Miksi nainen pettää? Asiantuntijat kertovat yleisimmät syyt ja merkit, joista uskottomuuden voi tunnistaa

Kolme yleisintä syytä siihen, miksi nainen pettää, ovat rakkauden puute nykyistä puolisoa kohtaan, seksuaalinen kokeilunhalu ja tilannesidonnaiset tekijät, kuten runsas alkoholin käyttö tai lomamatka.

Toisin kuin aikaisempina vuosikymmeninä, nykyään naiset ja miehet pettävät suunnilleen yhtä paljon, kertoo Good Housekeeping -verkkosivusto. Mutta miksi nainen pettää? Naisten syyt saattavat sivuston mukaan poiketa miesten syistä.

Lue myös: Taskupuhelu paljasti, että Tuomaksen vaimolla oli uusi suhde: ”Yllätysero voi olla miehelle hengenvaarallinen tilanne”

Miksi nainen pettää? Asiantuntijat kertovat

Muutama vuosi sitten julkaistun suomalaisen FINSEX-tutkimuksen vastaajista noin kolmannes kertoi olleensa joskus uskoton. Miesvastaajista noin 39 prosenttia ja naisista 30 prosenttia kertoi pettäneensä nykyisen tai jonkin aiemman suhteensa aikana.

Tyypillisesti on ajateltu, että naiset pettävät, koska ovat tyytymättömiä parisuhteeseensa. Samalla on ajateltu, että miehet pettävät, koska etsivät seksuaalista vaihtelua tai koska tilaisuus tarjoutuu.

”Tämä pitää yhä paikkansa jossakin määrin, mutta nuorempien sukupolvien kohdalla sukupuoliero on kaventumassa”, ihmisen seksuaalisuuden professori Zhana Vrangalova New Yorkin yliopistosta kertoo Good House Keepingille.

Äskettäin tehdyn tutkimuksen mukaan miehet pettivät naisia todennäköisemmin seksuaaliseen haluun liittyvistä ja tilanteeseen liittyvistä syistä, esimerkiksi koska olivat juopuneita.

Kolme pääsyytä pettämiseen olivat kuitenkin täsmälleen samat niin miehillä kuin naisilla:

  1. Rakkauden puute kumppania kohtaan.
  2. Seksuaalinen kokeilunhalu.
  3. Tilannesidonnaiset syyt.

Lue myös: Kun puoliso pettää – uskottomuus koskee, mutta siitä voi selvitä

Pettäminen voi johtua halusta pelastaa nykyinen parisuhde

Sosiologian apulaisprofessori Alicia Walker Missouri State Universitysta on tutkinut uskottomuutta haastattelemalla naisia, jotka ovat pettäneet kumppaneitaan. Walkerin mukaan jotkut naiset pettävät, koska haluavat saada parisuhteensa pysymään kasassa. He saattavat kokea, että suhde voi jatkua vain siinä tapauksessa, että he ulkoistavat seksuaalisen nautinnon parisuhteestaan.

”Haastattelemani naiset uskoivat, että jos he jatkaisivat suhteessa ilman, että heidän seksuaaliset tarpeensa kohdataan, se johtaisi lopulta siihen, että he rikkoisivat perheensä ja kumppaninsa sydämen”, Walker kertoo.

Kukaan Walkerin haastattelemista naisista ei suhtautunut pettämiseen kevyesti.

”Yritettyään vuosia ja toisinaan jopa vuosikymmeniä parantaa avioliittojaan he päättivät etsiä haluamaansa muualta.”

Miksi nainen pettää? Nainen pettää merkit

Pettäminen voi tuntua ainoalta ulospääsyltä vaikeasta suhteesta

Kaikki naiset, jotka pettävät, eivät kuitenkaan yritä pelastaa nykyistä suhdettaan. Joskus kyse saattaa olla päinvastaisesta.

”Yksi keskeisin syy, miksi nainen pettää, on se, että hän yrittää tuhota parisuhteensa, joka saa hänet kokemaan jollakin tavalla vangituksi”, sanoo psykologi Charlynn Ruan.

”Tällaiset naiset ovat usein kumppanin kanssa, joka vaikuttaa mukavalta, mutta on kontrolloiva, tukahduttava tai emotionaalisesti poissaoleva. Nainen yrittää saada aikaan muutoksen suhteessa, mutta kun hän ei onnistu, pettäminen antaa puolisolle syyn jättää hänet.”

Tämä aiheuttaa usein syyllisyyden tunteita. Nainen saattaa kokea, ettei mies pärjää ilman häntä. Silloin voi tuntua siltä, että oma epäonni ei ole tarpeeksi hyvä syy päättää suhdetta. Vasta pettäminen antaa ulospääsyn.

Pettäminen voi johtua myös siitä, että naisella on turvaton kiintymystyyli. Hän saattaa pettää siksi, että haluaa pitää mahdollisuutensa avoimina ja varmistaa, ettei voi tulla hylätyiksi. Naisen täytyy saada kokea olonsa turvalliseksi. Jos tämä tunne tulee uhatuksi esimerkiksi riitelyn takia, hän saattaa etsiä huomiota ja hyväksyntää muualta.

Mikäli kiintymystyyli on turvaton, asiasta kannattaa keskustella ammattilaisen kanssa. Tilanteessa voi olla tarpeen etsiä vaihtoehtoisia tapoja reagoida vaikeisiin ja vahvoihin tunteisiin.

Lue myös: Kateus, ahdistus, viha ja häpeä voivat olla myös hyödyksi! Näin käännät hankalat tunteet voimavaraksi

Mistä tietää, että nainen pettää?

Kun nainen pettää, merkit voivat olla ilmassa jo syrjähypyn alussa.

Kliininen psykologi Kathy Nickerson kehottaa kiinnittämään huomiota seuraaviin merkkeihin:

  • Nainen suhtautuu suojelevasti ja salailevasti puhelimeensa, ei jätä sitä koskaan lojumaan ympäriinsä ja menee jopa suihkuun puhelimen kanssa.
  • Rahaa katoaa, eikä nainen pysty selittämään, mihin se on kulunut. Nainen saattaa toistuvasti nostaa suuria summia rahaa pankkiautomaatista, eikä pysty kertomaan, mihin rahat ovat kuluneet.
  • Nainen ei pysty kertomaan, missä on ollut johonkin aikaan päivästä tai vaikuttaa siltä, että ei halua kertoa päivästään.
  • Myös lukuisat kahvittelut uusien tuttavien kanssa, joista puoliso ei ole koskaan kuullutkaan, saattavat olla merkki siitä, että nainen on tavannut rakastajaansa.

Onko sinua joskus petetty parisuhteessa? Oletko joskus päätynyt itse pettämään? Teemme aiheesta myöhemmin lisää juttua ja haluamme kuulla tarinasi. Osallistu kyselyyn alla olevalla lomakkeella.

Kerro kokemuksistasi

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lähteet: Good Housekeeping

 

Keskustelu

Eiköhän nämä merkit ole osa jokaista nykysuhdetta, mitä nyt sivusta olen mulkoillut…

Kyllähän nainen voi pettää pelkästään ihan seksin puutteesta. Ei ole tietenkään oikein. Mutta naisillakin on kovat halut.

Kommentoi juttua: Miksi nainen pettää? Asiantuntijat kertovat yleisimmät syyt ja merkit, joista uskottomuuden voi tunnistaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X