Heli Agbodjakin
Ihmiset

Heli löysi nuoren miehen Afrikasta: "Moni ajatteli, että nyt naista huijataan"

Höynähtänyt, höpsö akka. Näin monet ajattelivat, kun Beniniin tutkijaksi saapunut Heli Agbodjakin, 48, nai paikallisen, nuoremman miehen. Heliä se ei haittaa. Hän haluaa vain rakastaa.

Eipä tajunnut tutkija Heli Mathur millaiseen seikkailuun antautuu, kun iso pomo tuli syyskuussa 2016 kysymään, haluaisiko Heli lähteä mukaan salaiseen projektiin.

Reipas, maailmaa kolunnut alainen vastasi pomolle oikopäätä kyllä, vaikka ei yhtään tiennyt mistä oli kyse.

Sitäkään hän ei tiennyt, että työn myötä löytyisi uusi, nuori rakkaus.

Salainen tehtävä oli suuri suomalainen ripulirokotetutkimus, jota operoi Helin työnantaja Yhtyneet Medix Laboratoriot. Helsingin yliopiston ja Scandinavian Biopharman kuuluisassa projektissa tutkitaan suun kautta otettavan ETVAX-rokotten suojaa ETEC-bakteerin aiheuttamaan matkaripuliin ja samalla kehitysmaiden ripuliongelmaan.

Määränpää oli länsiafrikkalainen Benin, tarkemmin sanoen Grand-Popo, jossa sijaitsee myös kulttuuri- ja taiteilijaresidenssi Villa Karo. Helistä tulisi vastaava laboratoriohoitaja, Queen of Shit, kakkakuningatar, kuten hänen työhuoneensa ovessa lukee.

”Ihmiset nauroivat, kun kuulivat, että lähden laittamaan pystyyn ripulilaboratoriota”, mikrobiologin ja bioanalyytikon koulutuksen saanut Heli Agbodjakin kertoo. Hänkin nauraa paljon, pulppuilee. Sellaista rakastuneen ihmisen hyvää tuulta ja elämäniloa.

Gogo mopoilee kuvioihin

Jos lähipiiriä kakkatutkimus huvittikin, monen hymy alkoi hyytyä projektin edetessä. Melkein heti laboratorion pystyttämisen jälkeen, kesäkuussa 2017, lähimaisemissa alkoi kiehnätä mies, jolla oli ”hyvät silmät”.

Hän oli Godfried Agbodjakin, Gogo.

”Kyllä äidillä ja isällä on meissä kestämistä. Siskoni on naimisissa senegalilaisen miehen kanssa. Ehkä tämä on jotenkin geeneissä. Omaan elämänsuunnitelmaani ei yhtään kuulunut, että näin mennään”, Heli sanoo.

Ihan tasaisella hän ei ole kulkenut koskaan. Edellisen sukunimensä Mathur Heli sai entiseltä mieheltään, jolla on intialainen isä. Omaa sukuaan hän on Vaheri.

Pitkä avioliitto päättyi nelisen vuotta sitten hyvässä sovussa. Liitosta on kaksi aikuista poikaa. Kansainvälinen perhe ehti asua Suomen lisäksi myös Singaporessa ja Thaimaassa.

”Elämäni on ollut sitä, että olen vahva ja kannattelen muita. Ruuhkavuosien jälkeen tunnen nyt ensi kerran, että saan itse olla heikko ja minua kannatellaan, minusta pidetään huolta.”

Nuori ja komea

Kuka tämä ihmemies oikein on? Kuka sai kouluttautuneen, loistavaa uraa tekevän naisen ja äidin avioitumaan kanssaan pienessä afrikkalaisvaltiossa kuukausi sitten?

Sitä Heli ilmetteli itsekin. Ja pani työkaverinsa ottamaan selvää, kuinka monta vaimoa ja lasta miehellä on oikeasti.

”Ajattelin, että ei tuollainen mies voi olla sinkku. Se on niin jumalattoman komea ja ihana.”

