erosta selviäminen vie aikaa

Terapeutti kertoo, kuinka kauan kestää selvitä erosta – vaatii näiden 5 vaiheen läpikäynnin

Eron partaalla tai sen juuri tapahduttua moni pohtii, voiko selvitä erosta koskaan. Kysyimme terapeutilta, kuinka kauan erosta selviäminen todellisuudessa kestää.

Erosta selviäminen voi juuri eron tapahduttua tuntua mahdottomalta. Ero saa ihmisessä aikaan akuutin kriisin, jolloin ihminen ei välttämättä kykene tekemään edes töitä vaan voi joutua olemaan sairauslomalla jopa pari viikkoa.

Lue myös: Näin pääset eron jälkeen eteenpäin – lue tunneterapeutin 10 vinkkiä!

”On huono asia, jos ihminen on sairauslomalla eron takia kuukaudesta toiseen. Silloin saa liikaa mahdollisuuksia piehtaroida itsesäälissä. Mitä nopeammin työt sujuvat ihan riittävän hyvin, sitä parempi”, pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen Mehiläisestä kertoo.

Akuuttikriisi kestää Pölösen mukaan muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen, minkä jälkeen olo alkaa helpottaa – jos tapahtuneen hyväksyy.

”Jos ihminen kieltäytyy hyväksymästä tilannetta, hän voi jäädä välitilaan, joka kestää niin kauan, kunnes tapahtunutta lähtee purkamaan.”

Akuuttia kriisiä seuraa melankolia

Akuutin kriisin jälkeen seuraa yleensä elämänlaadun väliaikainen heikkeneminen. Ihminen toimii ikään kuin automaattiohjauksella eli hän suorittaa pakolliset toimet: menee töihin ja käy kaupassa.

Mielessä melankolia, apeus ja kyynisyys ovat hyvin vahvasti läsnä. Alkuvaiheessa tunteet voivat muutenkin heitellä laidasta laitaan jopa yhden päivän aikana.

”Tilanne on normaali, kun parisuhde on katkennut, ja se kestää ihmisillä vaihtelevasti. Jos vielä vuoden päästä mollivoittoiset ajatukset ja kyynisyys ovat läsnä, kannattaa hakea apua.”

Lue myös: Ero tuli? – Nämä asiat yllättävät liiton päättymisen jälkeen

moni pohtii, kuinka kauan kestää selvitä erosta eron koittaessa.

Erosta selviäminen vie aikaa – yleensä vuoden tai enemmän

Pölösen mukaan parisuhteen kesto yleensä vaikuttaa siihen, kuinka kauan erosta selviäminen kestää. Lisäksi ikä ja elämäntilanne vaikuttavat.

”Nuorilla parikymppisillä tuska ja sydänsuru voi olla heti eron jälkeen suurta, mutta joidenkin kuukausien päästä tilanteesta on päästy jo yli. Jos ollaan 45–55 vuoden toisella puolella ja ero tulee, siitä selviäminen voi olla hyvin hankalaa, kun yhteinen historia on liikaa läsnä ja jatkuvuus tulevaisuuteen on katkennut. Samoin lapset hankaloittavat tilannetta.”

”Useilla kestää noin vuosi erosta selviämisessä, jos asiat on käsitelty oikein. Joillain voi mennä vuosia. Pahimmillaan jotkut eivät pääse koskaan erosta yli ilman ulkopuolista apua.”

Ensimmäinen vuosi on yleensä kaikista rankin, sillä silloin joutuu käymään läpi yksin juhlapyhät, syntymäpäivät ja muut muistoja herättävät tilanteet.

Lue myös: Näin selviät yksinäisyyden tunteesta, kun lapset ovat exälläsi – lue 8 vinkkiä!

Kuinka kauan sinulla on kestänyt selvitä erosta?

Katso tilanne vastaamatta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Terapeutti kertoo, kuinka kauan kestää selvitä erosta – vaatii näiden 5 vaiheen läpikäynnin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X