Anttila

Oopperalaulaja Jyrki Anttilan ja pianisti Maija Anttila: ”Ajattelemme naisen ja miehen rooleista perinteisesti”

Oopperalaulaja Jyrki Anttilan ja pianisti Maija Anttilan perheessä on selvää, että Jyrki tienaa leivän pöytään ja Maija hoitaa kodin. Hiljattain Jyrki siivosi koko alakerran – ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen.

Jos ei tietäisi olevansa Lohjalla, tenorin ja pianistin keittiönpöydän ääressä, voisi luulla olevansa Italiassa. Jyrki ja Maija Anttilan sananvaihto on kovaäänistä, tarinat polveilevia. Nauru soi.

Kymmenen avioliittovuoden aikana perheeseen on syntynyt kolme lasta. Jyrki sanoo, että olisi syntynyt enemmänkin, jos he olisivat menneet Maijan kanssa yhteen aiemmin.

Edellisenä päivänä on juhlittu Maijan nelikymppisiä. Heinäkuussa on Jyrkin viisikymppisten aika.

”Elämä Jyrkin rinnalla on jumalatonta härdelliä. Hänellä on aina vauhti päällä”, Maija sanoo.

Puoliso yllättää

Maija: Olin sanonut Jyrkille, että nelikymppisiäni ei tarvitse juhlia isosti. Luulin, että olemme menossa perheen kesken ravintolaan. En ihmetellyt edes sitä, kun Jyrki sitoi silmäni automatkan ajaksi, koska hän rakastaa yllätyksiä.

Jyrki: Maija ansaitsi kunnon juhlat. Olen kotoisin Pohjanmaalta, missä täysiä vuosia on tapana juhlia kunnolla.

Maija: Kun pääsin ulos autosta, alkoi kuulua laulua. Juhlapaikan pihalla seisoi ystäviä, tuttavia ja sukulaisia. Suustani pääsi: Jyrki, sinä senkin sika! Jyrki pystyi taas yllättämään minut, enkä minä pysty koskaan yllättämään häntä.

Jyrki: Jo aamulla Maija oli saanut kahvit, kukat ja laulun sänkyyn.

Maija: Kun Jyrki piti puheen, itkin koko ajan. Kun hän lauloi Sua vain yli kaiken mä rakastan, itkin vielä enemmän. Lisäksi Jyrki ja Ryhäsen Jaakko lauloivat ja Hovin Seppo säesti On hetki -kappaleen. Olen huono haluamaan mitään itselleni. Jyrki sitten järjestää sen, mitä en itse katso tarvitsevani.

Jyrki ja Maija Anttila vihittiin Saimaan rannalla, lämpimänä heinäkuun päivänä. Maija odotti perheen esikoista.

Jyrki ja Maija Anttila vihittiin Saimaan rannalla, lämpimänä heinäkuun päivänä. Maija odotti perheen esikoista.

Tapasimme kirkossa

Jyrki: Minulla oli reilut kymmenen vuotta sitten konsertti Tampereen Tuomiokirkossa, ja Maija oli siellä kanttoriharjoittelijana. Olin menossa vaihtamaan esiintymisasua, kun näin Maijan päiväunilla kirkon penkillä.

Maija: Nousin, ja meidät esiteltiin. Kun muita ei ollut kuulemassa, Jyrki sanoi, että silmäni ovat sielukkaat ja että hän haluaisi tutustua minuun.

Jyrki: Olin kohdannut Maijan jo vuonna 1995 Sibelius-Akatemian käytävällä. Ajattelin heti, että tuossa on tuleva vaimoni. Olin kuitenkin ujo maalaispoika enkä uskaltanut ottaa kontaktia. Törmäilimme vuosien varrella, usein Savonlinnan oopperajuhlilla. Aina Maijan silmät osuivat silmiini.

Maija: Jyrkistä kiertää huhuja flirttailevana miehenä. Olen minäkin niitä kuullut, mutta tunnistin hänessä sukulaissielun. Käänsin nuotteja Jyrkiä säestävälle pianistille ja ajattelin Jyrkistä, että jos joku mies on maailmassa minua varten, niin se on tuo.

Juhlimme häitämme

Jyrki: Meillä oli pienet häät Savonlinnassa, rivitalomme pihassa Saimaan rannalla heinäkuussa. Maija odotti esikoistamme. Kerimäen mieskuoro lauloi.

