Suhteet

Mikä avuksi, jos kumppani ei viihdy mökillä? Asiantuntija jakaa neuvonsa – yksi sudenkuoppa on syytä välttää

Anna haluaa viettää kesää mökillä, mutta hänen miestään ei kiinnosta mökkeily. Mikä avuksi, psykoterapeutti Heli Vaaranen?

”Tykkään kovasti viettää aikaa mökillämme, mutta mieheni ei viihdy siellä kuin pari päivää. Hän innostuu paljon enemmän kaupungin riennoista, kun minä tahtoisin puuhailla ja rentoutua yhdessä mökillä. Miten saisin hänet nauttimaan mökillä olosta enemmän?” Anna, 35, kysyy.

Kysyimme vastausta Väestöliiton johtavalta asiantuntijalta ja psykoterapeutilta Heli Vaaraselta.

”Joskus yhdessä tekemisestä ja olemisesta mökillä voi tulla kiistaa, koska ihmiset viihtyvät eri tavoin. Ihanne olisi, että jos toinen ei viihdy maalla, hän voisi jäädä kaupunkiin. Usein pariskunnan osapuolet kuitenkin kaipaavat toistensa seuraa”, Vaaranen sanoo.

Lue myös: Pirjo, 55, uupui, kun mies ei osallistu lainkaan kotitöihin: ”En haluaisi olla raivoava akka, mutta…”

Vaaranen jakaa neljä vinkkiä sinulle, joka toivot yhteistä aikaa mökillä:

1. Kerro, että kaipaat kumppania

Heli Vaaranen. Kuva: Meri Uutti
Heli Vaaranen. Kuva: Meri Uutti

Usein olemme liian ujoja kertomaan tunteistamme suoraan. Sanomme, että omenapuu täytyisi leikata ja nurmikko ajaa. Tekemättömistä töistä muistuttaminen ei luultavasti houkuttele miestä mökille.

Jos kumppanisi nautiskelee riippumatossa löhöilystä, iloitse siitä, että hän viihtyy.

Jos kaipaat kumppanisi seuraa mökillä, kerro se hänelle suoraan. Sano miehellesi, että sinusta olisi ihanaa viettää hänen kanssaan aikaa kahdestaan. Hän ei välttämättä tiedä sitä, jos et sano sitä ääneen.

Jos sinusta tuntuu surulliselta jättää kumppanisi yksin kaupunkiin, sano sekin. Tunteista avoimesti puhuminen on tie sopuun ja ymmärrykseen.

2. Kysy, mitä kumppani mökkeilyltä tahtoo

On tärkeätä ymmärtää, että ihmisillä on erilaiset kiinnostuksenkohteet. Jotkut haluavat lukea kirjaa riippumatossa ja toiset haluavat puunata puutarhaa.

Kysy kumppaniltasi, miten hän voisi viihtyä paremmin maalla, ja hyväksy hänen toiveensa.

Usein pariskunnat laittavat paljon energiaa siihen, että yrittävät muuttaa toista. Mutta tosi on, ettei riippumattolukutoukasta tule koskaan puutarhahullua ja päinvastoin.

Jos kumppanisi nautiskelee riippumatossa löhöilystä, iloitse siitä, että hän viihtyy.

Riippumattolukutoukasta ei tule koskaan puutarhahullua ja päinvastoin.

3. Anna ja ota tilaa

Jokainen parisuhde tarvitsee myös erillään vietettyä aikaan. Kaikkea ei ole pakko tehdä yhdessä.

Jos sinun ja kumppanisi toiveet eivät kohtaa, selvittele mahdollisuuksia toteuttaa omia haaveitasi. Mikään ei estä sinua menemästä mökille yksin tai ystävien kanssa. Jos mökkeily tekee sinut iloiseksi, se on tuskin kumppanilta pois.

Ilman omaa aikaa ihmisen on hankala olla oma itsensä. Vastentahtoisesti mökille raahattu mies luultavasti ahdistuu ja hiippailee seinän viertä, jotta häntä ei käskettäisi työhön.

4. Tee mökkeilystä ihanaa laatuaikaa

Mökillä vietetty aika on parhaimmillaan rentouttavaa parisuhdeaikaa. Kun tiedät, mistä kumppanisi nauttii, suunnittele mökkeilystä hyvä kokemus kummallekin.

