Suhteet

Mitä tehdä, jos häpeää puolisonsa käytöstä? Näillä vinkeillä selviät noloista tilanteista

Onko rakkaasi häpeäpilkku kutsuilla? Onko hän kovaääninen kailottaja tai muita huomioimaton rymistelijä? Möläytteleekö hän sopimattomia tai kertooko härskejä vitsejä? Lue perheneuvojan vinkit, miten kestät, kun kultasi käytös muiden seurassa johtaa siihen, että haluaisit vaipua maan rakoon.

Mikä sitä vaivaa eli mistä huono käytös johtuu?

Hän on tahallaan tolvana. Ehkä puolisosi haluaa loukata sinua, tai toisia seurassa. Ehkä hän saa mölisemällä haluamaansa huomiota. Ehkä hän ei osaa muuta.

Hänellä on huono itsetunto. Onko hän niin epävarma seurassa, että hän haluaa täyttää tilan olemalla jatkuvasti äänessä? Yrittääkö hän vitsailulla peittää omat ongelmansa?

Jokin on muuttunut puolison elämässä. Joskus käytös muuttuu tietyn tapahtuman, esimerkiksi eläkkeelle jäämisen jälkeen. Myös huono olo, uupumus tai työttömyys saattavat aiheuttaa kenkkua käytöstä.

Lasia on kallisteltu turhan kiivaasti. Monilla huono käytös liittyy vain alkoholin nauttimiseen.

Mitä voin tehdä, kun puolison käytös nolottaa?

Lähde pois hetkeksi. Käy happihyppelyllä, hakemassa lasi vettä tai vaikka vessassa. Ahdistava tilanne vaati aikalisän, jotta tunteet eivät pääse kuumenemaan liikaa. Vahvassa tunnetilassa on vaikea puhua asiallisesti, vaan tulee helposti sorruttua solvaamiseen.

Tuo esiin omat tunteesi. Mutta vasta kun pystyt ne rauhallisesti ilmaisemaan. Kerro, että toisen käytös ei tunnu hyvältä. Kerro myös, jos olet asiasta aivan eri mieltä. Näin teet kaikille selväksi, että sinä olet erillinen ihminen ja puolisosi puhuu vain omasta puolestaan.

Nainen peittä kasvonsa kädellään

Puhu siipan kanssa kahden kesken. Kerro hänelle, että sinua loukkasi se, mitä hän sanoi eilen kylässä ollessanne. On tärkeää sanoa se ääneen, sillä hän ei ole välttämättä nähnyt käytöksessään mitään ongelmaa. Tällöin hän ei ole edes ajatellut, että se tuntuisi sinusta pahalta.

Tunnista erilaiset taustat. Toisista rasvaiset jutut ovat niitä parhaita, toisia ne ällöttävät. Mieti, miten puolison suvussa on totuttu keskustelemaan, kunnioittavasti vai mitä tahansa laukoen?

Mieti, onko ongelma lainkaan sinun. Miksi sinun täytyisi hävetä toisen puolesta? Vaaditko häneltä vain sopivia ajatuksia ja sinusta soveliasta käytöstä? Voisitko hellittää vaatimuksistasi ja antaa hänen olla omanlaisensa?

Ole oma, erillinen itsesi

Katso muiden silmin. Onko koko ongelma vain omassa päässäsi? Oletko ajatellut, että muut eivät välttämättä näe puolisosi käytöksessä mitään huomautettavaa? Heistä hän saattaa olla mainio seuramies tai seuranainen, jolla on hauskat jutut.

Älä ota itseesi. Jos olet takiaisen lailla liimautunut puolisoosi, et ehkä osaa tuntea itseäsi enää erilliseksi, omaksi itseksesi. Tällöin tunteistanne tulee yhteisiä: kun mies mokaa, vaimoa nolottaa ja toisinpäin.

Kasvata omaa itsetuntoasi. Ihminen, jolla on vahva identiteetti ja hyvä itsetunto, ei niin helposti nolostu puolisonsa puolesta. Hän voi tuumata, että tuo nyt on tuollainen. Haavoittuvampi ihminen taas kokee puolisonsa käytöksen herkemmin loukkaavana.

Hae apua. Jos et pysty muuttamaan omaa asennettasi tai puolisosi käytöstä, kannattaa harkita pariterapiaa. Jos toinen osapuoli ei tähän suostu, voit hakeutua terapiaan yksin.

Asiantuntijana johtava perheneuvoja, psykoterapeutti Martti Ajo Helsingin seurakuntayhtymästä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä, jos häpeää puolisonsa käytöstä? Näillä vinkeillä selviät noloista tilanteista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.