Hyvinvointi

Ortopedi vastaa: 10 kysymystä vaivaisenluusta – katso myös ohjeet itsehoitoon

Vaivaisenluu on kantajalleen kiusallinen vaiva, joka voi aiheuttaa niin kipua kuin kosmeettistakin haittaa. Lue ortopedi Helka Koivun vastaukset yleisimpiin kysymyksiin vaivaisenluusta.

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa isovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Samalla varpaan tyvinivelessä tapahtuu muutoksia, ja nivel sekä siihen liittyvä limapussi kipeytyvät ja turpoavat. Ortopedi Helka Koivu kertoo, mistä vaivaisenluissa on kysymys.

1. Mistä tietää, että on saamassa vaivaisenluun?

Vaivaisenluu ei aina oireile millään tavalla ennen ilmestymistään. Joissain tapauksissa isovarpaan tyvi jomottaa ja nivelen kohdalla tuntuu pieni paukama. Kaikki vaivaisenluut eivät kuitenkaan aiheuta kipua varsinkaan ilmestymisvaiheessaan.

2. Mitä tapahtuu, jos en tee vaivaisenluulleni mitään?

Kun vaivaisenluu on alkanut kehittyä, kehitys yleensä jatkuu hitaasti mutta varmasti. Lievää vaivaisenluuta voi hoitaa jalkateräjumpalla, jota tulee tehdä säännöllisesti parhaan hyödyn saavuttamiseksi. Jos jumppa lopetetaan, vaivaisenluu jatkaa yleensä kasvuaan. Vaivaisenluu voi myös jatkaa kasvuaan jumpasta huolimatta.

Kun varpaan kuormittamista jatketaan, varvas kääntyy entisestään. Myös varpaan tyvessä oleva kyhmy kasvaa ajan myötä. Jos niveltä ei hoideta, se jäykistyy niin, ettei jumppa enää auta. Tällöin ainoa hoito on leikkaus.

3. Voiko vaivaisenluulta välttyä, jos vaiva kulkee suvussa?

Ei täysin tiedetä, mistä vaivaisenluu tulee. Siihen vaikuttaa ainakin perinnöllisyys sekä korkokenkien jatkuva käyttö. Vaikka äitisi ja isoäitisi kärsisivät vaivaisenluista, ei ole takeita, että myös sinä saat riesan itsellesi.

vaivaisenluu on perinnöllinen vaiva

Toisaalta vaivaisenluun voi saada, vaikkei käyttäisi korkokenkiä juuri koskaan eikä suvun muilla jäsenillä olisi vaivaisenluita.

4. Onko varpaiden asentoa muuttavista tuista apua?

Tuet eivät korjaa itse vaivaa, mutta voivat joissain tilanteissa helpottaa jalan kipua. Toisaalta ne voivat myös lisätä kipua pakottamalla varpaan luonnottomaan asentoon.

5. Millaiset kengät ovat hyvät?

Kengät kannattaa valita jalan mallin mukaan. Paras kenkä tuntuu jalassa tukevalta, se ei purista ja siinä on hyvä iskunvaimennus. Monelle sopii kenkä, jossa on pari senttiä korkoa kannan alla ja reilusti tilaa varpaille. Korkokenkiäkin voi halutessaan käyttää toisinaan – niitä ei kuitenkaan suositella päivittäiseen käyttöön.

Nykyinen lenkkarimuoti on varsin jalkaystävällinen. Mitkä tahansa lenkkitossutkaan eivät kuitenkaan ole hyvät jatkuvaan käyttöön, sillä esimerkiksi osa juoksukengistä on suunniteltu nimenomaan juoksuun, ei niinkään arkikäyttöön. Omalle jalalle parhaat kengät löytyvät testaamalla.

