Suhteet

Puolison sairaus voi aiheuttaa kriisin parisuhteeseen – näin asiantuntija tukee parisuhdetta

Kumppanin sairastuminen voi muuttaa suhteen rooleja ja seksielämää. Seksuaalineuvoja Anna Wootten rohkaisee pareja puhumaan, vaalimaan läheisyyttä ja hakemaan rohkeasti apua. Tällöin sairaus voi jopa hitsata puolisot entistä lujemmin yhteen.

Sairastuminen voi muuttaa suhdetta, seksuaalisuutta ja arkea. Muutokset eivät kuitenkaan ole aina negatiivisia, vaan ne voivat syventää kiintymystä, sanoo sairaanhoitaja, auktorisoitu seksuaalineuvoja ja Solmu-parisuhdeneuvoja Anna Wootten, joka työskentelee Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja pitää vastaanottoa Terveystalossa.

Moni sairaus voi vaikuttaa suhteeseen

”Periaatteessa mikä tahansa sairaus voi vaikuttaa parisuhteeseen, jopa sitkeä korvatulehduskierre”, Wootten sanoo.

Rinnanpoisto voi saada naisen epävarmaksi vartalostaan. Eturauhasvaivat voivat aiheuttaa miehelle erektiohäiriöitä ja pelkoa yhdynnän onnistumisesta. Suhteeseen vaikuttavat sairaudet eivät kuitenkaan liity aina erogeenisiin alueisiin.

Masennus on yleisimpiä parisuhteeseen vaikuttavia sairauksia, joka voi aiheuttaa arvottomuuden tunnetta ja heikentää haluja. Masennuslääkkeet aiheuttavat joillekin haluttomuutta, erektio- ja laukeamisvaikeuksia. Itsetunnon lasku voi saada sairastuneen vetäytymään, ja tämä voi johtaa riitelyyn.

Muistisairaudet ja aivoverenkiertohäiriöt voivat muuttaa ihmisen persoonallisuutta. Tällöin terve puoliso saattaa joutua opettelemaan elämään uudenlaisen ihmisen kanssa. Halvaantuminen ja kiputilat voivat tehdä niin arkitoimista kuin seksistäkin vaikeaa.

Tutuista perussairauksista esimerkiksi diabetes voi vaikuttaa suhteen eri osa-alueisiin. Korkeat sokeriarvot voivat aiheuttaa naiselle emätintulehduksia ja limakalvojen kuivuutta, jolloin seksi voi sattua. Diabetes voi myös laskea miehen testosteronitasoa, jolloin mieliala, halukkuus ja erektio voivat heikentyä.

Myös sydän- ja verenpainesairaudet sekä verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa seksuaalisia häiriöitä, kuten erektiovaikeuksia. Sydänkohtauksen pelko voi saada sydänpotilaan tai hänen kumppaninsa pelkäämään läheisyyttä ja kiihottumista.

 

Kun roolit muuttuvat

Jos ajatukset pyörivät vain sairaudessa, parisuhde voi jäädä taka-alalle. Pitkät sairaalajaksot voivat saada sairastuneen kokemaan itsensä ensisijaisesti potilaaksi, jolloin minuus, seksuaalisuus ja kumppanuus unohtuvat.

Sairaus voi muuttaa myös suhteen dynamiikkaa ja rooleja. Sairastunut voi tarvita apua intiimeihin asioihin, kuten vessakäynteihin ja alapesuun. Avun vastaanottaminen ja antaminen on joillekin vaikeaa, ja uudet roolit voivat aiheuttaa vetäytymistä, riitoja ja masennusta.

Sairastunut voi tuntea syyllisyyttä arjen ja suhteen muuttumisesta. Terveen puolison omatunto voi soimata, jos hän väsyy hoitamiseen tai kaipaa enemmän läheisyyttä kuin sairastunut jaksaa.

Wootten muistuttaa, että sairauden vaikutukset suhteeseen ovat kuitenkin aina yksilöllisiä, sekä henkisestä että fyysisesti.

”Sama sairaus voi vaikuttaa kahteen ihmiseen täysin eri tavalla. Toiselle se voi olla lamauttava, toiselle ei lainkaan. ”

Pariskunta ja vaimolla syöpä

Sairaus voi syventää yhteyttä

Huoli sairauden vaikutuksista rakkauteen ja seksiin ei ole pinnallinen. Seksuaalisuus on samanlainen perustarve kuin ravinto ja lepo, ja se käsittää muutakin kuin seksin.

”Seksuaalisuus liittyy naiseuteen, mieheyteen, kehonkuvaan, ihmissuhteisiin, läheisyyteen ja turvallisuuteen. Jokainen määrittelee itse, mitä oma seksuaalisuus on, ja miten tärkeää se on.”

Vaikka parisuhde ja seksielämä muuttuisivat, tämä ei tarkoita automaattisesti sitä, että suhde muuttuisi huonommaksi tai seksuaalisuus kuihtuisi. Olennaista on se, onko pari tyytyväinen elämäänsä.

”Hoivaaminen ja hoivattavana oleminen voivat myös syventää suhdetta. Seksin tilalle voi tulla uudenlainen, syvä läheisyys. Tämän huomaa usein, kun katsoo vanhempia pareja.”

Näin tuette parisuhdetta, kun toinen sairastuu:

Osoita sairastuneelle kumppanuutta

Woottenin mielestä on tärkeää, että pari hoitaa sairauden lisäksi suhdettaan ja elämänsä kaikkia osa-alueita.