Maija: Päätimme häistä noin kuukautta aiemmin. Menin Palahalliin ja ostin valkoista hörsökangasta, josta savonlinnalainen ompelija teki minulle puvun. Hän joutui suurentamaan sitä, koska olin kahdeksannella kuulla raskaana. Hääateria syötiin viereisessä asunnossa, jossa asui Ravintola Hospitzin Veijo, hyvä ystävämme.

Jyrki: Olin sanonut Maijalle, että vietämme hääyön teltassa. Hän oli pakannut kassiin villasukat, mutta veinkin hänet hotellin sviittiin.

Anttila_1

Tenori Jyrki Anttila ja pianisti Maija Anttila ovat olleet naimisissa pian kymmenen vuotta. Intohimoisen pariskunnan suhteessa osataan pitää kipinää yllä.

Meitä yhdistää

Maija: Ajattelemme naisen ja miehen rooleista hyvin perinteisesti. Naisen ylpeyteni nousee siitä, että hoidan kodin ja lapset. Jos tarvitsee, valvon lasten kanssa yöllä, jotta Jyrki jaksaa laulaa. Jyrki tekee hirveästi töitä ja tuo perheelle elannon, mitä arvostan.

Jyrki: Meillä on Maijan kanssa yhteinen käsitys kasvatuksesta. Opetamme lapsille, että toiset ihmiset pitää ottaa huomioon. Minä olen ensimmäiseltä ammatiltani opettaja.

Maija: Oma urani ei ole kärsinyt. Olen kotiäitiyden ohessa päässyt Jyrkin kanssa tekemään enemmän kuin moni keikkapianisti voi toivoa. Meitä yhdistää musiikin maailmassa esimerkiksi Wagnerin musiikki. Se on alkukantaista ja intohimoista. Olemme suuttuessamme pelottavia, mutta kestämme sen, koska ymmärrämme intohimon toisissamme.

Jyrki: Minä olen kärsimätön, Maija harkitseva. Tasapainotamme toisiamme.

Riitoja syntyy

Maija: Meillä riita voi kuohahtaa pienestäkin. Usein samat jutut laukaisevat riidan. Jyrkin mielestä asioiden pitää tapahtua heti. Hän ei voi ymmärtää, miksi minulla kestää.

Jyrki: Välillä tulee sanottua asioita, joita ei pitäisi sanoa. Joskus ihmettelen, kuinka Maija on vielä tuossa.

Maija: Jos Jyrki on vähänkin stressaantunut, hän saattaa sanoa asian vierestä. En pelkää tunnereaktioita, mutta haluaisin, että sanotaan vain se, mitä tarkoitetaan. Pahimmalta on tuntunut, kun olen tehnyt valtavasti kotitöitä eikä sekään ole riittänyt.

Jyrki: Saatan hermostua, jos ääneni on väsynyt. Äksyilen, että pitääkö minun tehdä vielä tämäkin kotihomma! Maija loukkaantuu, koska hän tekee jo nyt paljon. Lauantaiaamuna siivosin koko alakerran. Sitä ei ole tapahtunut kahdeksaan vuoteen. Joskus meillä on lennellyt ärräpäitä lasten kuullen, mutta nykyisin selvitämme asiat autossa yhteisillä keikkamatkoilla.

Maija: Arki on välillä kaoottista. Kun lapset olivat pieniä ja minun piti lähteä Jyrkin kanssa keikalle, oli täysi työ ehtiä ajaa säärikarvat ennen lavalle nousemista. Lapsiperheessä on usein flunssaa, ja Jyrkin pitää työnsä vuoksi pysyä teräkunnossa. Nyt ennen Kansallisoopperan Tristanin ja Isolden ensi-iltaa Jyrki muuttaa kuukaudeksi Helsinkiin.

Tuimme toisiamme

Jyrki: Noin kahdeksan vuotta sitten Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Mikko Franck tarjosi minulle ja viidelle muulle laulajalle erorahaa ja sanoi, ettei meille ole käyttöä oopperassa. Tilanne oli absurdi. Olin juuri saanut huippuarviot Jevgeni Oneginista, ja salit olivat konserteissani täynnä.

Maija: Kauhistelimme tilannetta kotona kahvipöydän ääressä, mutta tiesin, ettei Jyrki halua näyttää minulle, kuinka paljon häneen sattui. Jyrki kävi vaikeimpia tunteitaan läpi oman isänsä ja Ryhäsen Jaskan kanssa. Minun edessäni Jyrki ei helposti mene pieneksi.

