Suhteet

Ero edessä? Näin selviät ja tulet vielä onnelliseksi, vaikka pitkä suhde päättyy – psykoterapeuttti antaa 5 käytännön ohjetta

Ensimmäinen askel on miettiä omaa osuuttaan. Ero pitkästä suhteesta tuottaa surua ja murhetta, vaikka aloite olisi oma, muistuttaa Uusperheiden liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo

Ero pitkästä suhteesta on erityisen kipeä paikka, sillä takana on pitkä yhteinen historia. On saatettu kasvaa aikuisiksi yhdessä, ja ystävät ovat yhteisiä.

Lue lisää: Isä jäi erossa yksin kolmen pojan kanssa.

Olipa parisuhde minkä pituinen tahansa, kukaan ei aloita sitä erotakseen. Jos syntyy tarve erota, kaikki ei ole mennyt niin kuin on toivottu.

1. Miksi ero? Mieti, miten tilanteeseen ajauduttiin

Suomen uusperheiden liiton toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti Kirsi Heikinheimo kehottaa eroa harkitsevaa miettimään ensimmäiseksi, miten käsillä olevaan tilanteeseen on ajauduttu.

Oleellista on pohtia omaa osuuttaan. Toisen syyttäminen kaikesta on helppo, mutta katala tie. Tällöin oma rooli jää ”uhriutumisen” alle, ja erosta selviäminen voi hidastua.

Parisuhde on kahden ihmisen yhteistyötä, jossa kummallakin on vastuullaan 50 prosenttia vallasta ja vuorovaikutuksesta. Valitsemamme vuorovaikutus- ja toimintamallit muokkaavat parisuhdetta.

Lue lisää: Kun mies jättää toisen takia – Marika selvisi erosta tukiryhmän avulla.

Myös mököttäminen ja puhumattomuus ovat vuorovaikuttamista, se on hyvä muistaa.

2. Puhu ajoissa, jotta kumppani pääsee samalle aaltopituudelle

Oman osuuden ja toisaalta myös eroon johtaneiden syiden selvittäminen auttavat ymmärtämään ja selviämään erosta eteenpäin. Kukaan ei halua lähtökohtaisesti tehdä samoja virheitä toistamiseen.

Käytännössä käy useimmiten niin, että eron käynnistävä osapuoli on pohtinut eroa pidempään kuin kumppani.

On reilua puhua aikeistaan kumppanilleen niin aikaisin kuin mahdollista ja auttaa häntä pääsemään samalle kartalle siinä vaiheessa, kun on vielä tehtävissä jotain, tai ainakin ennen kuin aletaan konkreettisesti jakaa tavaroita.

Poikkeuksen toki tekevät tilanteet, joissa on syytä pelätä itsensä tai lasten turvallisuuden puolesta. Tällöin on viisasta hakea heti ulkopuolista apua.

Ihmiset toipuvat erosta hyvin yksilöllisesti.

Negatiivisiin tunteisiin ja niistä selviämiseen vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka hyvin on perillä omista tarpeistaan ja tunteistaan.

Toipumiseen vaikuttaa myös se, miten on oppinut kohtaamaan vaikeita tilanteita.

Joku saattaa olla hyvin analyyttinen ja oppinut kestämään ikäviä tunteita. Toiselle se voi olla niin vaikeaa, että hän peittää tunteensa hankkiutumalla nopeasti vain mielihyvää tuottavien asioiden äärelle.

Silloin suruprosessi jää kesken ja pinnan alle.

3. Vaikka ero tulisi omasta aloitteesta, suru on käsiteltävä

Kolmanneksi vaikuttaa se, kuinka paljon ympärillä on tukiverkostoa, ihmisiä keskustelemassa, sanottamassa ja auttamassa vaikkapa arjen pyörittämisessä.

Ero tuo hankalia tunteita molemmille. Vaikka olisi itse eron moottori, joutuu käsittelemään myös syyllisyyden, katumuksen ja pahanolon tunteita.

Vaikka olisi käynyt omassa mielessään pitkään erosuunnitelmia, omat tunteet todentuvat ja niille tulee tilaa, kun ero konkretisoituu.

Eroprosessin kestoon vaikuttaa luonnollisesti myös se, millainen suhde on ollut.

Edellyttäen, ettei päällä ole pitkittynyttä riitaa, vaan surun kokemiselle ja luopumiselle todella on tilaa, on hyvä antaa mielen kokea kaikki vuodenajat ja vuodenkierron juhlat.

Esimerkiksi jos on eronnut alkuvuodesta, kevään herääminen, syksyn iltojen pimeneminen tai joulu voivat olla hyvin erilaisia kokemuksia eron jälkeen kuin parisuhteessa.

Jos on parisuhteessa vaikkapa istuttanut joka syksy omakotitalon pihaan kukkasipuleita, eron jälkeen tätä ei uudessa kerrostalokodissaan voikaan tehdä.. On hyvä siis hengitellä rauhassa kaikki vuoden mittaan tulevat muutokset läpi.

4. Tehkää selkeä sopimus, se tuo reiluutta

Eron jälkeiset välit entisen kumppanin kanssa riippuvat siitä, millainen suhde on ollut. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Se on kuitenkin hyvä muistaa, että selkeys tukee reiluutta.

On reilua, että kummallakin on sama käsitys siitä, missä mennään ja miten jatkossa toimitaan.

Jos toinen on surunsa surrut, mutta toinen yhä käsittelee suurta pettymystä, on reilua sopia tiukasti sekä käytännön järjestelyistä että siitä, miten ollaan jatkossa tekemisissä, ettei toiselle jää vääränlaista toivon kipinää suhteen jatkumisesta.

5. Tämä on vaikein, mutta merkittävin kohta: Vältä katkeruutta, löydä kiitollisuus

Usein sanotaan, että naisille ero on helpotus siinä missä miehille selviytyminen voi olla vaikeampaa.

Reippaasti yleistäen naisille suhteen laatu ja puolisoiden henkinen yhteys on usein tärkeämpää kuin miehille. Miehelle taas arjen pyöriminen ja rutiinit voivat olla kantavampi voima. Miehet usein tyytyvät olemiseen enemmän kuin naiset.

Naiset ottavat helposti vastatakseen koko perheen ihmissuhteisiin liittyvät tunnetilat ja hyvinvoinnin, samalla tietysti myös niihin liittyvät haasteet. Siksi niistä voi olla helpottavaa päästä eroon.

Edelleen reippaasti yleistäen, miehillä ei ehkä myöskään ole samanlaisia sosiaalisia verkostoja tunteittensa purkamiseen kuin naisilla.

Tämän ajan nuoret miehet jakavat ja keskustelevat kuitenkin jo enemmän ihmissuhdeasioita ystäviensä kanssa kuin tällä hetkellä keski-iässä olevat, siis ne miehet, jotka ovat ehtineet olla pitkässä parisuhteessa.

Eron jälkeisen, kroonistuneista pettymyksistä syntyvän katkeruuden parasta ehkäisyä ovat eroon liittyvän oman osuuden oivaltaminen ja eroon johtaneiden syiden ymmärtäminen. Kyetäkseen kääntämään uuden sivun omassa elämässään, on tärkeä löytää myös aitoja kiitollisuuden kohtia eletystä suhteesta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ero edessä? Näin selviät ja tulet vielä onnelliseksi, vaikka pitkä suhde päättyy – psykoterapeuttti antaa 5 käytännön ohjetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.