Suhteet Tilaajille

”Miten saan eksän jättämään uuden parisuhteeni rauhaan?” pohtii Mikko – psykoterapeutti neuvoo, miten tilanne kannattaa ratkoa

Entinen puoliso lähettää neuvoja ja vahtaa ex-miehensä uutta parisuhdetta. Kontrollointi voi olla eksän tapa käsitellä elämänmuutosta, psykoterapeutti pohtii. Nyt pitäisi kuitenkin löytää raja entisen ja nykyisen elämän välille.

”Olen kertaalleen eronnut mies, ja minulla on edellisestä avioliitosta kolme jo aikuista lasta. Löysin uuden kumppanin melkein heti eroni jälkeen. Ongelmaksi on muodostunut eksäni, jonka mielestä menin liian pian uudelleen naimisiin. Hän haluaa selkeästi kontrolloida tekemisiämme, ja kyselee aikuisten lasten kautta, miten meillä menee ja mitä milloinkin olemme tehneet. Lasten kautta hän lähettelee myös neuvoja elämäämme sekä ohjeita, miten minun pitää kohdella lapsiani.

Uusi puolisoni ei saa esiintyä lapsilleni äitipuolena eikä neuvoa tai auttaa heitä milläänlailla. Puolisoni on pahoillaan tilanteesta, sillä eihän hän rikkonut aiempaa avioliittoani. Olen yrittänyt puhua järkeä entiselle vaimolleni, mutta hän ei halua nähdä tilannetta näkökulmastamme. Olen neuvoton. Mitä meidän pitäisi tehdä, että saisimme elää rauhassa? Onko meidän onnemme pois eksältä vai miksi hän häiriköi? ” kysyy Mikko, 55.

Kontrollointi voi olla eksän tapa käsitellä eroa

On monia tapoja käsitellä eroa. Joku laittaa eksäänsä välit poikki kokonaan, kun toinen taas elää huonoissa väleissä. Eronneiden välit saattavat parantuakin vuosien saatossa, jolloin kommunikointi helpottuu. Toisinaan pari elää jo pitkään ennen avioeroaan suhteessa, joka ei ole tyydyttävä.

”Avioero on aina elämää mullistava tapahtuma. Tilanne on vaikea varsinkin silloin, jos ero ei ole yhteinen päätös. Samoin silloin, jos toisen elämässä on jo olemassa suunnitelma eron jälkeisestä jatkosta, kun taas toinen osapuoli jää yksin,” toteaa psykoterapeutti Tarja Koffert.

Avioerossa yksin jääneen ei ole välttämättä helppo löytää itselleen tyydyttävää olotilaa. Eräs tapa tulla toimeen keskeneräisen elämäntilanteen kanssa on kontrolloida eron ottanutta puolisoa. Mikon eksällä voi olla vaikeuksia hyväksyä sitä, että Mikko on halunnut jatkaa elämäänsä ilman häntä. On myös luonnollista, että nainen tuntee kateutta Mikon uutta puolisoa kohtaan. Mikollahan on ollut entisen vaimonsa kanssa pitkä yhteinen historia, johon on kuulunut monenlaisia yhdessä koettuja tärkeitä elämän taitekohtia. 

Avioerossa stressitaso nousee aina. Lisäksi erossa aktivoituvat aiemmat erokokemukset. Mieleen voi nousta hankaliakin tunteita, joista vaikeimpia ovat varmasti suru ja viha. Niinpä eroava pariskunta voi olla melko raadollinenkin toinen toisilleen. Se johtuu paitsi tilanteeseen liittyvästä suuresta tunnelatauksesta, myös omaan henkilöhistoriaan liittyvistä aiemmista eroista. 

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.