Rastatukkainen kiehnääjä oli viimein saanut tahtonsa läpi ja Helin suostumaan ensin lenkkitreffeille, uimaan ja myöhemmin drinkille. Näytti – ja oikein näyttikin – että nyt Heliä viedään.

”No, hän on 30. Aivan liian nuori ja aivan liian komea,” Heli sanoo vieläkin.

Gogo oli kuitenkin vapaa.

Sydän voi särkyä

Heli ottaa puheeksi Gambian, naisten seksiturismin ja stereotypiat. Niistä kohutaan, miesten seksilomista Thaimaassa vähemmän.

Osansa pahoista puheista hänkin on saanut.

”Ajatellaan, että vanhat kurpat ottavat täällä nuoria ja vetreitä miehiä. Tosi moni ajattelee, että nyt sitä huijataan, Heli-rukka menettää rahansa”, Heli sanoo.

Epäilijöille Heli voi kertoa, ettei omista mitään. Mitään hän ei voi siis menettääkään.

”Ainoa, mikä voi mennä rikki, on sydän, mutta se voi särkyä myös naapurin insinöörin kanssa.”

Beninissä ei ole seksiturismia, ei juuri edes turismia. Sen verran kuitenkin, että Gogo oli jo ehtinyt särkeä sydämensä rakkaudesta ranskalaiseen naiseen. Nainen lähti Gogon ystävän matkaan.

Avioehto, totta kai

Heliä ärsyttää yleinen mielikuva siitä, että afrikkalaiset miehet vain notkuvat tekemättä mitään ja juuri haluamattakaan tehdä mitään.

”On heillä hirveä himo työntekoon, yrittää kaikkea pientä, raapia täältä, tuolta. Gogo on kalastajaisän poika ja kalastaa itsekin. Koulutukseltaan Gogo on kokki ja hänellä on ravintola. Ja on hänellä myös bändi.”

Beninin kylissä hengenpitimiksi tehdään pientä kauppaa, järjestetään harvoille matkaajille jokiretkiä, opetetaan rummutusta.

”Gogoa risoo ihan hirveästi se, jos minä elätän häntä kokonaan. Ja minähän elätän kokonaan. Nyt hänellä on kalastajavene, ja voi olla että ’joku’ vähän auttoi sen hankkimisessa.”

Heli käy päivät töissä laboratoriossaan. Hän ei halua, että sillä aikaa Gogo vain hengailee häntä odottaen ennen iltatöitään ravintolassa. Siksi vene.

Heli ei tahdo olla vain rahoittaja, eikä Gogo elää siivellä.

”Totta kai tein avioehdon. En minä hölmö ole”, Heli puuskahtaa.

Heli ja Gogo

Avioliitto helpottaa

Tuore rouva lohduttaa ihmisiä, jotka pelkäävät, että taas tulee yksi afrikkalainen Suomeen: ei tule. Gogo ei saanut edes turistiviisumia, jotta olisi päässyt Helin lomalla käymään tulevan vaimonsa kotimaassa.

”On päivänselvää, ettei hän halua Suomeen. Hän ei pärjäisi, täällä on tosi kylmää kyytiä. Suomi tappaisi hänet henkisesti.”

Silti Heli tahtoisi näyttää miehelleen Suomen, Helsingin.

”Että täältä minä tulen. Tämä on minun kaupunkini.”

Avioparille se onnistuu, kuten maailman kiertäminen muutenkin. Heli tietää jo, että ainakin yhdelle omalle projektille on tulossa jatkoa.

Työn vuoksi tulee työmatkoja, ja niille on helpompi lähteä avioparina kuin susiparina. Kesällä he aikovat lomailla Ranskassa Helin vanhempien kodissa, jonka nämä hankkivat jäätyään eläkkeelle.

Gogo puhuu vain ranskaa.

”Ja minä ripuliranskaa! Minun suustani tippuu sanoja hallitsemattomasti.”

Kun Heli kysyi, missä Gogo haluaisi asua, vastaus oli: täällä, Grand-Popossa.

”Sanoin hänelle, että kiitos. Se on oikea vastaus.”

