Suhteet

Oletko etääntynyt lapsestasi? Näin lähennät viilenneitä välejä

Kun lapsi itsenäistyy, yhteydenpito vanhempiin voi vähentyä. Välit voivat viilentyä myös selvittämättömien riitojen vuoksi. Vanhemman kannattaa rohkaistua soittelemaan lapselle, mutta holhoamista ja moittimista pitää varoa.

Aikuinen lapsi voi erkaantua vanhemmistaan, koska hänen huomionsa on omassa perheessä ja töissä. Lapsi voi vetäytyä myös siksi, että hän kokee vanhemman kritisoivan häntä tai sekaantuvan hänen elämäänsä.

Vanhemman pitää ilmaista arvostavansa lasta, ja omaa kommunikointityyliään kannattaa arvioida kriittisesti. Jos puhuminen on vaikeaa, suhteen korjaamisen voi aloittaa tarjoamalla arkista apua.

Tee aloite yhteydenpidossa

Vuorovaikutuksessa ja sen puutteessa on usein kyse itseään voimistavasta kierteestä. Jos toinen on passiivinen, toinenkin vetäytyy. Kun toinen uskaltaa ottaa yhteyttä, myös toinen aktivoituu.

Vanhemman ei kannata vetäytyä, vaikka lapsi olisi etäinen tai kiireinen. Myöskään syyllistäminen ei lämmitä välejä, vaikka lapsi olisi sinun mielestäsi suhteen passiivinen osapuoli. Syyttäminen saa ihmisen helposti puolustuskannalle, ja välit voivat tulehtua pahemmin.

Pidä lapseen säännöllisesti yhteyttä edes puhelimitse tai sähköpostilla. Muista lapsen ja hänen perheensä merkkipäivät ja kysele heidän kuulumisiaan. Näytä, että olet kiinnostunut lapsesi elämästä ja hänelle tärkeistä asioista.

Vanhemman kannattaa tarkastella kriittisesti myös omaa ajankäyttöään. Onko sinulla aikaa lapsellesi? Kun tapaatte, maltatko kuunnella häntä? Kysytkö, koska lapsellasi on aikaa, vai ilmoitatko hänelle oman aikataulusi ja oletat hänen sopeutuvan siihen?

Äiti puhelimessa

Tarjoa konkreettista apua

Nuoren aikuisen elämä on usein täynnä harrastuksia, kavereita ja opiskelukiireitä. Kolmekymppisen huomio puolestaan keskittyy omaan perheeseen ja työhön, ja ruuhkavuodet voivat kestää keski-ikään asti.

Lapsen elämäntilannetta helpottavan avun tarjoaminen on konkreettinen keino osoittaa, että välität hänestä. Kutsu opiskelija luoksesi syömään tai käy täydentämässä hänen jääkaappiaan. Tarjoa lapsiperheelle hoito- tai siivousapua.

Avun tarjoaminen on myös helppo ensimmäinen askel, kun alat paikata tulehtuneita välejä. Vaikeat asiat on helpompi ottaa puheeksi, kun osoitat teoillasi, että haluat lähentyä.

Näytä, että arvostat ja rakastat lasta

Jos lapsi välttelee vanhempaansa, vanhemman pitää miettiä omaa käytöstään rehellisesti ja kriittisesti. Hyväksytkö lapsesi persoonan ja valinnat? Kohteletko kaikkia lapsiasi tasa-arvoisesti? Miten reagoit, kun olet lapsesi kanssa eri mieltä?

Mannerheimin lastensuojeluliiton tarpeeksi hyvän vanhemman tarkistuslista on suunnattu pikkulasten ja nuorten vanhemmille. Se auttaa kuitenkin myös aikuisen lapsen vanhempaa tarkastelemaan käytöstään.

On tärkeää, että ilmaiset lapsellesi rakkautta, arvostusta ja hyväksyntää, vaikka elämäntyylinne olisivat erilaiset. Lasten on myös annettava kantaa vastuu valinnoistaan. Hyväntahtoinenkin neuvominen voi tuntua holhoamiselta, sillä kasvaakseen kypsäksi aikuiseksi ihmisen on kohdattava pettymyksiä ja virheitä.

Yritä puhua aroista aiheista

Etääntymisen taustalla olevia riitoja tai padottuja kannattaa yrittää käsitellä. Jos puhuminen on vaikeaa, kirjoita lapselle sähköposti tai kirje. Kerro tunteistasi ja näkemyksistäsi, ja pyydä lasta kertomaan omistaan. Mieltä kiihdyttäviä asioita on usein helpompi käsitellä kirjeenvaihdossa kuin kasvokkain. Sanojaan voi harkita, ja toisen ajatuksia voi pohtia rauhassa.

Pysyttele tyynenä, kun puhutte vaikeista aiheista. Perustele mielipiteesi, kuuntele lastasi ja yritä ymmärtää itsellesi vieraita asioita. Älä sano, että ”tuo on väärin”, vaan opettele sanomaan ”minun mielestäni” ja ”minusta tuntuu”. Muista, että ihmiset voivat rakastaa ja kunnioittaa toisiaan, vaikka heillä olisi mielipide-eroja.

Äiti ja tytär keskustelu

Hyväksy luonnollinen itsenäistyminen

Kun lapsi itsenäistyy, vanhemman on rakennettava identiteettinsä uudelleen. Vanhempi ei ole enää lapsensa tärkein auktoriteetti ja rakkaudenlähde, vaan tasavertaisempi aikuinen.

Vanhemman kannattaa myös muistaa, ettei etääntyminen ole aina lopullista. Itsenäistyminen voi tuntua lapsesta aluksi huumaavan upealta. Muutaman vuoden kuluttua äidin tai isän tuki voi olla taas korvaamatonta.

Jos vanhempi valittaa jatkuvasti lapsen kiireistä, yhteydenpito voi alkaa tuntua lapsesta raskaalta velvoitteelta. Voit välttää marttyyrin osan, kun mietit, missä muissa rooleissa olet tärkeä: esimerkiksi ystävänä, puolisona ja työpaikalla.

Lapsi muuttaa omilleen vanhempiensa luota

Lähteet: Grandparents ja Mannerheimin lastensuojeluliitto sekä Katriina Järvisen kirja Kaikella Kunnioituksella – Irtiottoja vanhempien vallasta (2014, Kirjapaja)

Lue lisää vanhemmuudesta:

Lukijat kertovat, miltä lapsen kotoa muuttaminen tuntuu

10 yllättävää asiaa vanhemmuudesta – näin eri tavoin äitiys vahvistaa naista

Satu Taiveaho: ”Maailman ihanimmat lapset muuttivat meille”

Satu Kaasinen ja tytär Kiisa: ”Lähdimme kumpikin kotoa nuorena”

Äitiys muutti Annikaa, 36: ”Vauvan myötä olen löytänyt taas itseni”

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko etääntynyt lapsestasi? Näin lähennät viilenneitä välejä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.