Suhteet

Kaipaatko hellyyttä, läheisyyttä ja seksiä? Näin saat parisuhteesi kukoistamaan jälleen

Mitä tehdä, kun vuorovaikutus on muuttunut tiuskinnaksi, halailu loppunut ja seksi maistuu puulta? Lue, miten herätät suhteenne uuteen roihuun viiden askeleen avulla.

Ero ei ole ainoa ratkaisu, vaikka vieraantuminen, riidat ja seksittömyys rasittaisivat suhdetta. Listasimme viisi askelta, jotka voivat palauttaa liekin viilenneeseen suhteeseen:

1. Vahvista positiivista viestintää

Tunteiden näyttäminen ei ole kaikille helppoa. Hiljaisenkin ihmisen kannattaa silti yrittää puhua kumppanilleen, sillä monet parisuhdeongelmat johtuvat vaikenemisesta ja väärinkäsityksistä.

Positiivinen viestintä ei tarkoita sitä, että suhdetta pitäisi analysoida loputtomasti. Jos parisuhde muuttuu pelkäksi terapoinniksi, eroottinen kipinä voi laimentua. Puhumisen ja kuuntelemisen lisäksi hymyt, kosketukset, katseet ja eleet pitävät yhteyttä yllä.

Ilmaise kumppanillesi päivittäin, että rakastat, arvostat ja haluat häntä. Voit sanoa rakkaallesi suoraan, että hän on ihana tai lähettää piristää häntä vihjailevalla tekstiviestillä. Puhu hänelle kauniisti ja pyydä tiuskaisuja anteeksi.

Kiitä puolisoasi, kun hän tekee jotain mukavaa, vaikka kyse olisi vain roskien viemisestä. Osa ihmisistä näyttää rakkautensa arkisilla teoilla, joten niitä kannattaa kehua ja viljellä myös itse.

2. Hakeudu lähelle ja halaa

Stereotyyppisen käsityksen mukaan naiset haluavat läheisyyttä, miehet seksiä. Seksuaalisuutta tutkineet Eija Kortenniemi-Poikela ja Raisa Cacciatore todistavat käsityksen vääräksi kirjassaan Aikuisen Naisen seksi (2011, WSOY).

Kirjailijoiden haastattelemat miehetkin kertovat kaipaavansa hellyyttä ja henkistä yhteyttä. Seksi voi maistua puulta tempuista ja välineistä huolimatta, jos halaukset puuttuvat.

Hellä läheisyys tekee hyvää suhteen kaikille osa-alueille. Kosketus saa mielihyvähormonit hyrräämään, ja ne saavat meidät haluamaan kosketuksia vielä enemmän. Joskus laimentuneen seksielämän elvyttäminen kannattaakin aloittaa nukkumalla sylikkäin.

Läheisyyden merkitys korostuu ruuhkavuosina. Tällöin yhteinen aika kannattaa merkitä kalenteriin, sillä parisuhteen hoitaminen on yhtä tärkeää kuin vastuu lapsista ja työstä.

Yhteisen ajan voi käyttää rakasteluun tai ravintolaillallisen kaltaiseen elämykseen. Stressaantuneille arkinen yhdessäolo voi olla parasta lemmenlääkettä. Lähtekää yhdessä kalaan tai käsi kädessä torille. Tärkeintä on se, että olette jollain tavalla lähekkäin.

 

3. Laittaudu itsesi ja kumppanisi iloksi

Rumat ne vaatteilla koreillee, väittää vanha sananlasku. Laittautuminen tuomitaan herkästi pinnalliseksi, jopa huonon itsetunnon merkiksi. Puolisonsa mieliksi kaunistautuvalle naiselle saatetaan sanoa, että sinun ei tarvitse tehdä tuota, sillä miehen pitää hyväksyä sinut omana itsenäsi.