Jos kärsit jalkavaivoista, asiantuntija voi auttaa sinua sopivien kenkien valitsemisessa. Voit myös saada vaivastasi riippuen apua henkilökohtaisesti muotoilluista pohjallisista, jotka antavat jaloille niiden kaipaamaa tukea yhdessä sopivan kengän kanssa.

6. Miten hoidan vaivaisenluun aiheuttamaa kipua?

Sopivat kengät ovat avainasemassa vaivaisenluun hoidossa. Kengissä voi halutessaan käyttää pehmusteita.

Voit joutua valitsemaan liikuntalajit sen perusteella, etteivät ne lisää kipua jaloissa. Itselle parhaat lajit löytyvät kokeilemalla, mutta esimerkiksi uinti, vesijuoksu tai kuntosaliharjoittelu sopivat usein hyvin myös jalkavaivaiselle.

Tarvittaessa kipulääkkeitä voi käyttää maksimissaan viisi päivää putkeen.

7. Onko mitään tehtävissä, jos vaivaisenluu on kovin vääntynyt?

Kun nivel on kovin vääntynyt, se ei enää ole liikkuva, joten sitä ei voi korjata esimerkiksi jumpan avulla. Jos jalassa ei ole kipuja, leikkaus ei ole tarpeellinen. Jos vaivaisenluu taas on kipeä, se kannattaa leikata.

vaivaisenluu on perinnöllinen vaiva

8. Milloin pitäisi hakeutua lääkäriin?

Jos vaivaisenluu on jatkuvasti kovin kipeä, se hankaloittaa elämää. Tällöin kannattaa hakeutua lääkäriin, jotta saat vaivaan hoitoa.

Moni potilas odottaa turhan kauan ennen hoitoon hakeutumista. Usein ajatellaan, että vaivaisenluu on lähinnä kosmeettinen haitta, mutta se voi aiheuttaa koviakin kipuja. Kivuista on turha kärsiä määräänsä enempää, joten hoitoon hakeutumista ei kannata arastella.

9. Milloin vaivaisenluu vaatii leikkausta?

Suomalaisessa tutkimuksessa on vertailtu jumpan ja kirurgian tehoa vaivaisenluun hoidossa. Leikkaushoito paljastui tutkimuksessa selkeästi jumppaa tehokkaammaksi.

Leikkausta suositellaan silloin, kun vaivaisenluu on jatkuvasti kipeä. Leikkauksella on vaivaisenluun hoidossa huono maine, sillä sitä ei ole aina menneisyydessä hoitanut asiantunteva kirurgi ja vaiva ei ole välttämättä parantunut leikkauksella. Nykyään hoito on kuitenkin laadukasta, joten vaivaisenluusta kärsivän kannattaa ainakin ottaa selvää, sopisiko kirurgia itselle.

10. Mitä pitää ottaa huomioon leikkauksen jälkeen?

Paraneminen on hidasta leikkauksen jälkeen. Potilaan täytyy varautua puolen vuoden toipilasaikaan ja jalassa voi olla turvotusta vielä pidempäänkin. Liikkumista tulee rajoittaa ensimmäiset kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen ja tämän jälkeen jalkaa aletaan kuntouttaa yhdessä osaavan fysioterapeutin kanssa.

Katso alta englanninkielinen video, joka opettaa jalkateräjumppaa:

Lue myös:

Hyvä tasapaino ei ole ikäkysymys – katso fysioterapeutin helpot treenivinkit Kärsitkö selkäongelmista? Tarkastele arkirutiinejasi ja ehkäise selkävaivat Tiesitkö? Ikäihminen ei saisi laihduttaa – vaarana lihasten surkastuminen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ortopedi vastaa: 10 kysymystä vaivaisenluusta – katso myös ohjeet itsehoitoon

Vellu

Kun tosta vaivasta lukee eri lähteistä,Niin puhutaan kalvojänteestä tai jännekalvosta,kumpi se nyt on ja joissain mainitaan et johtuu tulehduksesta ja joissain taas ei,miten voi olla niin eritietoa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.