Suhteet

Miten säilyttää perhesopu, kun kaikki ovat koko ajan kotona? Psykologi kertoo vinkit, jotka tulevat tarpeeseen

Lapsiperheissä käy vilske, ja parisuhteet ovat kovalla koetuksella. Kotikaranteeni ja poikkeusolot voivat paljastaa, miten hyvin parisuhde todella toimii, kertoo psykologi.

Kun kotona ollaan koko porukalla, tiskit ja pyykit vilisevät yhä kiivaammin silmissä. Riidanaiheita syntyy herkästi, kun samalla pitäisi tehdä töitä, opettaa etäkoululaista ja pyörittää ihan tavallista arkea. Pinna kiristyy itse kullakin.

Karanteeni voi olla monelle perheelle ja parisuhteelle kriisin paikka, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Minna Martin.

”Siinä voi olla samanlaisia haasteita kuin lomamatkalla, kun ollaan mökissä pienissä tiloissa. Sitä alkaa hyppiä pitkin seiniä.”

Lue myös: Kolmen lapsen isä Jan, 31, heittäytyi opettajan rooliin antaumuksella – kertoo nyt, miten on saanut etäopetuksen onnistumaan hyvässä hengessä

Kotona olessaan perhe joutuu miettimään tarkemmin vastuunjakoa ja arjen rytmiä.
Kotona olessaan perhe joutuu miettimään tarkemmin vastuunjakoa ja arjen rytmiä.

Karanteeni voi nostaa esiin piileviä ongelmia

Kun sosiaaliset kontaktit ja harrastukset pyyhkiytyvät pois kalenterista, parisuhde ja kotielämä joutuvat uusien paineiden kohteeksi. Arjen rutiinien karsiutuessa huomio kiinnittyy kumppaniin.

”Hankaluudet, joita ihmiset torjuvat arjessa, voivat nousta näkyviin. Kun ei ole omaa hengitystilaa ja arkirutiineja, joihin paeta, ollaankin pinnan alla piilevien ongelmien kanssa vastakkain.”

Ongelmia saattaa nousta yksinkertaisista asioista, kuten kotitöiden vastuunjaosta. Kun kotona viettää paljon aikaa, kysymykset siitä, kuka imuroi tai laittaa ruokaa, nousevat jatkuvasti esiin.

”Jos keskinäisiä toimintatapoja ja vastuunjakoa ei ole käsitelty suhteessa, niistä koituvat ongelmat voivat yllättäen räiskähtää pintaan. Monissa perheissä on täysin erilaisia käsityksiä siitä, miten asiat pitäisi hoitaa ja kuka kantaa vastuun mistäkin.”

Usein parisuhteessa vallitsee tietty roolitus. Yksi ottaa enemmän vastuuta arjen pyörittämisestä kuin toinen. Vastuunkantaja sortuu helposti nipottamiseen, ja toinen saattaa paeta vastuuta. Karanteenitilanne voi korostaa vastakkainasettelua.

”Useimmissa talouksissa kodin pyörittämisen päävastuu on naisella, joka yrittää saada miehen osallistumaan kotitöihin. Nyt on hyvä mahdollisuus opetella jakamaan kotitöistä koituvaa taakkaa tasaisemmin.”

Lue myös: Pirjo, 55, uupui, kun mies ei osallistu lainkaan kotitöihin: ”En haluaisi olla raivoava akka, mutta…”

Mahdollisuus punnita parisuhteen toimivuutta

Karanteeni tarjoaa pariskunnalle mahdollisuuden pohtia suhteen toimivuutta ja merkitystä. Kun toisen kanssa viettää enemmän aikaa, on aikaa työstää tunteitaan kumppiaan kohtaan. Yhteisen ajan lisääntyminen voi olla niin iloinen kuin kohtalokas tilanne.

”Tilanne voi parhaimmillaan nostaa ihmissuhteet ja perhearvot tärkeämmiksi. Ihmiset saattavat ajatella, että panostetaan perhe-elämään ja hankitaan vielä se toinen tai kolmas lapsi”, Martin sanoo.

”Toiset saattavat tulla kivuliaalla tavalla tietoiseksi siitä, että tämä ei ole parisuhde, jossa haluan olla.”

