Hyvinvointi

Yksi merkki voi paljastaa, että käytät vääränkokoisia rintsikoita – näin ostat hyvät rintaliivit arkeen ja urheiluun

Hyvät rintaliivit pysyvät tukevasti päällä, mutta ovat silti huomaamattomat, kertoo rintaliiviekspertti Meritta Viljakainen.

Tuntuuko sinustakin ihanan vapauttavalta, kun saat ottaa rintsikat päivän päätteeksi pois päältäsi? Joudutko kohentelemaan liiviesi asentoa pitkin päivää?

Jos et malta odottaa sitä hetkeä, kun pääset riisumaan rintsikat, päälläsi olevat liivit saattavat olla vääränlaiset.

Rintaliiviekspertti, Meritta Bra -alusvaateyrittäjä Meritta Viljakainen kertoo, että liivien malli ja koko täsmäävät silloin, kun liivejä ei tarvitse päivän mittaan korjailla. Hyvät liivit pysyvät paikoillaan ihan itsekseen. Kun rintaliivit istuvat oikein, niitä ei käytössä oikeastaan edes huomaa.

Lue myös: Miten rintaliivit kannattaa pestä? Näillä nikseillä liivisi säilyvät pitkään kauniina

Miten hyvät rintaliivit ostetaan?

Jos haluat hankkia mukavat rintaliivit, aloita selvittämällä kokosi. Se ei välttämättä ole sama kuin silloin, kun eksyit edellisen kerran liivikaupoille.

”Moni ajattelee, että kymmenen vuotta sitten mitattu kuppikoko pätee edelleen, ja liivihankinnat tehdään sen perusteella. Keho muuttuu ikääntyessä niin paljon, että oma koko on hyvä käydä tarkistuttamassa ennen uusien liivien hankintaa”, Viljakainen kertoo.

Liivikoon selvittäminen onnistuu paitsi alusvaateliikkeessä myyjän avustuksella myös itse mittanauhan avulla. Koon mittaamiseen tarvitaan kaksi ympärysmittaa: rintojen alta ja rintojen päältä.

”Kaikkein tärkeintä on ottaa tiukka ympärysmitta rintojen alta. Liivi venyy aina joko materiaalin tai jouston puolesta, joten ylimääräistä ei kannata mitata”, sanoo Viljakainen.

Lue myös: Aikuisen naisen rintaliivit – näin vältät kaksoistissit ja vaikutelman sipulipussista

Miten rintaliivit kannattaa sovittaa, mistä hyvät liivit tunnistaa?

Yleisin liivivirhe on Viljakaisen mukaan se, että valitsee liian suuren rinnanympäryksen ja liian pienen kupin. Pelkkä koko ei kuitenkaan kerro, ovatko rintaliivit sopivat. Koska kaikki vartalot ovat erilaisia, eri liivit istuvat eri ihmisten päällä hyvin eri tavoin.

Myös nämä asiat kannattaa pitää mielessä liiviostoksilla:

  1. Varmista, että liivit istuvat napakasti päälläsi. Kun sovitat liivejä, kiinnitä ne uloimpaan hakaseen. Kun liivit istuvat ostohetkellä tukevasti, ne eivät löysty liiaksi käytössä.
  2. Älä kiristä olkaimia liikaa. Rintaliiven varsinaisen tuen pitäisi tulla niiden ympäryksestä. Sopivissa liiveissä rinnat asettuvat hyvin kuppeihin eivätkä olkaimet tipahtele.
  3. Tarkista, että rintsikat istuvat myös takaa. Liivien ympäryksen pitäisi olla vaakatasossa suoraan. Ympäryksen ei pitäisi nousta selästä kaarelle.
  4. Oikeankokoiset liivit asettuvat ihoa vasten tasaisesti. Rinnat eivät pursua kupeista, eikä kuppeihin jää tyhjää tilaa.
  5. Huomioi liivien käyttötarkoitus. Urheiluun pitäisi olla omat liivit, mutta myös juhlia ja kesävaatteita varten olisi hyvä olla erilliset liivit.
  6. Sovita lopuksi liivejä myös paidan kanssa. Jos liivit istuvat huonosti ja näyttävät paidan läpi erikoisilta, ne eivät ole sinulle sopivat. ”Ohuissa t-paidoissa arkiliivit saattavat näkyä läpi, eikä se näytä kovinkaan hyvältä. Saumojen ei kuulu näkyä paidasta läpi”, Viljakainen sanoo.