Tasapainoinen äiti

Pojat. He olivat Helin mielessä kaiken aikaa, kun selvisi mihin elämä lähtee viemään.

”Lapseni olisivat voineet vihata minua päätöksestäni loppuun asti. Ilmoitin, että avioidun 30-vuotiaan mustan miehen kanssa, joka ei puhu sanaakaan sellaista kieltä, mitä Suomessa puhutaan yleisesti.”

Tiedon äitinsä pika-avioliitosta Afrikassa pojat ottivat niin tyynesti kuin parikymppiset, kosmopoliitit nuoret voivat ottaa.

”He kävivät Beninissä vuodenvaihteessa, samoin vanhempani. Ihan vasta sain pojalta viestin, että katoatko sinä sinne lopullisesti. Vastasin, että hommatkaa lapsenlapsia, näemme useammin. Vakavasti puhuen, veljekset olivat jutelleet isälleen, että äiti näyttää tasapainoiselta”, Heli huokaisee.

Gogolle ja hänelle vakuutus tuomarin edessä ei merkitse muuta kuin vapautta liikkua. Rakkaus roihuaisi ilman avioliittoakin, mutta paperisota matkoja varten on helpompi hoitaa vaimona ja miehenä. Se nähtiin jo Suomen-viisumianomuksen kanssa.

”Kerroin lapsille, että käytännön syistä on hyvä olla aviossa, mutta en halua rikkoa naimisiinmenon ihanuutta heiltä. Totta kai mukana on myös suuria tunteita.”

Pojat omistavat komean huoneiston Helsingissä. Heli asuu siinä Suomessa ollessaan ja hänellä on myös ikuinen asumisoikeus siihen.

Ei enää lapsia

Lapset? Se oli luonteva kysymys, kun Helin ja Gogon suhde eteni.

Heli ajatteli, että Gogo varmasti haluaa lapsia, joten tästä ei voi tulla mitään.

”Minä en halua lapsia missään tapauksessa, enkä saakaan enää. Asia alkoi kalvaa tosissaan, kun alkoi tulla aitoja, oikeita tunteita.”

Gogo kuitenkin yllätti ja sanoi, ettei halua lapsia. Heli epäili, Gogo vakuutteli. Heli toivoi, että Gogolla olisi jo ollut lapsia.

”Gogo puhui papeista, jotka ovat tehneet päätöksen elää ilman parisuhdetta ja lapsia. Että tämä on hänen päätöksensä, voisitko jo uskoa. Sen jälkeen en voi kuin uskoa ja odottaa mitä tapahtuu.”

Kun päätös oli selvä, saattoi rakastaa täysillä. Sen Heli tekee.

”Olen räiskyvä, hän viilipytty. Rakastan hänen maadoittavaa ominaisuuttaan. Gogo antaa minun hörhöillä. Hänen rakkautensa on kuin lämmin karhun syleily, jonne saan mennä rauhoittumaan.”

”Rakastan elämää!”

Tunnelmoinnin katkaisee helmeilevä nauru: kakastahan tämä kaikki alkoi. Yhteensä 800 matkaajaa Suomesta täytyy testata ja se vie vielä aikaa. Työ Beninissä on palkitsevaa. Ronskisti ripulireissaajiksi itseään kutsuvat koehenkilöt ovat hauskoja työkavereita, kuten myös laboratorion vakituinen väki.

”Haluan, että eläkkeeni kertyy Suomeen ja maksan veroni Suomeen. Muutama vuosi töitä Afrikassa on taattu. Mitä sen jälkeen, en tiedä. En voi tietää, kantaako tämä suhde 30 vuoden päähän.”

Helin aiempi, pitkä avioliitto ehti jäähtyä, mutta entiset puolisot ovat säilyttäneet ystävyytensä. Nuutuneita liittoja hän on nähnyt myös lähipiirissään.

Heli täyttää seuraavaksi 49 vuotta.

”Olen heittäytynyt rakkauden vietäväksi. En pelkää vaihdevuosia enkä tulevaisuutta muutenkaan.”