Jyrki: Koin, että tilanteessa puhuivat henkilökemiat. Suoraan puhuneet saivat kärsiä. Se on pahinta, mitä minulle on tapahtunut, enkä unohda sitä koskaan. Loukkasi, että tuollainen toiminta sallittiin. Sain tukea Maijalta ja ystäviltäni. Oopperasta en lähtenyt.

Sitä en unohda

Jyrki: Keikkamiehelle sopi esikoisen tyyli syntyä. Ella leikattiin, ja päivän saattoi merkitä kalenteriin: 14.9.2006. Saatuani tytön syliini lauloin Vain yksinäni laulelen. Olin laulanut sitä jo Maijan mahalle. Ella avasi silmänsä sylissäni. Se oli hieno hetki. Kun Oskar syntyi keväällä 2008, minulla oli hirveästi keikkoja.

Maija: En kaivannut Oskarin synnytyksessä kädestä pitämistä, eikä Jyrki olisi kuitenkaan voinut ottaa pois tuskiani.

Jyrki: Tulin sairaalaan suoraan keikalta. Maija oli sanonut hoitajille, että passittakaa mies nukkumaan. Kun menin synnytyshuoneeseen, Maijalla oli hirveät tuskat. Minut hätistettiin taas pois. Palatessani pojan pää oli jo näkyvissä. Kuopuksemme syntymässä vuonna 2011 olin mukana alusta loppuun ja tajusin, että synnyttäminen on niin rankka laji, että miehet tuskin kestäisivät sitä.

Anttila_5

Mustasukkaisuutta

Maija: Jos olisin mustasukkainen tyyppi, tätä suhdetta ei olisi. Ammatissaan Jyrkin pitää osoittaa huomiota naisille, niin lavalla kuin yleisössäkin. Lavalla joutuu näyttelemään rakastelua ja puristelemaan pitsialusvaatteissa olevia naisia. Minä en ahdistu siitä.

Jyrki: Oopperalavalla pitää olla erotiikkaa. On mahtavaa, että Maija ei ole mustasukkainen. Itse olin nuorena mustasukkainen, mutta en enää. Kyllä muut saavat katsoa Maijaa.

Maija: Jyrki on suoraselkäinen mies, joka rakastaa minua. Tiedän, että hänen katseensa on kuuluisa musiikkimaailmassa, mutta sallin flirttailun myös itselleni.

Parasta musisoinnissa

Jyrki: Olemme hengellisiä, ja erityisesti kirkkokonserteissa meillä syntyy hyvä henki. Koen olevani kirkossa täysin aseeton, oma itseni. Kun Maija säestää, hän osaa soittaa hyvin tunteisiin vetoavasti. Hän on minua parempi muusikko.

Maija: Kirkoissa esitämme usein vanhaa suomalaista musiikkia, Merikantoa ja Sibeliusta. Ensimmäinen yhteinen operettimme jossa sain laulaa, Yö Venetsiassa, oli minulle merkittävä. Esityksessä Jyrki kaappasi minut syliinsä ja lauloimme yhdessä korkeaa ääntä. Ensi syksyksi olemme valmistelleet suuren Operettigaalan.

Pidämme kipinää yllä

Jyrki: Nyt kun lapset ovat isompia, kipinän ylläpitoon on vähän enemmän aikaa. Olemme viettäneet öitä Mustion kartanossa. Ja käymme yhdessä keikkamatkoilla. Joskus ajamme kahdestaan mökillemme Jämijärvelle.

Maija: Jyrkin kanssa on hauska lähteä työmatkalle, istua autoon ja ajaa viisi tuntia jonnekin. Meillä on heti kivaa. Mutta parasta Jyrkin kanssa on olla paikoissa, joista työasiat ovat kaukana. On juhlaa tulla illalla omalle mökille, lämmittää sauna ja napsasta yhdet oluet.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 11/2016

Lue lisää:

Katso video: Tenori ja pianisti makuuhuoneessaan – Jyrki ja Maija Anttila esittävät operettisävelmiä

Kokit Kira Weckman ja Michel Garzón salamarakastuivat

40 vuotta yhdessä: ”Seksi on koko ajan vain parantunut”

Keskustelu

Kommentoi juttua: Oopperalaulaja Jyrki Anttilan ja pianisti Maija Anttila: ”Ajattelemme naisen ja miehen rooleista perinteisesti”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X