Hyvinvointi

Paarman purema voi saada koko raajan turpoamaan – vaatekikka auttaa suojautumaan ötököiltä

Paarman purema aiheuttaa monille ikäviä reaktioita. Näin hoidat ja ennaltaehkäiset paukamia.

Paarmat ovat tuttu riesa lämpimillä ja aurinkoisilla kesäkeleillä. Varhaisimmat paarmat aloittavat lentonsa jo toukokuun puolella, mutta varsinainen paarmakausi osuu keskikesälle. Kutiseva paarman purema ärsyttää kuukaudesta riippumatta.

Paarmalajeja löytyy Suomesta nelisenkymmentä, mutta maailmalta jopa yli pari tuhatta. Suomen lajeista yleisimpiä ovat sokkopaarmat, suppupaarmat ja hevos- tai nautapaarmat. Kaikki lajeista himoitsevat mökkiläisen verta. Verenimijät ovat kuitenkin aina naaraita, kun taas urokset tyytyvät maittaviin mesiaterioihin.

Aikuisen paarman lento on suhteellisen lyhyt, sillä se elää vain pari kolme viikkoa. Toukkavaihe voi kestää jopa kaksi vuotta, kotelovaihe tyypillisesti vain pari viikkoa.

Lue myös: Hyttysen pisto – näin lievität inisevien öttiäisten aiheuttamia paukamia

Paarman purema: Näin hoidat

Paarmat viihtyvät kosteikoissa ja pystyvät lentämään pitkiäkin matkoja. Ne etsivät ateriansa näkö- ja hajuaistiensa avulla, nuuhkien esimerkiksi ihmisen uloshengityksestä vapautuvia kaasuja. Myös lämpö, hienhaju ja liike on paarmasta vastustamatonta.

Sopivan uhrin löydettyään paarma viiltää ihoa sahalaitaisilla ulokkeillaan. Vaikka usein puhutaankin paarman puremasta, todellisuudessa paarma siis pistää.

Lue myös Seura.fi: Näin helposti pidät paarmat loitolla: Matki seepraa!

Paarmat aiheuttavat monille hyttysen pistoja hurjemmat reaktiot. Ihoa turvottaa, puremakohta punoittaa ja kutisee rajusti. Pistokohtaan kehittyy paikallinen nokkosihottuma, ja piston keskelle voi ilmestyä vetistävä näppy. Pahimmillaan turvotus voi levitä koko raajaan. Jopa anafylaktisia reaktioita on kuvattu.

Paarman pureman hoito on samantyyppistä kuin monien muidenkin kesällä kiusaavien hyönteisten pistojen hoito. Kutinaa ja turvotusta voi helpottaa kylmäkääreillä ja kortisonivoiteella. Myös antihistamiini voi auttaa. Tarvittaessa voi turvautua kortisonitabletteihin. 

Suojaudu paarmoilta vaatteilla

Paras tapa välttää paarman purema on suojautua pörisijöiltä peittävillä vaatteilla. Joidenkin tutkimusten mukaan erityisesti tumma vaatetus on tarkkasilmäisen paarman makuun, joten vaatetuksessa kannattaa suosia vaaleita värejä. Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että raidallinen väri saattaa houkutella paarmoja vähiten.

Paljaaksi jääville ihoalueille kannattaa suihkuttaa paarmoja karkottavaa hyönteismyrkkyä. Jotkin hyttysmyrkyt toimivat myös paarmojen karkottamiseen. 

Kotiin tai autoon päässeet paarmat ovat usein ärsyttäviä, mutta lähtökohtaisesti harmittomia. Ruokailun sijasta ne keskittyvät lähinnä löytämään tiensä ulos. 

Lähteet: Terveyskirjasto, Hyönteismaailma, Yliopiston verkkoapteekki, Yle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paarman purema voi saada koko raajan turpoamaan – vaatekikka auttaa suojautumaan ötököiltä

yksi vaan

Monet vähättälevät, että kyllähän se paarman purema aina vähän turpoaa ja pitävät minua vähän hysteerisenä, kun yritän vältellä paarmoja ja jos joudun purruksi, ryntään ottamaan antihistamiinia. Mutta he eivät ole koskaan nähneet mustelmille saakka turvonnutta jalkaterää tai kämmentä ja sormia, joita ei pysty koukistamaan turvotuksen takia. Pahimmin oireilevat puremat eivät edes juuri oirehdi ensimmäisen vuorokauden sisään, vaan pahin kutina ja turvotus alkaa vasta seuraavana päivänä.

Äiti allergiselle

Pahin kutina ja turvotus alkaa vasta seuraavana päivänä. Jep. miksi? No siksi, että antihistaminin vaikutus lakkaa. Sinun kannattaisikin syödä antihitaminisi jo ennalta ehkäisevästi ennen altistumista ötököille ja jatkaa syömistä päivän pari altistumisen jälkeen.

Toinen vinkki kaikille: Silloin kun se ötökkä pääsee puremaan, voi liuottaa vedellä antihistamini tabletista pienen kerroksen siihen pistokohdan päälle, ja mitään ei kutinoita nouse, mutta, kaikki mikä kerkeää nousta – sitä et pois saa. Mutta jos olet vikkelä, niin mitään ei nouse. /voit tehostaa tarvittaessa kyypakkauksen kortisoni napilla samallalailla veteen liuoitettuna paikallisesti. Ja tätä paikallis imeyttämistä voi käyttää myös vauvojen/pienten lasten kyseessä ollen.

metsäläinen

Ei kyllä ole mikään kikka vaan ihan tavallinen tapa esim. maatalous-, puutarha-, metsä- tai poronhoitotöissä olevilla ihmisillä pukeutua peittäviin vaatteisiin. Sitä ihmettelee lomalla olevia ihmisiä jotka tuskailevat hyttysten ja paarmojen kanssa shortseissa, t-paidoissa ja bikineissä. Joku hurja kävelee crocseissa metsään kun itsellä aina on kumpparit jalassa, villasukissa eivät hiosta eikä haittaa käärmeet,muurahaiset eikä ampiaiset.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.