Miksi ihmiset hakeutuvat parisuhteisiin juuri syksyn tullen? Ilmiölle voi löytää ainakin 3 syytä

Ilmojen viiletessä moni hakeutuu vakituisiin parisuhteisiin. Miksi? Psykologian tohtori kertoo.

Tuntuuko siltä, että moni sinkku päätyy vakituiseen parisuhteeseen juuri syksyn tullen?

Se ei ole sattumaa. Tutkijoiden mukaan ihmiset saattavat olla halukkaampia löytämään partnerin juuri syksyn ja talven tullen.

Lue myös: Romanttinen rakkaus, onko sitä edes olemassa? Kysyimme evoluutiobiologilta, historioitsijalta ja filosofilta

Ihmiset ovat rakastaneet aina, eikä rakkaus ole ainoastaan modernin ihmisen kokema tunne.

”Ihminen on sosiaalinen laji. Olemme kehittyneet niin, että haluamme olla yhdessä”, psykologian tohtori ja kirjailija Angela Ahola kertoo.

Syitä sille, miksi parisuhde solmitaan usein juuri syksyisin, on monia. Ahola nostaa esille kolme seikkaa.

1. Kylmyys saa kaipaamaan lämmittäjää

Viilentyvä sää saattaa olla yksi syy sille, miksi ajatus parisuhteesta houkuttelee. Kylmyyden keskellä toisen ihmisen läsnäolo tyydyttää jo evoluutiobiologisesta näkökulmasta.

”Kun tulee kylmempää, esi-isiemme näkökulmasta katsottuna on vaikeampi selviytyä hengissä”, Ahola selittää.

Tutkimusten mukaan kylmyys voi myös synnyttää tarpeen psykologiselle lämmölle ja lisääntyneelle läheisyydelle. Siksi syksyn tullen ajatus viltin alla halailusta alkaa houkutella tavallista enemmän.

2. Mieliala laskee syksyn tullen

Toinen syy suhteen kaipuulle voi Aholan mukaan liittyä kesän jälkeiseen mielialan laskuun. Syksyn vesisateen ja pimeyden myötä monen mieliala painuu. Rakastumisen tunne voi helpottaa oloa.

Tutkimusten mukaan rakkaus lisää mielihyvää lisäävien hormonien, dopamiinin ja oksitosiinin, tuotantoa. Samalla serotoniini saa aikaan läheisyyden ja hyvän olon tunteita. Seurauksena on iki-ihana rakastumisen tunne, joka piristää sateisintakin syysiltaa.

Lue myös Seura.fi: Tutkimus vahvistaa hyvän parisuhteen voimavaran: Lapsi tarvitsee myös vanhempien välistä rakkautta

3. Ulkopuolinen paine kumppanin hankkimiseen kasvaa

Kolmas tekijä, joka saattaa puskea meitä parisuhteisiin syksyisin, on Aholan mukaan ulkopuolinen paine. Syksy ja talvi tuovat mukanaan erilaisia pyhäpäiviä, kuten joulun, uudenvuoden ja ystävänpäivän.

”Silloin serkuilla, siskoilla, veljillä ja kavereilla on kaikilla partneri. Itse saattaa huokailla, että taas koittaa yksi joulu sinkkuna”, Ahola sanoo.

”Tämä selittyy yhteiskunnan normeilla. Moni voi ajatella, että on onnistunut vain, jos on löytänyt itselleen kumppanin.”

Ahola painottaa, ettei tämä pidä paikkaansa: sinkkuelämä voi olla suhdetta upeampaa, sillä silloin päätösvalta on itsellä ja voi välttyä monelta riidalta. Sinkkuaikaa ei kannattaisi ajatella vain sen oikean kumppanin etsimisenä, vaan hauskana aikana elämässä.

Angela Aholan uusin teos Digirakkautta – opas onnistuneeseen nettideittailuun (Minerva Kustannus, 2020) ilmestyi syksyllä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi ihmiset hakeutuvat parisuhteisiin juuri syksyn tullen? Ilmiölle voi löytää ainakin 3 syytä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X