Vaikka perheen ongelmat voivat olla vaikeita käsitellä, niiden esiin ottaminen saattaa tehdä loppupeleissä kaikille hyvää. Asioiden painaminen villasella ei ole kestävä ratkaisu.

”Jos ihmiset saavat tämän kautta selkeyttä siitä, mitä haluavat ja mitä eivät halua, se voi pidemmällä aikavälillä olla ihan hyvä asia.”

Joissakin perheissä kotonaolo voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten liiallista päihteidenkäyttöä tai lähisuhdeväkivaltaa. Tilanne voi äityä vakavaksi myös perheissä, joissa on taustalla mielenterveyden ongelmia. Jos vaikeudet ovat suuria, Martin kehottaa hakemaan apua läheisiltä tai ammattiauttajilta jo varhaisessa vaiheessa.

Parisuhdeongelmat voivat kärjistyä koronan aikaan, kun kaikki viettävät paljon aikaa kotona.
Martin suosittelee käsittelemään riidat vasta, kun molempi osapuoli on rauhoittunut.

Miten riitoja voi estää?

Arjen jäsenteleminen kunnolla voi ehkäistä riitoja. Perheen kesken voi esimerkiksi rakentaa lukujärjestyksen, johon kirjataan kaikkien aikataulu: milloin opiskelee, opettaa tai tekee töitä. Pariskuntien kannattaa tähdätä siihen, että kotitöiden taakkaa jaetaan tasaisemmin.

”Työelämässäkin joudumme tekemään työnjakoa ja luomaan toimivia työnkulkuja. Sitä ajattelua pitäisi tuoda enemmän koteihin. Pitäisi käyttää niitä taitoja, joita töissäkin käytetään.”

Poikkeusolojen kotiaikataulun ei välttämättä tarvitse olla yhtä tiukka kuin tavallisesti. Ylös voi nousta vähän myöhemmin kuin kouluaamuina. Lapset voivat tehdä tehtäviään eri rytmissä kuin koulussa. Lapsettomat voivat pitää kahvitaukoja useammin. Rennompi aikataulu tuo tilanteeseen inhimillisyyttä ja väljyyttä.

Viikkoon kannattaa myös suunnitella aikaa hengähtämiselle, kuten kävelyille ja vetäytymiselle. Vaikka omat harrastukset jäisivät pois, ei tarve omalle ajalle katoa.

”On tärkeää, että jokaisella on tilaa hengittää kotona. Voi miettiä, mikä on se tapa, jolla jokainen saa olla yhdessä, mutta myös yksin tarvittaessa.”

Martin muistuttaa, ettei arjen rytmittäminen ole rakettitiedettä. Jokaisen on syytä olla itseään kohtaan myös armollinen.

”Tässä tilanteessa kenenkään ei tarvitse olla täydellinen vanhempi, opettaja tai työntekijä. Sellainen perfektionismi, että pitäisi olla kaikissa rooleissa hirvittävän hyvä, pitää unohtaa.”

Mitä tehdä, jos päässä kilahtaa?

Jos tilanne kotona riistäytyy käsistä ja hermot pettävät, Martin kehottaa ottamaan aikalisän.

”Poistu hetkeksi tilanteesta ja koeta saada itsesi rauhoittumaan. Hengittele ja rentouta kehoa. Mieli seuraa kyllä perässä. Varsinaisen keskustelun voi käydä sitten, kun on rauhoittunut. Vaikka seuraavana päivänä.”

Jotta perhe tai pariskunta pääsisi uusista pelisäännöistä sopuun, tarvitaan kaikkien apua. Rakentavassa keskustelussa ei syytellä toisia, vaan kuunnellaan ja kerrotaan, mitä ajatuksia itsessä herää.

”Usein se vaatii kaikilta kykyä tehdä kompromisseja. Nipottaja voi miettiä, miten löytää väljyyttä omiin tehtäviinsä ja se, joka ei ota vastuuta, voi ottaa lusikan kauniiseen käteen ja osallistua. Tilanteet ovat kahden kauppoja.”

Lue myös: Asiantuntija kertoo, mikä on suomalaisten parisuhteiden isoin pulma – ja listaa 9 tapaa, joilla teet suhteestasi entistä paremman

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten säilyttää perhesopu, kun kaikki ovat koko ajan kotona? Psykologi kertoo vinkit, jotka tulevat tarpeeseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.