Suhteet

Nolottaako seksistä puhuminen? Näin opit puhumaan seksuaalisuudesta luontevasti

Vuorovaikutus parantaa parisuhdetta, mutta seksistä puhuminen voi olla hävettää ja hämmennystä. Lue, miten opit puhumaan lemmiskelystä oikeilla sanoilla ja vältät riidat.

Makuuhuoneessa kannattaa kommunikoida edes jollain tavalla, jotta molemmat nauttisivat. Seksistä puhuminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Millaisia nimiä sukuelimistä voi käyttää? Kuinka kertoa, että esileikkiä on liian vähän?

Puhumisessa kannattaa edetä yksi toive kerrallaan. Myös sanaton seksi voi olla upeaa, jos kuuntelette toistenne kehonkieltä. 

Ajoita intiimi puhe oikein

Jos puhut seksistä juuri ennen rakastelua, se voi ladata seksiin paineita. Heti rakastelun jälkeen puhuminen taas voi tuntua suorituksen arvioimiselta.

Toiveita asennosta ja kosketustyylistä voi ja kannattaa ilmaista rakastelun aikana. Jos taas haluat puhua isommasta mieltäsi vaivaavasta asiasta, kuten seksin määrästä, harkitse ajoitus tarkoin.

Asia kannattaa ottaa puheeksi, kun ilmapiiri on sopuisa ja rento. Hyvä hetki on esimerkiksi saunan jälkeen, kun köllöttelette sohvalla. Jos olette stressaantuneita, seksikeskustelu voi paisua haavoittavaksi riidaksi.

Elekieli pelastaa sanattomat hetket

Suora puhe voi ujostuttaa etenkin vanhempia ihmisiä, jotka ovat kasvaneet aikana, jolloin tunteistakin vaiettiin. Jos seksistä puhuminen tuntuu kiusalliselta, voit lähestyä aihetta kehonkielen avulla.

Harjoittele kuuntelevaa, läsnäolevaa koskettamista. Tarkkaile, miten kumppanisi reagoi erilaisiin kosketuksiin. Jos hän vetäytyy tai on passiivinen, hän kaipaa ehkä toisenlaista kosketusta tai ei ole rakastelutuulella.

Opettele ilmaisemaan myös omat tunteesi eleillä. Kun kumppanisi koskettaa sinua kiihottavasti, äännähdä nautinnollisesti ja vedä hänet lähemmäksi.

Parisuhde ja seksi kuuluvat yhteen

Kerro yksi toive kerrallaan

Puhuitte seksistä sitten suoraan tai eleiden kautta, viestiä ei kannata tuputtaa kiireellä. Etenkin kuuntelevan kosketuksen oppiminen vaatii aikaa. Seksiin syöksymisen sijaan voitte makoilla pitkään lähekkäin, toistenne hengitystä kuunnellen.

Mitä enemmän seksielämässä on käsittelemättömiä asioita, sitä enemmän puhumiselle pitää varata aikaa. Paloittele ajatuksesi ja ota ne puheeksi yksi kerrallaan. Älä töksäytä kumppanillesi, että ”laiminlyöt esileikin, et suutele minua ja olemme aina samassa asennossa”.

Mieti, mitkä asiat voit ilmaista rakastelun aikana eleiden avulla, mitkä vaativat puhumista. Ota keskustelua vaativat asiat puheeksi yksi kerrallaan. Toiselle voi tulla lytätty ja riittämätön olo, jos luettelet kerralla kaikki toimimattomat asiat.

Puhu pimpistä tai linnusta, kunhan puhut seksistä

Sukuelimille voi olla vaikea keksiä sopivia nimiä, jos on elänyt ajan, jolloin kaikki seksiin liittyvä oli tabu. Kuulostaako kalu liian ronskilta ja pimppi lapselliselta? Jonkun mielestä kyllä, toisen mielestä ei. Kyse on niin henkilökohtaisesta asiasta, että yleispätevien vinkkien antaminen on mahdotonta.

Tärkeintä on, että ilmaisette jotenkin, millaista koskettelua kaipaatte intiimialueille. Älä ahdistu, vaikka käyttäisitte sukuelimistä kiertoilmauksia tai lempinimiä. Olennaista on se, että nimet tuntuvat teistä luontevilta ja ymmärrätte toisianne.

Seksi kuuluu parisuhteeseen.

Nimet voivat myös vaihdella tunnelman mukaan. Kiihkeinä hetkinä rivo sana voi sytyttää. Romanttisella hetkellä se voi latistaa tunnelman.

Turvallinen keino on aloittaa melko neutraaleista sanoista, kuten kalusta ja pimpistä tai itse keksityistä lempinimistä. Sen sijaan lääketieteelliset sanat, kuten vagina ja yhdyntä, voivat saada seksin kuulostamaan mekaaniselta suoritukselta.

Sopeuta puhetyylisi tunnelmaan

Tuhmien puhuminen voi tuoda seksiin lisämaustetta. Vihjailevista viesteistä voi tehdä esileikin, joka virittää tunnelmaan tunteja etukäteen. Väärässä tilanteessa karskit puheet kuulostavat kuitenkin mauttomilta.

Tuhmien puhumisessakin kannattaa edetä hiljalleen, kumppania ja tilannetta kuunnellen. Jos toinen ei vastaa sanoihisi myönteisellä eleellä, juttuja ei kannata jatkaa.

Jos pelkkä ajatus tuhmien puhumisesta ahdistaa, älä tee sitä väkisin. Jos kumppanin puheet häiritsevät, voit vaientaa hänet tyylikkäästi painamalla sormen hänen huulilleen ja suutelemalla häntä. Myös hiljainen seksi voi olla loistavaa, jos kuuntelette toistenne kehonkieltä.

Kiitä ihanasta kosketuksesta, rakastelusta tai tunnelmasta

Toiveensa on helpompi saada läpi, kun et ilmaise niitä syyllistävästi tai vaativasti. Vältä lauseita, kuten ”sinä et koskaan tee näin”, ”haluat aina tuota samaa” ja ”et osaa tehdä sitä kunnolla”.

Ilmaise halusi minä-muodossa ja kehu toista siitä, missä hän on hyvä. Jos kaipaat enemmän esileikkiä, voit sanoa, että ”pidän kovasti siitä, kun suutelet minua joka paikasta ja olisi ihanaa, jos tekisit sitä enemmän”. Vaikutelma on täysin erilainen kuin jos tiuskaiset, että ”olet niin hätäinen, etten ehdi kiihottua”.

Jos kumppani ehdottaa jotain, mistä et pidä, älä torju ideaa inhoten. Toinen on voinut kerätä kovasti rohkeutta uskaltaakseen puhua asiasta. On parempi sanoa, että ”tuo ei ole minun juttuni” ja ehdottaa jotain, josta tiedät teidän molempien nauttivan.

Lähteet: Psychology Today, Väestöliitto sekä Cacciatore, Raisa ja Korteniemi-Poikela, Erja: Aikuisen naisen seksi (2011, WSOY)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nolottaako seksistä puhuminen? Näin opit puhumaan seksuaalisuudesta luontevasti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.