Suhteet

Riitele rakentavasti ja vältä väärinkäsitykset – älä sorru näihin virheisiin, kun riitelet kumppanisi kanssa

Mielipide-eroja ei tarvitse pelätä, sillä rakentava riitely puhdistaa ilmaa ja tähtää ratkaisuun. Lue, miten riitelet taitavasti, ja millaisia virheitä riitatilanteissa pitää välttää.

Erimielisyydet ovat luonnollinen osa lähes jokaista ihmissuhdetta. Niitä ei tarvitse pelätä, sillä rakentava, ratkaisuun johtava riitely on mahdollista.

Rakentavalla tyylillä riitelevät ihmiset keskittyvät ongelmaan, eivät toistensa mollaamiseen. Vaikka tunteet kuohuisivat, he välttävät nimittelyä ja pyytävät anteeksi huonoa käytöstään.

Rakentava riitely on erityisen tärkeää lapsiperheissä, sillä lapset oppivat vanhemmiltaan mallin jännitteiden ratkaisuun. Riita voikin tarkoittaa lapselle joko asiallista väittelyä tai pelottavaa huutoa.

Rakentavan riitelyn huoneentaulu:

1. Selvittäkää, mistä riitelette

Riidat johtuvat usein väärinkäsityksistä ja omassa mielessä tehdyistä tulkinnoista. Puhuminen, kuunteleminen, kysyminen ja omien ajatusten selventäminen ehkäisevät monia kärhämiä.

Kun riitelette, sanoita tunteesi ja varmista, että olet ymmärtänyt toisen pointin. Sano esimerkiksi, että ”minua ärsyttää, koska varasit matkan omin päin” tai ”ymmärsinkö oikein, että varasit matkan itseksesi, koska halusit yllättää minut?”.

2. Pysykää aiheessa

Riita voi laukaista niin suuren tunneryöpyn, että alkuperäinen aihe unohtuu, ja kina paisuu konfliktiksi. Yritä pysyä aiheessa, vaikka kumppanisi ärsyttäisi sinua. Älä anna myöskään hänen eksyä sivupoluille, vaan palaa sinnikkäästi ja rauhallisesti alkuperäiseen aiheeseen.

3. Älkää haukkuko, mitätöikö ja kiroilko

Halveksivat sanat, huuto ja kiroilu ovat huonoja tapoja päästää höyryjä. Jos et pysty puhumaan kumppanillesi asiallisesti, poistu paikalta ja yritä rauhoittua. Hikoile pahin aggressio pois juoksulenkillä tai laske sataan toisessa huoneessa.

Älä hyväksy asiatonta käytöstä myöskään häneltä. Sano ensin, että ”ymmärrän, että tunteesi ovat pinnassa, mutta yritä puhua minulle fiksusti”. Jos kumppani jatkaa haukkumista, poistu paikalta.

Jotta tilanne ei pääty umpikujaan, voit lähettää hänelle viestin, jossa kerrot, että voitte jatkaa puhumista, kun hän on rauhoittunut.

Pariskunta on eri mieltä keskenään

4. Välttäkää yleistyksiä

”Miksi sinä aina” ja ”sinä et koskaan” kajahtavat helposti ilmoille riitatilanteessa. Yleistykset ja stereotypiat kuitenkin lukitsevat tilanteen, eivät ratkaise sitä.

Puolison koko persoonan mollaaminen yksittäisen teon vuoksi on vahingollista parisuhteelle. Ärsytyksensä pitäisi konkretisoida sanomalla, että ”minua tympii, koska et kuunnellut mielipidettäni”, ei tiuskaisemalla, että ”olet piittaamaton etkä koskaan huomioi minua”.

5. Älkää vetäkö mukaan vanhoja kaunoja

Riita ei ole oikea tilanne vanhojen kaunojen kaiveluun. Konflikti ei ratkea, vaan syvenee, jos vedätte menneet mukaan.

Pysyttele nykyhetkessä, ja jos kumppanisi palaa vanhoihin riitoihin, muistuta häntä siitä, mistä kiistelette nyt. Vanhat erimielisyydet kannattaa selvittää, mutta se pitää tehdä rauhallisessa tilanteessa, ei riidellessä.

6. Älkää uhkailko erolla

Erolla uhkaaminen on riitatilanteessa isku vyön alle. Se on voimakas ja äärimmäinen uhkaus, jota ei saa lipsauttaa kepeästi.

Etenkin vanhempien pitää varoa sanojaan. Vaikka erouhkaus ei olisi todellinen, se voi jäädä lapsen mieleen ja aiheuttaa pelkoa perheen hajoamisesta.

7. Älkää sotkeko lapsia riitaan

Lapsia ei saa koskaan vetää mukaan aikuisten riitaan. Lapset yrittävät olla lojaaleja molemmille vanhemmilleen, ja vanhemmat yrittävät painostaa heidät puolelleen. Lapsia ei saa käyttää myöskään viestinvälittäjinä aikuisten riidoissa.

8. Ottakaa vastuu teoistanne ja tunteistanne

Riidat ovat harvoin vain toisen syytä. Ne ovat usein monisyisiä kokonaisuuksia, joihin sekoittuu väärinkäsityksiä, erilaisia odotuksia ja stressiä.

Omista teoistaan ja tunteistaan pitää kantaa vastuu, vaikka oma käytös olisi nolottavan huonoa. On kypsää ja reilua myöntää, että ”tiuskimiseni johtuu väsymyksestäni, ei sinusta” tai ”sanoin sinulle liian rumasti, vaikka teit hölmösti”.

9. Miettikää, haluatteko olla onnellisia vai oikeassa

Parhaimmillaan pienet jännitteet tuovat parisuhteeseen latausta. Kumppani tuntuu kiihottavan itsenäiseltä ja jämäkältä, kun hän pitää päänsä.

Jännitteitä ei tarvitse pelätä liikaa, mutta ne eivät saa hallita suhdetta. Jos päivät ovat täynnä vääntöä pienistäkin asioista, on hyvä pysähtyä miettimään, onko teille tärkeämpää olla onnellisia vai oikeassa.

Joustavuus tekee yhteiselosta helpompaa, sillä pikkuasioista vänkääminen vie usein enemmän energiaa kuin kompromissi. Tärkeintä on se, että olette samoilla linjoilla suurissa kysymyksissä, ei se, miten wc-paperirulla asetellaan telineeseen.

onnea on parisuhde

10. Tehkää sovinto

Anteeksi pyytäminen ja antaminen viestittävät, että tapaus on loppuun käsitelty. Sovinto ehkäisee myös katkeruutta ja uusia riitoja.

Jähmeänkin ihmisen kannattaa avata suunsa sovintotilanteissa. Sanokaa toisillenne ääneen ”anteeksi” ja ”saat anteeksi”. Kumppania kannattaa myös halata, sillä kosketus vahvistaa sidettänne. On myös tärkeää, että lapset näkevät sovintonne, jotta heidän turvallisuudentunteensa ei järky.

Lähteet: Kinnunen, Saara: Kahden kauppa – kestävää parisuhdetta rakentamassa (2007, Kirjapaja), Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Terveyskirjasto.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riitele rakentavasti ja vältä väärinkäsitykset – älä sorru näihin virheisiin, kun riitelet kumppanisi kanssa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.