Terveys

Ortopedi vastaa: 8 kysymystä jalan asentovirheistä

Monella on jaloissaan asentovirhe, joka ei välttämättä aiheuta mitään vaivaa. Jos jalat kipuilevat tai aiheuttavat muita hankaluuksia, on syytä selvittää, mistä on kyse.

Ortopedi Helka Koivu kertoo, mistä jalan asentovirhe kielii ja mitä sille voi tehdä.

1. Millaisia ovat jalkojen yleisimmät asentovirheet?

Lattajalkaisuus on aikuisten yleisin jalan asentovirhe. Siihen saattaa myös liittyä alemman nilkkanivelen ylipronaatio, joka työntää jalkaterää ulospäin ja sääriluuta sisäänpäin.

Toinen yleinen virheasento on kaarijalka, joka on lattajalan vastakohta. Siinä missä lattajalka on nimensä mukaisesti matalakaarinen, kaarijalassa jalan kaari on korkea. Moni kaarijalkainen kuvailee jalkaansa rintavaksi ja tietyt kenkämallit tuottavat vaikeuksia.

2. Onko asentovirheestä haittaa, jos se ei aiheuta kipua?

Useimmiten jalan asentovirhe on synnynnäinen. Mikäli jaloissa ei ole kipua, asentovirheestä ei ole haittaa.

Ihmisten jalat ovat varsin erimallisia ja ”normaalin” jalan määrittely on hyvin vaikeaa. Niinpä jalkaa voidaan pitää normaalina, jos se toimii eikä aiheuta oireita.

Jalan asentovirhe on yleinen vaiva.

3. Voiko asentovirheen nähdä jalanjäljestä?

Jalan asentovirheen voi nähdä paljaalla silmällä esimerkiksi märästä jalanjäljestä. Lattajalassa lähes koko jalka koskettaa lattiaa, kun taas kaarijalan jalanjäljessä näkyy varpaiden, päkiän ja kannan lisäksi vain ohut suikale jalan ulkosyrjää.

4. Miten jalan asentovirhe oireilee?

Jalkaan voi syntyä väärän kuormituksen takia kipua, joka vaivaa niin rasituksessa kuin levossakin. Lattajalan aiheuttamia tyypillisiä oireita ovat päkiä- ja nilkkakivut.

Myös jänteiden tulehdukset ovat yleisiä asentovirheen aiheuttamia oireita. Akillesjänteen ongelmat ovat tyypillisiä kaarijalalle.

Jalka voi myös rasittua, kun paino jakautuu kaarijalassa voimakkaasti vain päkiälle ja kantapäälle. Kaarijalka voi lisäksi aiheuttaa hankausoireita.

Asentovirheestä peräisin oleva kipu ei yleensä heijastu kovin pitkälle, mutta polvissa, lonkissa tai alaselässä voi kyllä tuntua asentovirheestä johtuvaa kipua. Tätä voi hoitaa kiilaamalla kantaa pohjallisen avulla hieman korkeammalle.

5. Miten asentovirhettä voi hoitaa?

Jalan kiputiloja hoidettaessa on tärkeää selvittää oireen syy. Jos hoidetaan pelkkää oiretta selvittämättä sen syytä, on todennäköistä, että vaivaa palaa myöhemmin takaisin.

Ennen kuin harkitaan leikkausta, kannattaa kokeilla fysioterapiaa vähintään puoli vuotta. Jos tilanne on oikein akuutti, voi olla, että joudutaan turvautumaan keppeihin ensimmäisen kuukauden ajaksi, jonka jälkeen jalkoja voidaan lähteä kuntouttamaan.

Fysioterapia auttaa suurinta osaa, ja siitä voi saada avun, vaikka virheasento olisi äitynyt pahaksikin. Jos tilanne ei kuitenkaan korjaannu sinnikkäästä kuntoutuksesta huolimatta, voidaan harkita leikkausta.

6. Kannattaako jalan asentovirhe korjata pohjallisen avulla?

Lattajalka saa harvoin apua pohjallisesta. Kengät, joissa on paljon ulkopuolista tukea, ovat paremmat. Kengissä saisi olla hieman korkoa ja tukeva, iskuvaimennettu pohja. Myös lenkkitossuissa kannattaa suosia täysvaimennusta.

Kaarijalka saattaa hyvinkin hyötyä pohjallisesta. Kaarijalassa isovarpaan tyvinivelen alle syntyy liikaa painetta ja tätä voidaan korjata pohjallisen avulla. Sopivat kengät löytyvät kokeilemalla, mutta kaarijalka ei yleensä tarvitse niin paljon tukea kuin lattajalka.

Jalan asentovirhe on yleinen vaiva.

7. Urheiluliikkeissä tehdään pohjallisia jalka-analyysin pohjalta. Ovatko tällaiset pohjalliset hyvät?

Osa liikkeistä on asiantuntevia ja tekee ortopedisiä pohjallisia, joista voi olla hyötyä. Jalka-analyysin pohjalta tehdään kuitenkin myös sellaisia pohjallisia, jotka vastaavat täysin jalan omaa mallia. Tällöin pohjallinen ei korjaa virheasentoa.

Huonosta pohjallisesta voi olla suorastaan haittaa: se voi hangata tai aiheuttaa jopa rasitusvamman. Pohjallisten ja kenkien käytössä kannattaakin edetä oman tunteen mukaan. Jos jokin tuntuu jalassa pahalta, kannattaa lopettaa käyttö.

Jos on tarvetta erikoispohjallisille, kannattaa hakeutua asiantuntevaan liikkeeseen ostoksille. Pohjallinen tulee tehdä tutkimalla, biomekaniikkaa hyödyntäen. Lattajalkaan tarvitaan pronaatiotuki.

8. Onko siitä haittaa, että jalkaterät kääntyvät sisään- tai ulospäin?

Jos jaloissa ei ole kipua, tämä on luultavasti jalkojen luonnollinen asento. Niin sanottu aurauskulma voi lähteä lonkasta asti ja se on kaikilla erilainen. Toisaalta jalkaterien kääntyminen voi liittyä myös virheasentoon.

Ulos- tai sisäänpäin kääntyneitä jalkateriä oli aiemmin tapana ”korjata” väkisin suoraan asentoon, mutta nykytiedon mukaan väkisin vääntäminen aiheuttaa vain turhia kipuja.

Lue myös:

Ortopedi vastaa: 10 kysymystä vaivaisenluusta – katso myös ohjeet itsehoitoon Kipuileeko kantapäässä plantaarifaskiitti eli ”luupiikki”? Tunnista oireet ja lue ortopedin vinkit kotihoitoon Tällä yllättävän yksinkertaisella liikkeellä vahvistat nilkkoja ja takaat itsellesi hyvän ryhdin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ortopedi vastaa: 8 kysymystä jalan asentovirheistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.