Sairastunutta kannattaa koskettaa, vaikka tämä makaisi sairaalasängyssä letkujen ympäröimänä. Kädestä pitäminen pitää yllä yhteyttä ja viestittää, että toinen on edelleen kumppani, ei vain potilas. Sairastunut saa kosketuksesta voimaa ajatella, että hän on muutakin kuin sairautensa.

Omaan tai toisen muuttuneeseen kehoon voi totutella makaamalla vierekkäin, koskettelemalla ja tutkimalla. Pari voi olla alasti, mutta seksiä ei ole pakko harrastaa. Myös läheisyyttä, juttelua ja arkista yhdessäoloa kannattaa vaalia.

Puhukaa vaikeista tunteista

Sairastunut voi masentua, koska hän haluaisi antaa kumppanilleen entisenlaista arkea, läheisyyttä ja seksiä, mutta ei pysty. Terve puoliso voi väsyä elämänmuutokseen, ja uupumus voi saada hänet etääntymään kumppanistaan. Suhde- ja seksipohdinnat voivat myös tuntua pinnallisilta, jos päässä nakuttaa ääni, joka käskee iloitsemaan jokaisesta yhteisestä päivästä.

Wootten rohkaisee pareja puhumaan vaikeistakin tunteista. Niiden patoaminen voi aiheuttaa kriisin, etenkin, jos suhteessa on ollut jännitteitä jo ennen sairautta. Jos kumppanille puhuminen on vaikeaa, tilannetta voi helpottaa ottamalla hänet mukaan lääkäriin.

”Lääkärille voi esimerkiksi sanoa, että olen ollut masentunut tai lääkitys vaikeuttaa erektiota, voisiko sen vaihtaa. Samalla asiat tulee sanottua kumppanille neutraalissa tilanteessa.”

Myös ulkopuoliseen lähteeseen vetoaminen voi helpottaa puhumista.

”Kumppanille voi sanoa, että löysin nettiartikkelin, jonka mukaan sairaus voi vaikuttaa tällä tavalla elämään. Olen huomannut tätä itsessäni, ja se on normaalia.”

 

Kokeilkaa rakastelua helpottavia apuvälineitä

Tukityynyt ja uudet asennot helpottavat yhdyntää, jos sairaus aiheuttaa kipuja tai rajoittaa liikkumista. Esimerkiksi lähetyssaarnaaja-asento voi tuntua sydänoireista kärsivästä miehestä ikävältä, kun kehoa pitää kannatella käsien varassa, ja sykkeen nousu pelottaa. Yhdyntä voikin tuntua paremmalta, jos nainen on päällä.

”Kannattaa muistaa, että yhdyntä on vain yksi seksin muoto. Sen voi korvata käsi- tai suuseksillä ja kumppania voi kiihottaa leluilla. Apuvälineet, kuten penispumput ja penisrenkaat sekä liukasteet voivat helpottaa yhdyntää. Seksuaaliterveyskaupat ovat hyviä, ja välineitä voi tilata netistä.”

Vaimolla syöpä mutta parisuhde lujittuu

Vireystilan tarkkailu auttaa ajoittamaan erotiikan oikeisiin hetkiin. Seksi voi onnistua parhaiten aamulla levänneenä tai lääkkeenoton jälkeen. Raskas ateria voi rasittaa sydänpotilasta, joten heti ruoan jälkeen ei kannata suunnata makuuhuoneeseen. Jos lääkitys tuntuu aiheuttavan seksuaalisia ongelmia, lääkäriltä kannattaa kysyä, voidaanko lääkitystä muuttaa.

Pyytäkää rohkeasti apua

Jos terve kumppani väsyy arjen pyörittämiseen, hän voi saada apua esimerkiksi kotiavusta tai hoitoringistä, jossa useampi ihminen osallistuu hoitamiseen. Myös vertaistuki on tärkeää molemmille.

”Vertaistukiryhmä voi valaa uskoa siihen, että elämä jatkuu, vaikka se muuttuisi. Muilta voi saada hyviä vinkkejä, ja usein jo se auttaa, kun kuulee, että muilla on samanlaisia kokemuksia.”

Tietoa erilaisista tukimuodoista saa Omaishoitajat ja läheiset -liitosta.

Kun ihmiselle tehdään kehoa muuttava tai liikuntakykyyn vaikuttava operaatio, sen vaikutuksista parisuhteeseen voi puhua hoitohenkilökunnan kanssa. Monissa sairaaloissa on seksuaalineuvojia, ja neuvojaa voi etsiä kotipaikkakunnaltaan Suomen seksologisen seuran kautta.

Ellei seksuaalineuvonta riitä, ongelmia voidaan ratkoa pidemmässä pari- tai seksuaaliterapiassa. Vaikka keskustelu ensimmäisen terapeutin kanssa kangertelisi, ei kannata lannistua, vaan etsiä sinnikkäästi ihmistä, jonka kanssa kemia toimii.

Jos puhuminen niin kumppanille kuin ulkopuolisillekin on vaikeaa, vertaistukea voi etsiä internetin keskustelupalstoilta. Myös sanattoman läheisyyden voimaan kannattaa luottaa.

”Vaikka sairaus vähentäisi parin fyysistä kommunikointia, nonverbaalinen viestintä voi lisääntyä ja kiintymys syventyä. Sairaus ja suhteen muuttuminen ei siis ole aina huono asia.”

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolison sairaus voi aiheuttaa kriisin parisuhteeseen – näin asiantuntija tukee parisuhdetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.