Suhteet

Riiteletkö kumppanisi kanssa aina samasta asiasta? Nämä nerokkaat keinot auttavat teitä riitelemään rakentavammin

Riidat ovat normaali ja usein tarpeellinenkin osa parisuhdetta. Riitelemisessä voi kuitenkin oppia paremmaksi. Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt kertoo, miten se tehdään.

Paha riita kumppanin kanssa ei tunnu mukavalta. Riiteleminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että parisuhteessa menee huonosti. Riidat ovat normaali osa parisuhdetta, kertoo deittisovellus Valon rakkauspsykologi Tony Dunderfelt. Usein riidat yleistyvät parin vuoden mittaisen kuherrusjakson jälkeen.

”Moni luulee, että rakkauden alkuhuuma kestää, ja siksi moni parisuhde päättyy ennenaikaiseen eroon. Mutta riitely on ihan normaali osa yhteistä kehittymistä ja jopa henkistä kasvua”, Dunderfelt sanoo.

Koska riitely on todennäköisesti parisuhteessa pysyvä seuralainen, siinä kannattaa oppia paremmaksi. Kun tuntee riitelyn kulmakivet, tunnekuohut on helpompi vastaanottaa. Lopulta voi käydä niin, että riita tekee suhteesta jopa entistä toimivamman.

Lue myös: Näitä asioita kumppanille ei pitäisi koskaan sanoa riidan aikana – rakkauspsykologi Tony Dunderfelt listaa 4 asiaa

1. Tunnista toistuvat riidanaiheet

Yleensä parisuhteessa riidellään toistuvasti tietystä aiheesta. Dunderfeltin mukaan kaikista yleisimmät riidanaiheet parisuhteissa ovat muun muassa mustasukkaisuus, huomion puute ja arjen käytännön järjestelyt, kuten siivous.

Usein riidat voivat eskaloitua niin, että kaikki tuntuu olevan huonosti. Sen takia jokaisen parin kannattaa pysähtyä miettimään, mitkä ovat heille tyypilliset riidanaiheet. Sitä kautta riidan voi oppia tunnistamaan vaikka siivousriidaksi jo kun riita on vasta alkamaisillaan.

Kun riidanaihe on kummallekin selvä, on helpompi pysyä aiheessa ja löytää ongelmaan ratkaisuja. Riidan mittasuhteet eivät laajene turhan suuriksi.

”Riidan nimeäminen voi auttaa näkemään, että tämä tietty asia aiheuttaa suhteessamme kitkaa, mutta suhteessa on kuitenkin paljon muuta hyvää ja kivaa”, Dunderfelt sanoo.

Mies täyttää tiskikonetta
Tony Dunderfeltin mielestä vain pienellä prosentilla ihmisistä on taidot riidellä rakentavasti. Kodin siivous on yksi yleinen riidanaihe.  © iStockphoto

Lue myös Anna.fi: Syttyykö riita rahasta vai rakkaudesta? Näistä asioista eri horoskooppimerkit riitelevät

2. Tunne kumppanin tapa riidellä

On hyvä tiedostaa, että ei ole olemassa yhtä tapaa riidellä. Ihmiset suhtautuvat riitelyyn eri tavoin. Usein sovittelevat ja rauhalliset persoonat haluavat vältellä vakavia riitoja. He pitävät riitelyä merkkinä huonosta parisuhteesta ja saattavat väläytellä eroamista ratkaisuna riitelyyn.

Räväkämmät ja ulospäinsuuntautuneemmat persoonat puolestaan pitävät usein riitelyä luonnollisena osana kommunikaatiota. Heidän mielestään riitely puhdistaa ilmaa ja erilaiset näkemykset kuuluvat elämään.

Usein eri tavoin riitelyyn suhtautuvat ihmistyypit löytävät toisensa. Rauhalliset persoonat rakastuvat ulospäinsuuntautuneisiin ja päinvastoin.

”Riitatilanteessa erilaiset luonteenpiirteet polarisoituvat eli kärjistyvät. Usein räväkämpi persoona on erityisen räväkkä rauhallisen persoonan kanssa ja rauhallinen persoona erityisen rauhallinen räväkän persoonan kanssa”, Dunderfelt sanoo.

Ymmärtämällä toisen suhtautumista riitelyyn on helpompi olla provosoitumatta riitatilanteessa. Vaikka riitelyn tavat eroaisivatkin toisistaan, paria yhdistää silti usein moni muu tärkeä asia, kuten samankaltaiset arvot elämässä.

”Vaikka riita olisi todella paha, se ei välttämättä tarkoita eroa. Erilaiset käyttäytymismallit voivat olla todella raskaita, mutta yhteinen tie voi silti löytyä, jos on tahtoa jatkaa yhdessä.”

3. Etene näin, kun riita puhkeaa: 30 sekunnin sääntö auttaa

Miten riidassa sitten kannattaisi toimia? Kun riitelee rakentavalla tavalla, riidasta ei välttämättä tule toistuvaa ongelmaa. Dunderfeltin mukaan on tärkeää, ettei riita jää mielipiteiden lateluun. Rakentavassa riidassa kuvaillaan myös tunteita konkreettisten tilanteiden kautta ja laaditaan suunnitelma ratkaisun löytämiseksi.

Rakentavan riitelyn vaiheet:

  1. 30 sekunnin sääntö: Antaakaa toisillenne vähintään 30 sekuntia aikaa kertoa rauhassa omista mielipiteistänne ilman, että toinen keskeyttää. Älkää väittäkö vastaan, vaan hyväksykää tilanne.
  2. Konkreettiset esimerkit: Mainitkaa esimerkkejä tilanteista, jotka ovat johtaneet riitaan. Kun riidan ankkuroi johonkin tapahtumaan, siihen on helpompi löytää konkreettisia ratkaisuja. Kertokaa samalla, miltä tilanne tuntui. Esimerkiksi: ”Minusta tuntui todella stressaavalta ja kuormittavalta, kun keittiö oli aamulla ihan sotkussa.”
  3. Ratkaisut: Pohtikaa yhdessä, mitä asialle voisi tehdä. Usein tunteen taustalla on erilaisia tarpeita. Voit kysyä: ”Mitä voisin tehdä, jotta sinä saisit sen, mitä tarvitset?” Voisiko esimerkiksi treffi-ilta auttaa läheisyyden kaipuuseen tai sovitut siivousvuorot järjestyksen tarpeeseen? 
  4. Toteutus ja seuranta: Palatkaa aiheeseen tarvittaessa parin viikon tai kuukauden päästä. Onko ongelma ratkennut? Jos ei, pohtikaa uusia ratkaisuja, jotka voisivat toimia paremmin. Kenties kaivattu parisuhdeaika löytyisikin yhteisestä harrastuksesta tai kodin järjestys siivoustehtävien jakamisesta?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riiteletkö kumppanisi kanssa aina samasta asiasta? Nämä nerokkaat keinot auttavat teitä riitelemään rakentavammin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.