Esimerkiksi yhteiset keskustelut, hiljaisuuden hetket, nautittava seksi, rentouttavat saunaillat ja herkuttelu tekevät mökkiviikonlopusta kuin miniloman.

Jos yhteistä tekemistä ei tahdo löytyä, mieti, mitä asioita teitte yhdessä seurusteluaikoina. Tekemällä samoja asioita kuin seurustellessanne voitte löytää yhteyden uudestaan.

Lue myös: Tiesitkö, että on olemassa 5 erilaista rakkauden kieltä? Näppärä testi kertoo, mitä niistä sinä puhut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä avuksi, jos kumppani ei viihdy mökillä? Asiantuntija jakaa neuvonsa – yksi sudenkuoppa on syytä välttää

sohvaperuna

Pitää olla aika työhullu, joka mökille kaipaa. Töitä tehdään töissä, ei mökillä minusta. Monella tutulla on joka jumalan siunaama kesä mökillä jonkinlainen projekti, ja niitä piisaa maailman tappiin asti.

Nahka venyy

Jos mökki on tarpeeksi lähellä omaa taloa ei siitä tule ”työleiriä”.

Meillä matkaa mökille alle 15km ja tulee kyllä lähettyä saunomaan monta kertaa viikossa. Siinä samalla lyhenee nurmikko ja hoituu kasvimaa.. 😊

Nahka venyy

Kysin 7 vuotiaalta mitä mieltä on tilanteesta ja mikä olisi ratkaisu. Vastasi, että toinen voi mennä yksin mökille.

Onko tähän yleensä joku toinen ratkaisu olemassa….

Kaupunki-hiiri

Vaikea tilanne, sillä jos mökkifiilis kokonaan puuttuu, niin siellä olo on pakottamista, henkistä väkivaltaa. 7vuotias oli viisas – mene yksin tai itse sanoisin, että pyydä mukaan joku läheinen sukulainen tai ystävä. MYös toisen perheen hieman isompi lapsi (kummilapsi) tulisi varmaan mielellään mukaan. KAikki pitkät avioliitot eivät ole onnellisia, mutta monet ovat juuri siksi että toiselle annetaan vapautta molemmin puolin elää mieleisellään tavalla. Asioita tehdään myös yhdessä, mutta ei aina kylki kyljessä tarvitse olla. Luokaa omat tapanne!En myöskään usko, että kaikkien mökki olisi työleiri – eihän siinä ole mitään järkeä,

Aikku

Itse viihdyn tai en viihdy mökillä.Mies viihtyy ja tekee kokoajan jotain remppaa tai on naapurit meidän puolella tai päinvastoin.Tai miehen kaveri mukana.Kysynkin välillä ,että mitä siellä minä teen kun hän ei huomaa läsnäoloani,mutta poissaoloni huomataan.Joskus lähden mukaan ,joskus en.Mies soittelee iltasin ,että tule nyt.No kun memen niin täystohina naapurien kanssa😒Olen sanonut,etten halua olla vain ruuantekijä,siistijä tai työleiriä ,haluan olla rauhassa ,kun muutoin työnpuolesta sosiaalinen oltava ja seurallinen. Ei mene perille.Nyt naapurien kanssa juhannus ,juu oli kivaa,mutta omarauha oli kokonaan mennyt.Saaressa mökki ,jonne veneellä mennään,en uskalla tai halua ajaa matkaa,niin olen niin riippuvainen kuljetuksesta,että oma rauhassa mökkeily ei onnistu.Siis rauhottuminen vain kotona,miehen ollessa saaressa mökillä.

veneville

Minä rakastan veneilyä ja vesillä olemista. Vaimo ei tykkää eikä lähde vaikka mitä puhuisin. Kotonakin laittaa sälekaihtimet kiinni vaikka ikkunasta näkyy järvi.

Meillä vielö pieniä lapsia. Veneilen nyt lasten kanssa. Kun lapset löhtevöt kodista veneilen yksin.

En aio istua kesiä kotona sisällä sälekaihtimet kiinni. Tehköön hän mitä haluaa, minä teen mitä haluan.

Meillä on yksi elämö jonka pituutta ei kukaan tiedä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.