Eroottinen keimailu ja ulkonäkökeskeisyys ovat kuitenkin eri asioita. Kumppaninsa iloksi laittautumisessa ei ole mitään pahaa, vaikka ulkonäölleen ei tarvitse tehdä asioita, jotka eivät tunnu hyviltä.

Vaatteet, tuoksut, korut ja kampaukset ovat parhaimmillaan osa flirttiä ja esileikkiä. Itsensä vetovoimaiseksi tunteminen kohottaa itsetuntoa, ja tämä vaikuttaa positiivisesti seksuaalisuuteen.

Mieti, millainen laittautuminen tuntuu sinusta omalta. Hemmottele itseäsi vaikkapa tuoksuvalla suihkugeelillä, uusilla rintaliiveillä tai sähäkällä silmämeikillä. Osoita ihailua myös kumppanillesi. Kehu hänen partavettään tai sano, että hän näyttää komealta tummassa puvussa.

Seksi kuuluu parisuhteeseen

4. Riko rutiineja yllätyksillä

Rutiinit tuovat suhteeseen turvallisuutta ja jatkuvuutta. Tuttuja tapoja kannattaa kuitenkin rikkoa joskus spontaaneilla teoilla. Ne voivat olla arkisia, romanttisia tai seksuaalisia.

Syökää keittiön sijaan parvekkeella ja sytyttäkää kynttilät tai lähtekää keskellä viikkoa retkelle toiseen kaupunkiin. Suunnittelematon pikaseksi uudessa paikassa, kuten saunassa tai metsässä, tuo suhteeseen jännitystä.

Seikkailujen ei tarvitse olla suuria ja kalliita. Voitte irrottautua arjesta tekemällä minkä tahansa rutiinin hieman eri tavalla kuin normaalisti.  Ole kekseliäs, hupsu ja leikkisä, sillä se innostaa kumppaniasikin kujeiluun.

5. Rakasta itseäsi, jotta voit rakastaa toista

Kielteinen minäkuva heijastuu parisuhteeseen. Jos et rakasta itseäsi, kumppanisi voi väsyä joutuessaan kohottamaan itsetuntoasi. Epävarmuus voi aiheuttaa mustasukkaisuutta, ja seksielämä kärsii, jos toinen häpeilee itseään.

Kun suhtaudut itseesi myötätuntoisesti, sinun on helpompi suhtautua lempeästi myös puolisoosi. Älä patista itseäsi parempiin suorituksiin mollauksella ja tiukkojen dieettien kaltaisilla rangaistuksilla, sillä piiskuruus tuhoaa itsetunnon.

Itsensä hyväksymistä voi harjoitella kosketuksen ja puheen avulla. Koskettele vartaloasi saunassa uteliaasti ja hellästi. Käy läpi jokainen sopukka korvista varpaisiin. Voit kehua kehoasi ääneen ja sanoa ”hyvä pohje”, vaikka se tuntuisi aluksi hassulta. Halutessasi voit masturboida, sillä se on itsensä rakastamista puhtaimmillaan.

Kun mielensisäinen äänesi aloittaa vähättelyn, sano itsellesi ääneen, että olet hyvä ja arvokas. Kyseenalaista kielteiset ajatuksesi. Onko kumppanisi hiljainen, koska hän välttelee sinua, vai onko hän vain väsynyt? Kannattaisiko asia ottaa puheeksi sen sijaan, että haudot sitä itseksesi?

Myös oma aika ja intohimot vahvistavat itsetuntoa ja suhteen kipinää. Älä mieti vain, miten voit miellyttää toista. Luo oma maailmasi, joka muodostuu sinun mielipiteistäsi, ystävistäsi ja harrastuksistasi. Anna myös kumppanillesi omaa tilaa, äläkä ole alistava tai takertuva.

Lähteet: Cacciatore, Raisa ja Kortenniemi-Poikela, Erja: Aikuisen naisen seksi (2011, WSOY), Suhdesoppa ja Väestöliitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaipaatko hellyyttä, läheisyyttä ja seksiä? Näin saat parisuhteesi kukoistamaan jälleen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.