Hyvinvointi

Nukutko paljon ja pitkiä päiväunia? Päiväunet voivat olla merkki piilevistä terveysongelmista

Tutkimukset ovat yhdistäneet päiväunet kohonneeseen kuolleisuusriskiin. Päiväunet eivät kuitenkaan itsessään aiheuta terveysongelmia.

Päiväunet voivat olla ensimmäinen merkki piilevistä terveysongelmista. Vaikka erityisesti lyhyillä päiväunilla on useita terveyshyötyjä, ovat tutkimukset yhdistäneet päiväunet myös korkeampaan kuolleisuusriskiin.

Brittiläistä aikuisväestöä seurannut tutkimus antoi viitteitä siitä, että riski oli korkeampi niillä, jotka nukkuivat tunnin tai yli tunnin päiväunet verrattuna alle tunnin nokoset nukkuneisiin.

Toinen tutkimus vuodelta 2006 esitti, että etenkin vanhuksilla, jotka nukkuvat pitkiä päiväunia usein, saattaa olla kohonnut sairastumis- ja kuolleisuusriski.

Päiväunet eivät kuitenkaan itsessään aiheuta terveysongelmia, vaan ne ovat merkki siitä, että jokin saattaa olla huonosti.

”Unen tarve voi muuttua, jos sairastuu. Paitsi, että yöllä nukkuu enemmän, niin saattaa nukkua myös päiväunia”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen sanoo.

”Kohonnut kuolleisuusriski voi liittyä tähän, sillä uni on elimistön yritys korjata ja tasapainottaa tilannetta. Uni antaa voimavaroja, jotta elimistö pystyisi taistelemaan sairautta vastaan paremmin”, Partonen jatkaa.

Lue myös: Timo Partonen kertoo, kuinka nukut täydelliset päiväunet

Päiväunet nukutaan muun muassa tottumuksesta tai univajeen takia

Mieti, miksi haluaisi ummistaa silmäsi päivällä. Esimerkiksi stressi, unettomuus, univaje, uniapnea tai jokin muu unta häiritsevä terveydentila voi aiheuttaa uneliaan olon päivällä.

Pitkäksi venähtäneet päiväunet ovat merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa tai sitten univelkaa on päässyt kertymään paljon.

 

Jatkuvaan univelkaankin liittyy terveysriskejä. Univelka rasittaa sydäntä ja verisuonistoa, heikentää sokerin sietoa ja paino pyrkii nousemaan.

Päiväunet voivat kieliä terveysongelmista.

Partonen suosittelee myös tarkistamaan, saatko öisin nukuttua tarpeeksi.

”Kannattaa tehdä ero sen välillä, onko kyse unettomuudesta vai univajeesta.”

Unettomuus on kyvyttömyyttä nukkua, vaikka haluaisi. Uni ei tule, se on katkonaista tai uni voi loppua kuin veitsellä leikaten liian aikaisin aamusta.

Univaje syntyy, kun ei ehdi tai halua nukkua, vaikka väsyttää ja valvomalla sivuuttaa otollisen aikaikkunan nukahtaa helposti. Vuorotyö voi myös sekoittaa omia uniaikatauluja.

”Jos päivällä on pakonomainen tarve päästä päiväunille tai torkahtelee, niin se kielii siitä, että univelkaa on kertynyt. Silloin pitäisi alkaa selvittää, miten asian voisi ratkaista, ovatko nukkumisaikataulut esimerkiksi ihan kohdillaan”, Partonen sanoo.

Muut lähteet: Time, Yle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nukutko paljon ja pitkiä päiväunia? Päiväunet voivat olla merkki piilevistä terveysongelmista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.