Tekonivel ja leikkaus edessä? Lue tietopaketti nivelleikkauksesta

Tekonivel on nivelrikon viimeinen hoitovaihtoehto, mutta onneksi nykyiset varaosat eivät rajoita liikkumista mitenkään. Lue tietopaketti tekonivelleikkauksesta!

Tekonivel ei paranna nivelrikkoa, vaan sen tarkoituksena on vähentää sairauden aiheuttamaa kipua. Tekonivelleikkauksen edellytyksenä on, että potilaalla on jokin niveltä vaurioittava sairaus, jonka oireet haittaavat merkittävästi elämää. Vaurion tulee näkyä selvästi röntgenkuvassa, ja sen tulee sopia oireisiin.

Nivelrikko on tekonivelleikkauksen tavallisin syy. Nivelrikko rajoittaa liikkumista, mutta uuden nivelen kanssa voi liikkua vapaasti.

Tekonivelellä voidaan korvata myös nivelreuman ja osteonekroosin eli luukuolion vaurioittamia niveliä. Nivelreuman hoitoon on nykyään tehokkaita lääkkeitä, joten tekonivel on tullut reuman hoidossa entistä harvinaisemmaksi. Eniten tekoniveliä laitetaan polviin ja lonkkiin, mutta myös olka- ja kyynärpäihin, ranteisiin, nilkkoihin ja sormiin.

Miksi tekoniveltä odotetaan usein pitkään?

Tekonivelelle ei ole ala- eikä yläikärajaa, mutta mieluummin se laitetaan iäkkäälle kuin työikäiselle. Se kestää käytössä noin 15 vuotta. Nuorella, liikunnallisella ihmisellä tekonivelen käyttöikä voi jäädä tätä lyhemmäksi, sillä tekonivel kuluu käytössä. Mitä vanhemmalle se laitetaan, sitä todennäköisemmin sitä ei tarvitse uusia. Tekonivelleikattujen keski-ikä on 65–70 vuotta.

Tekonivelleikkaukseen joudutaan eikä päästä. Se on viimeinen vaihtoehto silloin, kun lääke ei tehoa kipuun. Leikkaukseen liittyy isojakin riskejä, kuten bakteeritulehdus. Tulehdus voi johtaa useaan uuteen, nopealla aikataululla tehtävään leikkaukseen.

Saako potilas itse päättää leikkauspaikasta?

Valinnanvapauslaki mahdollistaa sen, että potilas voi valita yhdessä hoitavan, diagnoosin tehneen lääkärin kanssa toimenpidepaikan. Lääkäri kirjoittaa lähetteen tähän paikkaan, ja sinne potilaan on päästävä hoitotakuun mukaisesti, polikliiniseen arvioon kolmen ja leikkaukseen kuuden kuukauden kuluessa. Leikkaukseen voi päästä nopeamminkin, esimerkiksi HYKS:ssä tällä hetkellä noin kahden kuukauden sisällä.

Potilas maksaa leikkauksesta hoitopäivämaksun, joka on sama kaikissa julkisissa sairaaloissa. Tekonivelleikattu viipyy sairaalassa pari päivää.

Pitääkö ennen leikkausta laihduttaa?

Ylipaino ei ole tässä leikkauksessa vaaratekijä ennen kuin painoindeksi kohoaa 40: ään. Sairaalloinen lihavuus lisää huomattavasti bakteeritulehduksen riskiä. Tulehdusriski on olemassa myös normaalipainoisella. Sen vähentämiseksi varmistetaan, ettei potilaalla ole elimistössään aktiivisia tulehduspesäkkeitä. Tyypillisesti niitä löytyy suusta, hampaista ja ikenistä, ja siksi potilaan tulee hoidattaa suunsa hammaslääkärillä ennen leikkausta.

Tupakointi tulisi lopettaa viimeistään kuukausi ennen toimenpidettä, sillä tupakan ainesosat vaikuttavat haitallisesti leikkauspotilaan elintoimintoihin. Perussairauksien, kuten diabeteksen, tulisi olla tasapainossa.

Kuinka nopeasti leikkauksesta toipuu?

Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa. Valtaosa potilaista on kahden päivän kuluttua leikkauksesta kotiutumiskunnossa eli pystyy liikkumaan apuvälineiden avulla ja kivut ovat kutakuinkin hallinnassa. Kotona tarvittavat apuvälineet, lähinnä kyynärsauvat ja wc-istuimen korokkeen, saa haettua etukäteen apuvälinelainaamosta. Kyynärsauvoille on käyttöä neljästä kuuteen viikkoa.

Sohvalla istumalla ei potilas kuntoudu. Ohjatusta leikkauksen jälkeisestä fysioterapiasta ei ole kaikille hyötyä. Normaali arkiliikunta on parasta kuntoutusta. Jos haluaa, pyöräily joko kuntopyörällä tai ulkona, on täsmäliikettä polvileikatulle. Liikkuminen helpottaa kipua, ja se onnistuu kipulääkkeiden voimin. Liikkumattomuus kasvattaa laskimotukosriskiä.

Lonkan tekonivelleikkauksesta potilas kuntoutuu noin 4–6 viikossa. Polvessa kipu hidastaa kuntoutumista 8–10 viikkoa. Kaikkiaan toipuminen tekonivelleikkauksesta kestää noin vuoden.

Miten tekonivel vaikuttaa arkeen?

Aiemmin tekonivelleikattua henkilöä kehotettiin välttämään painavia taakkoja tai tiettyjä liikuntalajeja. Nykyisillä tekonivelillä voi tehdä samoja asioita kuin terveellä nivelellä: jos muu kunto sallii, voi vaikka lähteä vaellukselle tai hyppiä trampoliinilla.

Tekonivelet kuluvat mutta eivät rikkoudu käytössä. Kulumisen pelossa ei tekoniveltä kuitenkaan pidä säästellä. Tekonivelen yhtenä tarkoituksena on palauttaa potilaan liikuntakyky.

Tekonivel ei rajoita jonkin muun asian takia tehtyä leikkausta. Siitä pitää kuitenkin kertoa ennen toimenpidettä, sillä se vaikuttaa verenvuodon tyrehdyttämiseen käytetyn menetelmän valintaan.

Voiko tekonivelestä liueta tai irrota jotain?

Lonkan tekonivelissä käytetään joustavaa titaanimetallia, keramiaa tai kobolttikromia ja kovetettua muovia. Polvessa materiaalit ovat samat ilman keramiaa. Nykytiedon mukaan näistä materiaaleista ei liukene mitään.

Huoli tekonivelestä irtoavista ainesosista on perusteltu. Vuosituhannen alussa Suomessa asennettiin lonkkiin tekoniveliä, joissa vastakkain oli kaksi kobolttikromiseoksesta valmistettua osaa, ja näitä ehdittiin laittaa toistakymmentä vuotta. Liukuva liike irrotti osista kobolttihierrettä, joka saattaa aiheuttaa lonkan alueelle kudosmuutoksia. Metalli-metalli-parin tekonivelistä on luovuttu kokonaan.

Asiantuntijana ylilääkäri, ortopedi, tekonivelkirurgian asiantuntijalääkäri Jarkko Leskinen, HYKS

 

Artikkeli on julkaistu Kotilieden numerossa 4/18

Avainsanat

Keskustelu

Tekonivelleikkaus on mielestäni ajankohtainen silloin kun kävely hankaloituu huomattavasti sekä lepokipu on sietämätön. Myös toisen jalan niveliä on ajateltava jos ne joutuvat vuosia koville tukiessa kulunutta niveltä. Siitä voi usein seurata toisen puolen nivelen nopea kuluminen. Eli kovin pitkälle ei pitäisi leikkausta siirtää.
Nuorille tämä on tietysti ongelmallinen asia, koska tekonivelen ikä on arvioitu olevan n. 15-20v, silloin usein joutuu uusintaleikkaukseen, mikä lienee vaativampi leikkaus kun ensimmäinen. Mutta uskon, että lääketiede tässäkin sairaudessa kehittyy ja nivelrikon korjaaminen tulee olemaan tulevaisuudessa hyvinkin helppoa. Ajatellaan vaikka kymmenen vuoden kuluttua, toivottavasti nopeamminkin.

Kommentoi juttua: Tekonivel ja leikkaus edessä? Lue tietopaketti nivelleikkauksesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X