Suhteet

Näitä asioita kumppanille ei pitäisi koskaan sanoa riidan aikana – rakkauspsykologi Tony Dunderfelt listaa 4 asiaa

Kun tunteet kuohuvat, suusta saattaa päästä sammakoita. Näihin neljään asiaan ei kuitenkaan pitäisi sortua missään tilanteessa, neuvoo rakkauspsykologi.

Riitely ei ole ihan helppo laji. Tunteiden kuohuessa yksi saattaa reagoida huutamalla, kun taas joku toinen pakenee paikalta ovet paukkuen. Deittisovellus Valon rakkauspsykologi Tony Dunderfeltin mukaan vain harva osaa riidellä rakentavalla tavalla.

”Parisuhdetaitoja ei opeteta missään. Ajattelemme, että minä ja kumppanini olemme järkeviä ihmisiä ja rakkaus hoitaa kaiken. Mutta emme me ole niin järkeviä kuin luulemme. Meillä kaikilla on puutteemme”, Dunderfelt sanoo.

Riitely on Dunderfeltin mukaan ihan normaali osa parisuhdetta ja elämää. Mutta riitelyssä voi oppia paremmaksi.

”Saat olla vihainen ja saat olla pettynyt. Varo kuitenkin, ettei tunnetila vie kieltäsi mukanaan.”

Dunderfelt listaa neljä asiaa, joiden sanominen vie riidan vain pahempaan suuntaan.

Lue myös: Taas riidellään! Tarkoittaako se, että rakkaus on loppunut? Asiantuntija neuvoo, miten voi riidellä rakentavasti

1. Älä keksi kumppanillesi diagnooseja

Syyttely ja henkilökohtaisuuksiin meneminen ovat harvoin hedelmällisiä tapoja ratkoa riitoja. Kaikenlainen nimittely ja haukkuminen, kuten ”olet hullu” tai ”sinusta ei ole mihinkään”, loukkaa ja kirvoittaa yleensä puolustusreaktion.

Pahimmasta päästä ovat diagnoosihaukkumat, kuten ”olet neuroottinen” tai ”olet narsisti”. Diagnoosia ei pitäisi antaa kellekään, ellei siihen ole valtuuksia. Diagnoosi leimaa henkilön sairaaksi, vaikka todellisuudessa kyse on luultavimmin vain luonteenpiirteestä, taitamattomuudesta tai meneillään olevasta elämänvaiheesta.

Ajatus, että toisessa on jotain vikaa, ei avaa mahdollisuutta keskustelulle ja kumppanin ymmärtämiselle. Diagnoosin tekaiseminen vie huomion pois riidan juurisyistä.

pariskunta riitelee
Riidoissa tärkeintä olisi keskittyä tositapahtumiin ja tunteiden kuvailuun. Silti moni sortuu toisen syyttelyyn. © iStockphoto

Lue myös: Parisuhteessa ero on aina yksi vaihtoehto – mistä tietää koska pitäisi erota?

2. Älä esitä kohtuuttomia syytöksiä

Arkikielessä kuulee usein käytettävän sanoja ”aina” ja ”ei koskaan”. Riitelyssä tällaisia absoluutteja eli kärjistyksiä kannattaa välttää viimeiseen asti. Lauseet, kuten ”Et koskaan osoita minulle läheisyyttä” tai ”Annat aina lasten tehdä ihan mitä huvittaa”, kannattaa jättää sanomatta, koska ne pitävät harvoin paikkansa.

Vastauksena syytöksiin kumppani voi nimetä hetkiä, jolloin hän osoitti läheisyyttä ja tilanteita, joissa hän asetti lasten käytökselle rajoja. Syytökset maalaavat herkästi kaiken negatiiviseksi, vaikka todellisuudessa kyse oli todennäköisesti vain yksittäisestä tilanteista.

Absoluuttien sijaan kannattaa nostaa esille jokin konkreettinen tapahtuma, joka on vaivannut mieltä ja kertoa, millaisia tunteita se itsessä herätti. Esimerkiksi: ”Minusta tuntui yksinäiseltä eilen, kun kotiin saapuessani vain tuijotit puhelintasi.”

3. Älä vertaa muihin

”Olet ihan niin kuin isäsi!” Joskus saattaa tehdä mieli verrata kumppania muihin tuttuihin ihmisiin. Kun sen tekee negatiivisessa mielessä, se voi olla hyvin loukkaavaa. Yleensä ihmiset haluavat välttää tekemästä samoja virheitä kuin vanhempansa. Siksi vanhempiin ja näiden virheisiin verratuksi tuleminen voi satuttaa syvästi.

Kumppania ei myöskään milloinkaan pitäisi verrata omaan ex-kumppaniin. Kannattaa välttää esimerkiksi letkautuksia: ”Olet ihan yhtä mahdoton kuin eksäni!” Lausahdus viestii, että tämäkin suhde on tuhoon tuomittu.  Menneet elämäntilanteet ja suhteet ovat menneitä, eikä niitä kannata rinnastaa nykytilanteeseen.

Jokainen haluaa tulla parisuhteessa kohdatuksi omana yksilöllisenä itsenään. Keskity riidassa kumppaniisi ja kuvaile tunteistasi. Kysy kumppaniltasi, miltä hänestä tuntuu.

4. Älä väläyttele erokorttia

Ihmisillä on hyvin erilaisia suhtautumisia riitelyyn. Joidenkin mielestä parisuhteessa ei saisi olla vakavia riitoja lainkaan. He välttelevät riitoja viimeiseen asti ja pitävät riitelyä merkkinä huonosta parisuhteesta.

Toisten mielestä riiteleminen kuuluu parisuhteeseen ja suorastaan puhdistaa ilmaa. He eivät pelkää konflikteja ja tykkäävät toisen haastamisesta. Ironista kyllä, usein eri tavoin riitelyyn suhtautuvat ihmiset löytävät toisensa.

Riitelyyn tottumattomat henkilöt saattavat vetää riidoissa herkästi esille niin kutsutun erokortin: ”Jos olet aina noin kauhea, niin meidän pitää erota” tai ”Tästä suhteesta ei tule mitään, kun olet noin itsepäinen.” Henkilö saattaa tuohtua riitelemisestä niin, että ajattelee eron olevan ainoa vaihtoehto, kun taas vastapuolelle maininta eroamisesta voi tulla täytenä yllätyksenä.

Jos tietää, että riidat eskaloituvat herkästi puheeseen eroamisesta, voi sanoa esimerkiksi: ”Kulta, haluan selvittää vain tämän erimielisyyden. En tarkoita, että haluan erota.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näitä asioita kumppanille ei pitäisi koskaan sanoa riidan aikana – rakkauspsykologi Tony Dunderfelt listaa 4 asiaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.