Ennen Matin, 67, kotona naurettiin, nyt puoliso vain sättii – terapeutti kertoo, mikä auttaa, jos kumppani on aina äreä

Mitä tehdä, kun parisuhteesta on kadonnut ilo, oma terveys masentaa ja puoliso äksyilee? Parisuhdeterapeutti neuvoo Mattia ottamaan asian puheeksi rakentavalla tavalla.

Olen vanha ja olen ylipainoinen. Selässä on kulumia, joten pitkillä kävelylenkeilläkään en enää oikein voi käydä. En oikein jaksa innostua mistään. Ennen meillä naurettiinkin, mutta nykyisin vaimo usein huomauttelee ja sättii. Pitäisi sitä ja tätä. Sanon aina ihan sama, yritän olla mieliksi, mutta sekään ei kelpaa. Mitä pitäisi tehdä, ettei puoliso aina olisi niin äreä? 

Matti, 67

Asiantuntijana psykologi ja psykoterapeutti Mikael Saarinen Psykoterapiakeskus Sentoksesta.

Kuvauksesta ei käy ilmi, onko Matilla kaksi eri ongelmaa vai liittyvätkö oma innostuksen puute ja tulehtunut vuorovaikutus samaan ongelmaan. Terveydellinen tilanne vaikeuttaa liikkumista ja aiheuttaa varmaankin alakuloa. Matti kuitenkin jaksaa kaivata vaimonsa tukea ja vanhoja hyviä hetkiä.

Lue myös: Ero edessä? Näin selviät ja tulet vielä onnelliseksi, vaikka pitkä suhde päättyy

Kyse ei todennäköisesti ole vain fyysisestä vaivasta ja sen suhteeseen tuomista haasteista tai Matin mielialasta. Matin kannattaa miettiä, missä vaiheessa suhde on lähtenyt hiipumaan.

Ole kartalla puolisosi asioista

Olisi tärkeää osata itse hahmottaa tilanne pohtimalla sitä monesta kulmasta. Usein ongelmissa olevilla pariskunnilla ei ole päivittäistä yhteistä aikaa jakaa ajatuksiaan. Heillä ei ole tapana jutella aamuisin, mitä toisen päivään kuuluu ja illalla vastaavasti, miten päivä meni. Kuitenkin parisuhteessa olisi tärkeää olla toisen kartalla. Matti ei ole vaimonsa kartalla. Eikä vaimokaan ehkä ole Matin kartalla.

Matti kokee, ettei heillä ole puolison kanssa vuorovaikutusta. Hän tuntee itsensä avuttomaksi, ehkä ilmassa on pessimismiä. Siksi pariskunnan olisi hyvä jutella, mikä kyseisessä elämäntilanteessa on molemmille tärkeää ja millaista tukea he kaipaisivat.

Lue myös:  Terapeutti kertoo, kuinka kauan kestää selvitä erosta

Hellyyden kaipuuta

Matti on hakemassa ongelmaan ratkaisua toisen käytöksestä. Hän kertoo, että vaimo on äreä. Hän voi kuitenkin kohentaa tilannetta vain, jos saa alulle yhteisen projektin.

Jos Matti lähtee viestittämään vaimolleen, että syy on vain tässä, syntyy vastareaktio. Tiedämme tutkimuksista, että 99 prosenttia vuorovaikutuksesta on negatiivista, jos ongelman käsittelyn aloittaa negatiivisella asialla.

Jos toinen nalkuttaa, vastapuolelle tulee tunne, että hän ei ole kiinnostava ja hän vetäytyy. Matin olisi kuitenkin hyvä ottaa tilanne sopivana hetkenä rohkeasti puheeksi. Matti voi kertoa, että hänellä on paha mieli.

Matti taitaa kaivata hellyyttä. Sen pyytäminen voi tuntua aikuisesta nololta. Asiaa voi harjoitella kirjoittamalla vaikka lyhyen kirjeen toiselle. Siinä omaa puhettaan voi jäsennellä.

Sisimmästään avautuminen ei aina ole helppoa. Ihmiseltä voi puuttua sanat, joilla sanoittaa tunteitaan. Omia tarpeita ja haluja pitäisi myös osata ensin tunnistaa. Matti ja puoliso voisivat hyötyä pariterapiasta.

Apua kannattaisi hakea ajoissa. Jos huono vuorovaikutustilanne on kalvanut suhdetta jo vuosikausia, tilanne ei pariterapiassakaan muutu nopeasti. Siksi viimein suhdettaan uudistamaan ryhtyneen parin ei pitäisi luovuttaa ensimmäiseen riitaan. Menee aikaa, että myönteiset rutiinit muodostuvat.

Rakkaus on tekoja

Toisen ajatusten ja tunteiden selvittäminen on aiheena tabu. Me olemme haavoittuvaisia ja voi olla helpompi elää kuin mitään ongelmaa ei olisikaan.

Saako toinen riittävästi suhteesta, jotta jaksaa panostaa siihen? Kysymyksen nostaminen keskusteluun on pelottavaa. Entä jos toinen sanoo, ettei motivoidu?

Rakkaus on tekoja. Kohtaamisten laadulla ei ole niin väliä vaan määrällä. Suhteen hyvinvoinnissa ei ole merkitystä sillä, muistaako hääpäivän ja ehkä syntymä- ja nimipäivän tai huomioiko toista juhannuksena ja jouluna vaan sillä, että osaa jatkuvasti osoittaa välittämistään arjessa.

Keskustelu

En ihmettele, jos Matin vaimo on äreä. Hän lienee fyysisesti paremmassa kunnossa ja häntä masentaa se, että mies lihoo, laiskistuu ja on kadottanut halun elää. Minulle on käynyt niin, olen onneton, mutta en pysty lähtemään suhteesta, koska olen rutiköyhä.

Arabialainen sanonta;
Kun poika syntyy, hänen kanssaan syntyy 77 pientä pirua.
Kun tyttö syntyy, hänen kanssaan syntyy 77 pientä enkeliä.
Sitten aina joka vuosi yksi enkeli ja piru vaihtavat paikkaa.

Kommentoi juttua: Ennen Matin, 67, kotona naurettiin, nyt puoliso vain sättii – terapeutti kertoo, mikä auttaa, jos kumppani on aina äreä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X