Suhteet

Kun puoliso pettää – uskottomuus koskee, mutta siitä voi selvitä

Uskottomuus koettelee petetyn luottamusta ja itsetuntoa, mutta kriisistä voi selvitä entistä vahvempana. Listasimme vinkit, jotka auttavat petettyä selviytymään shokista ja käsittelemään vaikeita tunteita.

Uskottomuus romahduttaa maailman. Kun pettäminen paljastuu, kumppani ja koko aikaisempi elämä voivat tuntua vierailta. Petetty voi kokea raivoa, kostonhimoa ja masennusta, mutta tunteista on mahdollista päästä yli. Tämä ei kuitenkaan onnistu itseä tai toista pakottamalla.

Uskottomuus voi traumatisoida

Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen haastatteli uskottomuutta käsitelleeseen väitöstutkimukseensa 40 ihmistä, joita uskottomuus kosketti. Viidelle kokemus oli niin raskas, että he sairastuivat psyykkisesti tai fyysisesti.

Pettäminen on tärkeää käsitellä, jotta petetty toipuisi ja pettäjä oppisi ymmärtämään ja muuttamaan toimintaansa. Tapahtunutta on kuitenkin vaikea selvittää, jos kommunikaatio on riitaisaa tai välttelevää.

Vaikka uskottomuuden käsittely on raskasta, monet haastatellut kertoivat sen aloittaneen kehitysprosessin. Käsitys itsestä, omista arvoista ja parisuhteesta muuttuivat. Kriisin onnistunut käsittely voikin parhaimmillaan vahvistaa itsetuntoa ja parantaa ihmissuhteita.

Kokosimme 10 vinkkiä uskottomuudesta selviämiseen.

Lue myös: Parisuhde voi selvitä uskottomuudesta – Väestöliiton psykologi kertoo, miten

1. Tunnista kriisin vaiheet

Uskottomuus voi olla niin järkyttävä kokemus, että petetty käy läpi samat kriisin vaiheet kuin kohdatessaan kuoleman tai sairauden. Tunnista kriisin vaiheet.

Lue myös: Avioero: Ero voi olla jätetylle valtava shokki

2. Uskottomuus on sokki: Lepää ja pyydä apua

Ahdistus, kiihtymys ja aggressio ovat normaaleja tunteita shokki- ja reaktiovaiheissa. Tällöin on tärkeää huolehtia jaksamisestaan. Jos nukkuminen ja työskentely tuntuvat mahdottomilta, hae sairauslomaa. Pyydä lääkäriltä tarvittaessa nukahtamislääkkeitä.

Pyydä läheisiltä apua lastenhoitoon ja kotitöihin, sillä sujuva arki auttaa mieltä pysymään pinnalla. Yritä rauhoittua ja pura tunteitasi fyysisesti: lenkkeile, hakkaa nyrkkeilysäkkiä tai joogaa.

Lue myös: Tietoinen läsnäolo lievittää stressiä – 2 helppoa mindfulness-harjoitusta

3. Turvaa lapsen arki parisuhdekriisissä

Lasten pitäisi saada elää kriisiaikanakin mahdollisimman normaalia arkea. Vaikka tuntisit kumppaniasi kohtaan vihaa, älä hauku häntä lapsille. Käsitelkää pettämistä aikuisten kesken ja pitäkää kiinni rutiineista.

4. Käsittele tunteitasi, joita uskottomuus aiheuttaa

Kun shokki helpottaa, ala eritellä tunteitasi. Oletko vihainen ennen kaikkea puolison valehtelusta, uskollisuuden ihanteen rikkoutumisesta vai molemmista? Onko itsetuntosi maassa, koska toinen oli kiinnostavampi?

Erittely auttaa ottamaan tunteisiin etäisyyttä, eivätkä ne saa sinua yllättäen tolaltasi.

5. Anna toisenkin puhua

Moni pettäjä kamppailee vaikeiden tunteiden, kuten häpeän ja syyllisyyden kanssa. On ymmärrettävää, että petetty hyökkää pettäjää vastaan, mutta hyökkäys voi saada pettäjän vetäytymään tai iskemään takaisin.

Jotta saisit vastauksia, sinun on kuunneltava toista. Selvittely on mahdollista vasta, kun pystytte irrottautumaan syyttäjän ja syytetyn rooleista.

Lue myös: Rakas, miksi petit? Kolme tarinaa uskottomuudesta

6. Hae ammattiapua

Parisuhdeterapeutti auttaa käsittelemään kriisiä hallitusti, ilman syyttelyä ja mykkäkoulua. Jos eroatte, terapia auttaa vahvistamaan itsetuntoasi ja irrottautumaan menneisyydestä.

7. Älä yritä muuttaa toista väkisin

Joskus uskottomuus jää käsittelemättä parisuhteessa. Pettämisen selvittäminen yhdessä ei ole aina mahdollista. Osa pettäjistä ei pysty käsittelemään tapahtunutta. He syyttävät petettyä tai kolmatta osapuolta, vaikenevat tai kieltävät tapahtuneen.

Tämä on turhauttavaa, mutta toista ei voi pakottaa muuttumaan tai kommunikoimaan, jos hän ei pysty siihen. Älä myöskään syytä loputtomasti itseäsi. Toisen käytöksen taustalla voi olla asioita, joihin et voi vaikuttaa.

Lue myös: ”Kukaan ei ole ajatustenlukija” – lukijat paljastavat parisuhteen pahimmat virheet

8. Ei kolmatta osapuolta kriisiin

Kolmannen pyörän ottaminen kriisin käsittelyyn on yleensä huono idea. Pettäjän ja petetyn pitää selvittää asiansa ensin keskenään. Ei ole kohtuutonta pyytää, että pettäjä lopettaa yhteydenpidon kolmanteen osapuoleen selvittelyn ajaksi, vaikka eroaisitte.

9. Älä kosta

Kostonhimo on luonnollinen tunne. Kostaminen ei kuitenkaan edistä tilannetta, vaan johtaa yleensä pahempiin riitoihin. Keskity kostoajatusten sijaan itsetuntosi vahvistamiseen.

10. Anna luottamuksen palautumiselle aikaa

Se, voitko enää luottaa kumppaniisi, ratkaisee suhteen jatkon. Luottamuksen korjaamisessa voi kestää, ja epäily on raskasta molemmille.

Tieto siitä, että epävarmuus on normaalia, voi kuitenkin helpottaa oloa. Luottamus on mahdollista palauttaa, kun käytte pettämisen syyt ja tunteenne rehellisesti läpi, ja olette yhtä mieltä siitä, millainen suhteen tulisi olla jatkossa.

Jos eroat ja aloitat uuden suhteen, kerro uudelle kumppanille pettämisestä. Älä esitä vahvempaa kuin olet. Kun olet avoin, hän ymmärtää, miksi olet joskus epävarma.

Lue myös: Sukset ristissä parisuhteessa? Näin avaat solmuja ja voitat vaikeudet

Lähteet: Psychology Today, Suomen Mielenterveysseura, Väestöliitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun puoliso pettää – uskottomuus koskee, mutta siitä voi selvitä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.