Hyvinvointi

Oletko shoppailuriippuvainen? Näin pääset irti ostoskierteestä

Ostamiseen voi koukuttua kuten pelaamiseen. Shoppailuaddikti ei kuitenkaan välttämättä ymmärrä ongelmaansa, jos hän ostaa vain aletuotteita. Lue, miten tunnistat ostoriippuvuuden ja saat shoppailun hallintaan.

Shoppailu voi luoda niin voimakasta mielihyväntunnetta, että siihen jää koukkuun kuten pelaamiseen. Ostoksilla käyminen voi olla todellisuuspakoa, jolla ihminen lievittää stressiään ja piristää itseään vaikeassa elämäntilanteessa.

Shoppailuaddiktion voi kätkeä ovelasti itseltään ja muilta. Esimerkiksi antiikkiliikkeissä ja kirpputoreilla kiertelyä voidaan perustella taideharrastuksella tai ekologisuudella. Kierrätysliikkeisiin voi kuitenkin upota satoja, jopa tuhansia euroja.

Ostaminen on ongelma, kun se vaikeuttaa elämää tai aiheuttaa jatkuvasti epämiellyttäviä tunteita. Nämä merkit viittaavat siihen, että shoppailu on riistäytynyt käsistä:

● Kulutat rahaa yli varojesi

● Otat pikavippejä, lainailet tuttaviltasi tai ostat luotolla

● Shoppailu on yleisin keinosi kuluttaa aikaa tai helpottaa pahaa oloa

● Olosi on sietämätön, jos et saa ostaa sitä, mitä haluat

● Ostoksilla olosi on kiihtynyt tai huumaantunut

● Ostaminen aiheuttaa voimakasta ahdistusta ja syyllisyydentunnetta

● Kyllästyt nopeasti ostoksiisi ja mietit, miksi olet hankkinut ne

● Kotisi on täynnä käyttämätöntä tavaraa, mutta ostat koko ajan lisää

● Shoppailu ja nettikaupoissa surffailu vie aikaa muulta elämältäsi

ostosriippuvuus, riippuvuus, addiktio, shopaholic, shoppailuaddikti

Näin hallitset shoppailunhimoa

1. Vältä ostamaan houkuttelevia paikkoja

Älä tapa aikaa kaupoissa tai kirpputoreilla, vaan keksi uusia, kaupallisuudesta vapaita paikkoja. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen, kirjastossa käyminen tai ystävän luona kyläily ovat ilmaisia ja mukavia ajanviettotapoja.

Liikunta ja fyysinen puuhastelu auttavat purkamaan pahaa oloa, jota yrität ehkä helpottaa shoppailulla. Myös puhuminen auttaa enemmän kuin ostaminen.

2. Ota rahaa mukaan vain tarpeesi verran

Varaa esimerkiksi kymmenen euroa siihen, että voit ostaa tapahtumassa kahvin ja pullan. Pidä budjetistasi kiinni äläkä lainaile. Jätä myös pankkikortti kotiin.

3. Tee ostoslista

Käy kaapit läpi ennen kuin lähdet ruokakauppaan ja suunnittele tulevan viikon ateriat. Tee ostoslista ja noudata sitä. Muista, että aletuotteetkin maksavat. Älä osta niitä, jos ne eivät ole listassasi.

4. Älä käytä luottokortteja

Suosi käteistä, sillä sen avulla hahmotat rahan kulumisen konkreettisemmin. Jos tarvitset luottokorttia, hanki vain yksi. Aseta siihen alhainen käyttöraja.

5. Vältä nettikauppoja

Talletettuasi tietosi kerran nettikauppaan ostaminen sujuu seuraavilla kerroilla parilla klikkauksella. Kun ostat tuotteen kaupasta, joudut näkemään enemmän vaivaa jo hankkiutuessasi paikan päälle.

Aseta tietokoneeseesi ja puhelimeesi tarvittaessa ohjelma, joka estää pääsyn nettikauppoihin. Älä lataa kännykkään pankin maksu- ja rahansiirtosovelluksia, jotka tekevät ostamisesta ja lainaamisesta helppoa.

6. Vältä kirpputoreja ja alennuksia

Vaikka tuote olisi käytetty ja halpa, jokainen käytetty euro on kulutettua rahaa. Laske, kuinka paljon käytät rahaa kirpputoreihin ja alennuksiin. Perusteletko ostonhimoasi ekologisuudella tai säästöllä? Jos et malta vain katsella, älä vietä aikaa kierrätysliikkeissä.

7. Ota kauppaan tukihenkilö

Jos ostamisesta pidättäytyminen on vaikeaa, ota mukaan läheinen, joka valvoo, ettet osta. Voit käydä hänen kanssaan läpi tunteet, joita kokemus synnyttää.

ostosriippuvuus, riippuvuus, addiktio, shopaholic, shoppailuaddikti

Ostoaddiktioon voi tarvita ammattiapua

Jos ostaminen on impulsiivista ja rahaa kuluu huomattavasti, shoppailun taustalla voi olla vakava ongelma. Himoshoppailu voi olla esimerkiksi huonon itsetunnon, masennuksen tai kaksisuuntaisen mielialahäiriön oire. Yksi addiktio voi myös vaihtua toiseen, esimerkiksi alkoholi shoppailuun.

Ostosriippuvuus määritellään toiminnalliseksi riippuvuudeksi, johon on saatavissa ammattiapua. Tukea riippuvuuden katkaisemiseen saa esimerkiksi A-klinikkasäätiöstä, terapeuteilta ja sosiaalitoimesta.

Raha-asioiden selvittelyyn saa apua kuntien talous- ja velkaneuvojilta ja Takuusäätiöstä. Neuvojat auttavat selvittämään ja järjestämään velkatilannetta, hakemaan sosiaalitukia ja hahmottamaan omaa rahankäyttöä.

Lähteet: A-Klinikkasäätiö, Päihdelinkki, Takuusäätiö

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko shoppailuriippuvainen? Näin pääset irti ostoskierteestä

Kaija mummu

Olen täysin riippuvainen verkkokaupoista Klingel,Ellos Jotex. Teen ostoksia vaikka yöllä valvoessani. En ole vielä velkaantunut,pystynyt hoitamaan laskut ajallaan mutta muuhun rahaa ei ole. Kaikki perimni rahat menee paljon lapsille ostamiseen . Huonekalut ostanit nuorimmalle vaikka hyväpalkkainen lastentarhanopettaja. Minua käytetään hyväksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.