Kaunis kosinta säilyy muistoissa aina.
Suhteet

”Kun nostin lautaseltani kuvun, sen alla olikin sormus” – lue Kotilieden lukijoiden ihanimmat kosintatarinat

Kysyimme Kotilieden lukijapaneelilta kauneimpia kosintatarinoita. Vastauksista syntyikin herkullinen lukupaketti jokaiselle romantiikannälkäiselle.

Mitä sisältää ikimuistoinen kosinta? Yllätyksiä, kukkia, rakkautta. Herättävätkö tarinat muistoja omasta menneisyydestäsi?

Lautaselta paljastui sormus

”Ihanasti kosittiin. Palasin 10 päivän työmatkalta ja poikaystäväni oli vastassa ja toi kotiin. Kotona oli siivottu ja olohuoneen ruokapöytä oli kauniisti katettu kukkasineen ja juhla-astioineen kaikkineen. Kun sitten istuimme pöytään – jossa oli kuvut kummankin lautasen päällä – odotin saavani jotain täyttävää ja herkullista, sillä matkan jälkeen olin todella nälkäinen.

Kun nostin lautaseltani kuvun, sen alla olikin sormus ja siinä samassa poikaystäväni oli polvillaan edessäni ja kysyi minua vaimokseen. Vastasin tietenkin: Kyllä. Mitään ruokaa hän ei ollut muistanut kotiin hankkia, joten sen yön pärjäsimme hyvin Unkarista tuomillani tuliaiskiesikoilla ja rakkaudella. Tänä vuonna vietämme hopeahääpäivää.”

Ärsytys vaihtui yllätykseen

”Hermot kireällä kannoin kauppakassit autosta puhisten, että nämäkin joutuu itse kantamaan ja kaikkiko täällä täytyy itse tehdä.. Aloin kiivaasti purkaa kasseja keittiön pöydälle ja yhtäkkiä käteeni osui sormusrasia. Samassa sulho olikin jo edessäni polvillaan ruusut kädessä ja esitti kosintansa. Niin haihtui sekunnissa kireys ja kiivaus.. Tahdon!”

Mies vei jalat alta

”Olimme mieheni kurssijuhlissa ja hajaannuimme Kuopion torille kävelemään. Yllätyksekseni miehenikin oli kiinnostunut kauppojen mainosikkunoista. Katsoimme joka ikkunan ja nousimme torinlaitaa ylöspäin kunnes tulimme kultasepänliikkeen avoimen oven kohdalle, silloin hän kaappasi minua vyötäröltä kiinni ja heilautti minut sisälle suuressa kaaressa niin, etteivät jalatkaan yltäneet maahan.

Olimme tiskin vierellä ja kuului ”kihlasormuksia.” Olin niin hämmästynyt, etten saanut sanaa suustani ja meidät ohjattiin pehmustetulle pikkusohvalle ja tuotiin punaisilla tyynyillä sormuksia, joista valitsimme omamme. Oli vuosi 1975.”

Kaunis kosinta säilyy muistoissa aina.

Puoliso polvistui tulppaanin kanssa

”2.2.2000 leikkotulppaanin kanssa polvistuen. Numeroilla oli merkitystä insinööripuolisolleni ja onnistuneen liittomme myötä myös minulle. Hän on minun sielunkumppanini.”

Kosinta vuoden vaihtuessa

”Oli millenium-aatto. Menimme isolla kaveriporukalla kirjaston aukealle katsomaan kaupungin ilotulitusta. Yhtäkkiä mieheni pyysi kaikkia kavereita puolirinkiin, mutta ei huolinut minua siihen. Siinä taisin polkea jalkaanikin, että miksi minä en pääse mukaan! Mies astui puoliringistä eteenpäin ja polvistui eteeni juuri, kun raketit alkoivat räiskyä.”

Ikimuistoinen bussimatka

”Oli tapaninpäivä ja istuimme bussissa (Pori–Helsinki) matkalla mieheni vanhemmilta omien vanhempieni luo joulunviettoon. Olin saanut mieheltäni kultasormuksen, jossa oli ”avoin” sydän. Mieheni pyöritteli sormusta sormeni ympärillä ja kysyi, mentäisiinkö naimisiin.

Ei kuulosta romanttiselta, mutta sitä se oli. Bussi oli ainut paikka, jossa meillä oli aikaa toisillemme kaiken jouluhulinan keskellä. Tosin kerta oli ensimmäinen ja viimeinen, kun käytimme pitkänlinjan bussia ja ehkä siksi se olikin niin ainutlaatuista.”

Arkisesta kihlauksesta tulikin juhla

”Arkinen lauantai-ilta 1977 tammikuussa. Olimme nuoria opiskelijoita, jo muutama vuosi yhdessä olleita. Vaikka kihloihin meno oli vanhemmillemme mieluisaa, oli se kuitenkin pienoinen yllätys. Ilmoitimme kihlauksestamme lauantai-illan kahvipöydässä kummankin vanhempien luona. Jo heti seuraavana päivänä, sunnuntaina vanhempani – morsiamen vanhemmat – kuten tapoihin kuuluu, kutsuivat sulhasen vanhemmat kihlajaiskahveille. Olimme päättäneet kihlautua kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa, mutta kihlajaisistamme tulikin mukava juhla.”

Etelän aurinko vietteli

”Uimarannalla Kreikassa. Ilta oli jo hämärtynyt ja olimme rannalla kävelemässä. Läheisestä ravintolasta kuului kreikkalaista musiikkia. Silloin mieheni kosi minua timanttisormus rasiassa.”

Kaunis kosinta säilyy muistoissa aina.