Sydämenasioissa hän ei näe kuin yhden vaihtoehdon: on mentävä täysillä.

”Mä rakastan mun elämää! Kaikki naiset tarvitsisivat vaihdevuosiinsa yhden Gogon.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Heli löysi nuoren miehen Afrikasta: "Moni ajatteli, että nyt naista huijataan"

Nope

Katotaan tilannetta parin vuoden päästä uudelleen ….

Tietäjä

Näinpä 🤣🤣🤣 ei oo enää yhdessä!

Ansku52

Ähäkutti sinulle ”tietäjä”: Ovat yhä yhdessä. Ovat kuin vakka ja kansi.
Voit tunnustaa olleesi pahasti väärässä. Kaikki eivät ole yhdessä erotakseen. Jotkut voivat jopa olla onnellisia keskenään.

Nuori nainen

Komeus on katsojan silmissä

Yksi ripulireisaajista

Onnea Heli ja Gogo!
Ihania ihmisiä

.

”Kaikki tarvitsisivat vaihdevuosiinsa yhden gogon!”
siinäpä vasta mukava valta-asetelma.

MAITSU

Ihanaa, ihmiset puhuu ja luulee tietävänsä kaiken. Itse olen vähän samanlaisessa tilanteessa, kaikki okei❤❤

tilaisuus

Ymmärrän, rakkaus ei tunne rajoja ja kerran täällä eletään …taisin kirjoittaa kuten haluttiin.

Tasa-arvoa

Miksi puumanainen koetaan nolommaksi kuin mies, joka ”ostaa” itselleen huomattavasti nuoremman puolison.

Jaana

Valitettava tosiasia on että ko. Heli kyllä rakastaa mutta gogo voisi rakastaa ketä tahansa eurooppalaista naista,piiritti varmaan useampia mutta Heli ui verkkoon. Kyllä Gogolin rakastaa tavallaan mutta Giron rahat ja eläminen tulee heiltä ,heli on mahdollistaa paremman elämänlaadun gogolle.

San

Jep, heli mahdollistaa paremman elämänlaadun gogolle ja gogo myös helille. Mut hei, ainahan nää tasapuolisuudet kannattaa rahassa mitata, ei vaikka hyvinvoinnin määrässä..?

Kyllä minunkin mieheni olisi saattanut naida toisen suomalaisen naisen, jos sellainen olisi hänen matkaansa osunut. Samoin olisin saattanut tehsä linä. En usko, että nyt löytyi se yksi ja ainoa oikea, vaikka varsin sopiva osuikin. Ei kai elämä ole mitään prinsessasatua kenelläkään.

Tärkeintä tässä mielestäni, että molemmat tietää missä mennään, toivottavasti niin on.

Vanhempi nainen

Niin,elämä on tässä ja nyt.Loistavaa ,tää kyseinen nainen on täysin oikealla tiellä.Sekä käytännön seikat on huomioinnu,saa ottaa vastaan sen sylin,ajattelematta saanko rahojeni vuoksi vai itse .Näin,toimis monikin,vaan nää vanhat pinttymät estää.Jos,oisin nuori ,niin myös toimisin,näillä kokemuksilla.Kuitenkin,jo toimin toisin ,annan itselleni joissakin suhteen muutakin,kuin rinnalla olevan -yksitoikkoisen kaverin huolehtimisen-siis,ruokaa -puhtautta sun muuta kiltin naisen toimista.Elämä on ihmeistä suurin,hukattavaksi itse sääliin.

Rudo

On meitä muitakin ja kauempanakin. Kun vain muut oppisivat heitä (meitä) tuntemaan.

satu

Ihanaa heittöytymistä! Ja tosiaan, tylsyyteen Suomessa voi kuolla; niinhän menet täällä tekeväkin-pysyvöt liitoissa insinööriensä kanssa ja mikään ei tunnu mitään… All the best!

Milla

Jokaisen oma asia kenen kanssa. Jos kuuntelee kaikkien mielipiteita niin kaikki murjottaisi yksin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.