Entäs urheiluliivit?

Runsaasti rintoja liikuttavat urheilulajit, kuten juokseminen, vaativat vahvasti tukevat liivit. Keho ei juurikaan tue liikkuessa rintoja. Se voi olla erityisesti isorintaiselle epämukavaa, jopa kivuliasta.

Jos urheiluliivit ovat liian suuret ja liikkuvat iholla, ne voivat hiertää kurjasti. Viljakaisen mukaan pään yli vedettävät mallit eivät ole usein parhaita. Laadukkaissa urheiluliiveissä on olkainsäätö ja takahakanen.

Lue myös Anna.fi: 5 vinkkiä, joiden avulla löydät hyvät urheiluliivit

”Ylivedettäviä toppeja ei löydy jokaiseen kokoon sopivaksi. Jos minkäänlaista säätövaraa ei ole, rintaa ei saa tuettua tarpeeksi.”

Isorintaisten treenaajien kannattaa etsiä tukevasta materiaalista valmistetut liivit, jotka ovat leveät joka suuntaan: takahakasrivi on leveä, kangas nousee kainaloon ja olkain on paksu. Olkaimen napakkuus on hyvä, kun olkaimen ja olkapään väliin mahtuu kaksi sormea.

Materiaaliksi kannattaa valita jokin tekninen materiaali, joka siirtää kosteutta pois iholta ja kuivuu nopeasti.

Viljakainen on myös törmännyt siihen, että vanhat arkiliivit siirtyvät jossain vaiheessa treeniliiveiksi. Sitä ei voi suositella.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yksi merkki voi paljastaa, että käytät vääränkokoisia rintsikoita – näin ostat hyvät rintaliivit arkeen ja urheiluun

yksi vaan

Ohuiden T-paitojen kanssa käytetään T-paita liivejä, missä on sileät saumattomat kupit. Myös muihinkin tarkoituksiin on omat liivinsä kuin urheiluun. Oikealaiset liivit eivät kiristä, eikä purista mistään. Myyjä voi väittää koon olevan oikea, mutta jos ne vähänkään vaivaavat päällä sovittaessa, ne eivät ole oikeat.

Toivotonta

Vartalo muuttuu tosiaan iän, raskauksien ja imetysten myötä. Kurjaa kun tulee kainaloihin höttöä ja tuntuu ettei mitkään liivit käy, kun pursuaa aina vaan. Lisäksi monet kaariliivit painaa kylkiä, kaarituettomat taas eivät taas tue tarpeeksi. Tykkään pitää minimizereitä, vaikea löytää oikeaa, kun ei ole omassa kaupungissa liiviliikettä. Netistä vaikea tilata.

Tuuna

Juu, kävin liiviliikkeessä ostoksilla, ikää itsellä 50v ja myyjällä n 25v. Liikkeessä sain ystävällisen palvelun, mutta: kun käytin niitä liivejä, joita myyjä suositteli (parikin eri mallia), sain ihooni parissa tunnissa painaumat liivien pisteistä ja ompeleista. Oli vähän liian napakka istuvuus! Ja myyjä alunperin suositteli vielä napakampaa eli pienempää ympärysmittaa. Ei enää ikinä siihen liikkeeseen asiakkaaksi!

nella

vaikka mene liiviliikeese en löydä sopivia liivi mistää liikest mikä kävis mulle ole etsi ja kokeliu mun onni ei suosinu mu löytään soipivia

Liisa134

Tässäkin kannattaa olla merkkiuskollinen. Jos saa hyvät liivit, merkki ja koko muistiin. Ota vaikka kännykkään kuva liivin kokolapusta.
Itse inhoan pitsihörsöjä. Ne näkyvät t-paidan alta, mutta ne näkyvät aina muutenkin.

Liisa134

Jos saat hyvät liivit, ota vaikka kännykkään kuva takaosan kokolapusta. Tiedät, mitä ostat.
Merkkiuskollisuus kannattaa liiviostoksillakin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.