Vastaus unohtui tunneryöpyn keskellä

”Olin tuntenut poikaystäväni noin 4 kk. Asuin silloin Kaliforniassa. Eräänä pilvisenä maanantaipäivänä hän halusi ajaa Malibuun rannalle, ihmettelin tätä. Siellä istuessamme kallionkielekkeellä yksinäisellä penkillä, lintujen tepastellessa rannalla alapuolellamme, hän veti vanhanaikaisesti timanttisormuksen rasiassa esiin ja kosi. Olin täysin yllättynyt. Tajusimme vasta kotimatkalla etten ollut vastannut mitään! Vastaus oli kyllä, yes!”

Kihloihin vedonlyönnillä

”Nyt 1.7. tulee 39. hääpäivä. Kosinta ei ollut ihan tavallinen, sillä se tapahtui vedonlyönnillä, ja minä hävisin vedon. Silloin mentiin naimisiin ihan vain parin todistajan läsnä ollessa, mieheni suku kyllä tuli häihin ja omasta suvustani ainoastaan yksi serkku. Todistajat olivat yhteiset ystävämme. Kahvitimme kyllä seuraavana päivänä minun ja puolisoni vanhemmat kera sisarusten.”

Kihlat maksettiin kaverin Teosto-maksuilla

”Olin 20-vuotias ja edellisenä iltana taisimme olla poikakaverini kanssa rilluttelemassa ja seuraavana aamuna hän repi minut suoraan unesta ja kertoi, että nyt me mennään kihloihin. Olimme seurustelleet noin vuoden ja olimme (olemme yhä, vaikka kosinnasta on jo noin 17 vuotta) hirvittävän rakastuneita toisiimme.

Poikakaverini ja muutoinkin ystäväpiirini oli tuohon aikaan persaukista muusikkosakkia, mutta kerrankin hyvällä (nyt jo edesmenneellä) ystävällämme oli juuri tulleiden Teosto-maksujen vuoksi rahaa ja hän oli lupautunut maksamaan kihlamme. En ole luonteeltani kauhean romanttinen, joten tällainen kosinta sopi minulle oikein mainiosti, muutoin emme olisi varmaan vielä tänäkään päivänä kihloissa taikka aviossa.”

Kaunis kosinta säilyy muistoissa aina.

”Tauti” tarttui ystäviin

”Oli sateinen syyskuun päivä vuonna 1967, ja olimme sopineet ystäviemme kanssa puolukkaretkestä. Muistaakseni ahtauduimme tyttöystäväni Fiat 600:n sisään ja ajelimme läheiselle vaaralle. Astiat täyttyivät rivakasti ja välillä istahdimme koivun juurelle puolukkamättäälle vähän selkää oikaisemaan. Juttelimme poikakaverini kanssa niitä näitä, ja äkkiä hän alkoi puhua ihan vakavissaan yhteisen kodin perustamisesta. Tulihan se aika yllättäen, sillä emme olleet silloin vielä seurustelleet kovinkaan kauan. Myöntävä vastaus tuli siinä annettua.

Sateen lotistessa palasimme tyttöystäväni asunnolle kaikki neljä ja kerroimme, mitä oli tullut puuhattua puolukan keräämisen ohessa ja ”tauti” tarttui ystäviimme. Kevätrospuuton aikaan kävimme sitten nelistään huhtikuulla 1968 kihlareissulla Joensuussa. Me vietimme häitä heinäkuulla 1968 ja ystävämme samana vuonna joulukuulla. Meillä molemmilla pareilla on yhteistä taivalta takana jo yli 50 vuotta ja toivottavasti saamme jatkaa vielä eteenpäinkin.”

Köyhät, mutta onnelliset

”Olimme kauppaopistokavereita ja valmistumiskeväällä 1959 lähdimme junalla Helsinkiin. Menimme Aleksilla kultasepänliikkeeseen ja ostimme aika leveät kihlasormukset, matka jatkui Korkeasaareen ja Karhulinnassa vaihdoimme sormuksia. Kihlajaislounaamme oli isot vihreät omenat silloisen Suurkirkon rappusilla. Olimme köyhiä, mutta onnellisia.”

Kirjallinen kosinta

”Tutustuimme yhteisessä kesätyöpaikassa v. 1967 ja aloimme seurustella. Syksyllä poikaystävä palasi työpaikalleen Pohjanmaalle ja itse lähdin jatkamaan opiskeluani Tampereelle. Yhteydenpito jatkui pääsääntöisesti kirjeitse, koska puhelimia ei ollut käytettävissä. Joululomalla menimme kihloihin ja aloimme suunnitella häitä seuraavaksi kesäksi.

Jossain vaiheessa sitten kysäisin, että aiotko muuten kosia. Seuraavassa kirjeessä kosinta saapui kirjallisessa muodossa ja hieman runollisesti muotoiltuna. Vastasin myös kirjallisesti, joten meillä on ”mustaa valkoisella” tuosta tapahtumasta. Koko kirjeenvaihto seurusteluvuodelta on tallessa, mutta en ole siihen toistaiseksi palannut. Naimisiin mentiin heti sulhasmiehen loman alettua 2.6.1968, joten vuoden päästä vietetään kultahäitä.”

Lue myös:

Häämokat: häissä sattuu ja tapahtuu Lukijat pohtivat: Kenen sukunimi häiden jälkeen? Onnittele hääparia kauniilla runolla – valitse sopiva juhlavärssy lukijoiden suosikeista Miksi hääpari ei kutsunut häihinsä vanhempiaan? Lue kolmen nuorenparin tarinat Häätrendi herättää ristiriitoja: osa nuorista juhlii häitään vain kavereiden kanssa

Kommentoi

Kommentoi juttua: ”Kun nostin lautaseltani kuvun, sen alla olikin sormus” – lue Kotilieden lukijoiden ihanimmat kosintatarinat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.