

Täsmätuote kuusikymppiselle:

Lumene Sisu -suojaava tehotiiviste 60-vuotiaalle naiselleLumene Sisu Suojaava tehotiiviste kosteuttaa ja suojaa ilman epäpuhtauksilta.
Se sisältää lähdevettä sekä männynkaarna- ja kuusenoksatyviuutteiden antioksidantteja, 39,90 e/30 ml.

Asiantuntijoina:

Ehkäisevän terveydenhuollon professori Päivi Rautava Turun yliopistosta, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri (LKT) Heidi Nilsson Lääkäriasema Femedasta, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan Tampereen Gynekologikeskuksesta ja lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistosta. Lähteitä ja lisätietoja: Diabetesliitto, Muistiliitto, Duodecim, Aivoliitto ja Syöpäjärjestöjen sivusto kaikkisyovasta.fi

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/2017

Lue lisää terveydestä täältä:

Tiesitkö, että likinäkö voi suojata ikänäöltä?

Näin saat vauhtia aineenvaihduntaan – nappaa vinkit!

Ikäihminen ei saisi laihduttaa – vaarana lihasten surkastuminen

Tiesitkö, että hyvä ryhti lähtee nilkoista?

Kärsitkö selkäongelmista? Tarkastele arkirutiinejasi ja ehkäise selkävaivat

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.