Suhteet

Älä tuhlaa lomaa riitelyyn – vältä lomalla nämä parisuhteen sudenkuopat

Stressi, liian suuret odotukset ja rahapula aiheuttavat suomalaisille pareille lomariitoja. Voitte ehkäistä konflikteja, kun suunnittelette lomaa yhdessä etukäteen, ettekä vedä itseänne liian tiukoille juuri ennen vapaan alkamista.

Mielikuva siitä, että parisuhteen vaikeudet kärjistyvät lomalla, ei ole myytti. Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistun laajan suomalaistutkimuksen mukaan avioerohakemuksia tehdään eniten kesä- ja joululomien jälkeen elo- ja tammikuussa.

Tutkijat eivät usko, että loma itsessään uhkaisi suhteen onnellisuutta. Kriisin taustalla on usein pitkäaikaisia ongelmia. Ne nousevat pintaan ja kärjistyvät lomalla, koska yhteistä aikaa on enemmän, ja lomaan liittyvät odotukset voivat olla epärealistiset.

Listasimme 5 konkreettista vinkkiä, jotka auttavat ehkäisemään yleisimpiä lomariitoja ja nauttimaan yhteisestä ajasta.

1. Älä aja itseäsi piippuun ennen lomaa

Kalenteri on täynnä merkintöjä viimeisellä työviikolla. Ikkunat pitää pestä, matot kuurata ja vaatekaappi järjestää, jotta loma voi alkaa puhtaalta pöydältä. Kuulostaako tutulta?

Moni ahtaa päivänsä täyteen tekemistä juuri ennen lomaa. Kuvittelemme, että ahkerointi saa levon tuntumaan vielä paremmalta. Lomaa edeltävä spurtti voi kuitenkin imeä ihmisestä mehut niin tehokkaasti, että takki on tyhjä, kun vapaa alkaa. Väsymys aiheuttaa herkästi riitoja, eikä loma rentouta, jos sitä edeltävä kuormitus on liian suuri.

Kalenterin keventäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen lomaa. Yritä rauhoittaa viimeiset työpäivät ja hoida rutiineja, mutta älä aloita suuria projekteja. Siivoa kotia ja pakkaa matkalaukkuja pikkuhiljaa.

Yritä keventää myös lomanjälkeistä viikkoa. Lomalla on vaikea rentoutua, jos tiedät, että joudut olemaan täydessä iskussa heti, kun arki alkaa.

2. Asettakaa lomalle realistiset odotukset

Yritämme usein ahtaa koko vuoden elämykset pariin kesäviikkoon. Lomalla pitäisi matkustella, liikkua, siivota, käydä kesätapahtumissa ja olla sekä yksin, kaksin että lasten kanssa.

Lopulta ristiriitaisia, korkealle viritettyjä odotuksia voi olla niin paljon, ettei yksikään täyty. Ilmapiiri kiristyy, jos kumppanit odottaa vapaa-ajaltaan erilaisia asioita, ja nämä odotukset paljastuvat vasta loman alettua.

Ennen lomaa kannattaa miettiä realistisesti, mihin aika riittää, ja mikä on tärkeää. Lomasuunnitelmia on hyvä käydä läpi kumppanin ja koko perheen kanssa. Ollaanko tänä kesänä kotona vai matkustellaanko? Halutaanko reissussa löhöillä, retkeillä vai kierrellä kulttuurikohteissa?

Asettakaa lomalle yksi päätavoite, kuten perheen yhdessäolo, romantiikka, lepääminen tai arjesta poikkeavat elämykset. Suunnitelkaa loma sellaiseksi, että se tukee päätavoitetta. Jos kaipaatte aikuisten yhteistä aikaa, kyselkää lastenhoitoapua hyvissä ajoin. Jos haluatte levätä, miettikää, miten voitte keventää arkirutiinejanne lomalla.

tutkitaan karttaa

3. Suunnitelkaa yhdessä lomabudjetti

Raha on yleisimpiä käytännön asioita, joka aiheuttaa parisuhderiitoja lomalla. Rahapula voi masentaa ja stressata, ja jos yhdessä sovittua lomabudjettia ei ole, toisen pihistely tai törsääminen voi kiristää välejä.

Säästäkää rahaa ja suunnitelkaa budjetti ennen lomaa. Miettikää, ovatko odotuksenne ja taloustilanteenne tasapainossa, ja sitoutukaa yhteiseen rahankäyttösuunnitelmaan. Sopikaa esimerkiksi siitä, voitteko syödä lomamatkalla kaikki ateriat ulkona, vai olisiko keittiöllä varustettu huoneistohotelli edullisempi vaihtoehto.

Jos teillä ei ole varaa matkusteluun ja kesätapahtumiin, ideoikaa halpaa ja ilmaista mukavaa tekemistä, kuten piknikejä ja luontoretkiä.

4. Pitäkää alkoholinkäyttö kurissa

Alkoholi on toinen konkreettinen asia, joka hiertää parien välejä lomalla. Riidat kärjistyvät humalassa, ja toisen tissuttelu voi ahdistaa vähemmän juovaa puolisoa.

Säästäkää viinilasilliset viikonloppuun ja miettikää, millä muilla tavoilla voitte rentoutua. Esimerkiksi saunominen, liikunta, yhdessä syöminen, lukeminen ja elokuvat laukaisevat stressiä. Mitä enemmän ilmassa on jännitteitä, sitä enemmän pulloa kannattaa välttää.

5. Älkää yrittäkö ratkoa suuria ongelmia lomalla

Loma ei tunnu lomalta, jos yritätte ratkoa sen aikana kaikki ongelmanne. Muutama viikko on lyhyt aika parisuhteen lukkojen aukaisemiseen, ja yritykset voivat johtaa entistä pahempaan umpisolmuun.

Lomaan kannattaa suhtautua myös lomana parisuhteen analysoinnista. Pieniin kinoihin ei tarvitse takertua, vaan ne voi ohittaa. Kun ette tarkkaile suhdettanne ja yritä korjata sitä koko ajan tietoisesti, ongelmat voivat alkaa selvitä omalla painollaan. Se vaatii kuitenkin aikaa sekä rauhallista, sallivaa ja myönteistä ilmapiiriä.

Jos jännität loman sujumista, voit arvioida parisuhteenne lomakuntoa tällä Väestöliiton testillä. Kun tiedät, mitkä asiat voivat aiheuttaa konflikteja, parisuhderiitoja on helpompi ehkäistä.

Lähteet: My Best Relationship, Parisuhdekeskus Kataja, Rantapallo.fi, THL:n Yhteiskuntapolitiikka-lehti, Väestöliitto

Lue myös nämä parisuhde- ja lomajutut:

Huolestuttaako läheisen alkoholinkäyttö? Tunnista tissuttelu ja puutu ajoissa

Nämä ovat parisuhteen pahimmat virheet, varoittaa rakkauspsykologi Tony Dunderfelt

10 arkista tapaa, jotka voivat pelastaa parisuhteesi

Vaivaako seksin puute parisuhteessa? Lisää läheisyyttä 3 keinon avulla

Sade ei pilaa kesälomaa – mukavaa puuhaa sadepäiviin

Takaisin sorvin ääreen loman jälkeen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä tuhlaa lomaa riitelyyn – vältä lomalla nämä parisuhteen sudenkuopat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.