Lähityöskentely laittaa silmät koville.

Näytön tuijottaminen rasittaa silmiä – rentouta niitä silmälääkärin helpoilla ohjeilla

Huomaatko silmien rasittuvan päivän aikana? Ei mikään ihme, sillä lähelle katsominen ja päätetyöskentely laittavat silmät koville. Kysyimme silmälääkäriltä, miten vaivaa voi ehkäistä ja hoitaa.

Silmätautien erikoislääkäri Ilkka Puusaari kertoo, miksi liika lähelle katsominen ei tee silmille hyvää.

1. Miten jatkuva lähityöskentely vaikuttaa silmiin?

”Jatkuva näytön katsominen tai muu lähityö aiheuttaa silmien väsymistä, ja iästä riippuen vaikutukset ovat erilaisia. Rasitusta syntyy lähelle tarkentamisen lisäksi myös kuivasta toimistoilmasta. Kaikki pitkäkestoinen, tarkkaa näköä vaativa toiminta kuivattaa silmiä, sillä keskittyessämme ankarasti näkemiseen emme räpyttele tarpeeksi.

Lapsia on aiemmin kehotettu olemaan lukematta liikaa, että silmät eivät mene pilalle. Moni iäkäs ihminen tuntuu muistavan tämän ja murehtii suotta. Aikuinen saa lukea juuri niin paljon kuin pystyy, mitään pysyvää vahinkoa ei voi saada aikaiseksi.

Lasten kohdalla vanha viisaus pitää osittain paikkansa. Lukeminen ei tietenkään ole huono juttu, mutta liiallisen lähikatsomisen on havaittu lisäävän likinäköisyyttä.”

2. Mistä rasitusoireet tunnistaa?

”Rasittuneet silmät tuntuvat väsyneiltä ja ne voivat punoittaa tai kirvellä. Tarkkaan katsominen etenkin lähelle tuntuu raskaalta ja epämukavalta. Myös läheltä kauas tarkentaminen voi tuntua hitaalta ja hankalalta.

Tällöin silmän tarkennusmekanismin lihas ja joskus myös silmää liikuttavat lihakset ovat ylirasittuneet.  Lähelle katsominen vaatii silmältä aktiivista lihastyötä, kun taas kauas katsoessa silmä kirjaimellisesti lepää.

Tarkentaminen voi hankaloitua myös iän tuomien muutosten takia, kun silmän tarkennusmekanismi ei enää toimikaan niin notkeasti kuin nuorena. Kun tarkennusjärjestelmää kuormittaa liiaksi päivän aikana, illalla silmät eivät enää jaksakaan tarkentaa.

Tilannetta voi verrata siihen, että jos käyt päivän aikana juoksemassa puolimaratonin, olo ei tunnu kovin vetreältä sen jälkeen illalla kotona.”

Lähityöskentely laittaa silmät koville.

3. Aiheuttaako rasitus pysyviä muutoksia?

”Aikuisella rasitus ei aiheuta pysyviä muutoksia, vaan rasitusoireet helpottavat, kun silmiä lepuuttaa. Joskus rasitus voi aiheuttaa kiusallisen silmän tarkennusmekanismin krampin, joka voi oireilla vuosia, mutta sekään ei varsinaisesti vahingoita silmää tai näköä.

Lapsilla liiallinen lähityö voi sen sijaan pysyvästi muuttaa silmän taittovoimaa lisäämällä likinäköisyyttä. Likinäköisyys saattaa vanhemmalla iällä aiheuttaa muita näkemisen ongelmia, sillä suuri likinäköisyys lisää esimerkiksi silmänpohjan rappeuman ja verkkokalvon irtauman riskiä.”

4. Mistä tunnistaa silmäkrampin?

”Silmäkrampilla tarkoitetaan tilaa, jossa silmä jumittuu lähitarkennukseen liian lähityöskentelyn seurauksena. Tällöin silmä ei enää tarkenna normaalisti kauas.

Kyseessä voi olla hankalakin ongelma, koska tällöin näöntarkastuksessa voi näyttää siltä, että  taittovirhe on lisääntynyt todellista enemmän. Liian vahvoihin laseihin tottuu ja noidankehä on valmis.

Vaivaa ei välttämättä tunnista oireista, jotka ovat varsin yleisiä rasitukseen liittyviä oireita: päänsärkyä ohimoilla, tarkennusongelmia, lähityö voi tuntua epämukavalta. Ongelma paljastuu silmälääkärin vastaanotolla, missä silmiin tiputetaan tippoja, jotka paljastavat oikean vahvuuden silmän rentoutuessa.”

Lähityöskentely laittaa silmät koville.

5. Miten silmiä voi lepuuttaa?

”Lähityöskentelystä pitäisi pitää pieniä taukoja katsomalla kauas. Katse tulisi irrottaa ruudusta kolmesta neljään kertaan tunnissa ja katsoa vaikkapa ulos ikkunasta kohti horisonttia. Jo parin minuutin tauko lähityöskentelystä auttaa silmiä toipumaan.

Silmien kuivumista voi puolestaan ehkäistä räpyttelemällä, käyttämällä kosteuttavia silmätippoja ja pistäytymällä toisinaan kuivasta sisäilmasta ulos. Useissa tutkimuksissa on havaittu, että erityisesti lapsilla riittävä ulkoilu auttaa torjumaan runsaaseen lähityöhön liittyvää likinäön riskiä.”

6. Auttaako silmien sulkeminen?

”Silmien sulkeminen kosteuttaa silmiä eli helpottaa kuivuuteen. Se ei kuitenkaan rentouta silmää samalla tavalla kuin kauas katsominen.”

7. Onko silmälasien sinistä valoa ehkäisevästä pinnoitteesta hyötyä?

Osa optikkoliikkeistä suosittelee laseihin lisättävää pinnoitetta näyttöpäätteellä työskenteleville.

”Sinistä valoa heijastuu muun muassa auringosta, tietokoneruudulta, kännykästä ja led-lampuista, ja sen on todettu heikentävän unihormoni melatoniinin tuotantoa. On olemassa jonkin verran näyttöä, että sinisen valon vähentämisestä on nukahtamisen kannalta hyötyä, jos älylaitteita käytetään illalla, mutta lähityön aiheuttamaan kokonaisrasitukseen pinnoitteiden vaikutus lienee varsin pieni.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näytön tuijottaminen rasittaa silmiä – rentouta niitä silmälääkärin helpoilla ohjeilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X