seksitaudit

Seksitaudit kartalla! Katso, missä päin Suomea seksitauteihin sairastutaan eniten

Seksitautitapauksia oli vuonna 2018 eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, toiseksi eniten Pirkanmaan ja kolmanneksi eniten Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä.

Seksitaudit ovat ikävä riesa, joihin sairastuu vuosittain tuhansia ihmisiä. Suurelta osalta taudeista pystyisi välttymään käyttämällä kondomia.

Yleisimmät seksitaudit Suomessa ovat klamydia, kondylooma ja sukuelinherpes. Vuosittain uusia klamydiatapauksia ilmoitetaan noin 13 200. Oikeasti luku on vielä korkeampi, koska monilla tauti jää oireettomaksi, eivätkä he hakeudu tutkimuksiin. 65 prosenttia tartunnoista todetaan alle 25-vuotiailla.

Myös harvinaisempia sukupuolitauteja, kuppaa, tippuria ja hiviä, ilmoitetaan vuosittain joitakin satoja. Kuppaan sairastuu joka vuosi noin 200 henkilöä, hiv:iin noin 170 ja tippuriin noin 300. Suuri osa näistä tartunnoista saadaan ulkomailta, muun muassa Venäjältä ja Thaimaasta.

Lue myös: Risto tuli kaapista nelikymppisenä, sai rakkaaltaan hivin ja koki väkivaltaa: ”Opettelen yhä olemaan vahva”

Katso kartalta, missä päin Suomea sairastuttiin seksitauteihin eniten

Kokosimme kartalle, missä päin Suomea seksitauteihin sairastuttiin eniten vuonna 2018. Kartalta näkyvät klamydia-, tippuri-, kuppa- ja hiv-tapaukset.

Seksitautitapauksia on ollut eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, toiseksi eniten Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja kolmanneksi eniten Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä.

Tarkista alla olevalta kartalta oman sairaanhoitopiirisi tilanne!

Tiedot perustuvat THL:n tartuntarekisteriin, josta voit käydä tarkistamassa tilastot myös aiempien vuosien ja kuluvan vuoden seksitautitapauksista.

Mitä ovat seksitaudit?

Seksitaudit eli sukupuolitaudit ovat tyypillisesti seksikontaktissa tarttuvia tauteja. Seksitauteja ei voi hoitaa kotikonstein, vaan ne vaativat aina lääkärin määräämän lääkehoidon. Klamydian, tippurin ja hiv-tulehduksen lääkitys on ilmainen.

Klamydia

Klamydia on sukupuolitaudeista yleisin Suomessa. Se tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä ja suuseksissä. Vastasyntynyt voi saada bakteeritartunnan synnytyksessä.

Suurimmalla osalla tartunnan saaneista tauti on oireeton, mutta myös he voivat tartuttaa klamydiaa eteenpäin. Naisilla oireita voivat olla esimerkiksi kirvely vatsassa, alavatsakivut, välivuodot ja lisääntynyt valkovuoto. Miehillä klamydia voi oirella kirvelynä virtsatessa tai harmaana vuotona virtsaputkesta.

Klamydia aiheuttaa monenlaisia erilaisia tulehduksia. Esimerkiksi virtsaputken, kohdunkaulan tai nielun tulehdus voi olla seurausta klamydiasta.

Hiv

Hiv voi tarttua suojaamattomassa seksissä, veren välityksellä tai äidistä lapseen raskauden, imetyksen tai synnytyksen aikana. Hiv ei kuitenkaan tartu suojaamattomassakaan seksissä, mikäli hiv-tartunnan saaneella on toimiva lääkitys.

Tartunnan saaneilla ilmenee 2–8 viikon sisällä flunssaa muistuttavia ensioireita. Oireisiin kuuluvat muun muassa kuume, kurkkukipu ja lihas- tai nivelsärky. Koska oireet voivat viitata muihinkin sairauksiin kuin hiviin, tartuntaa ei voi päätellä kotona, vaan ainoastaan hiv-testissä.

Tauti voi olla vuosia myös oireeton, mutta ilman lääkitystä virus tuhoaa pikkuhiljaa elimistön puolustusjärjestelmän. Hoitamaton hiv voikin edetä aidsiin, joka on hengenvaarallinen tila.

seksitaudit

Kuppa

Kuppa eli syfilis tarttuu suojaamattomassa seksissä. Noin puolet tartunnoista saadaan ulkomailta. Tauti on oireeton noin 3–4 viikkoa, minkä jälkeen kaksi kolmasosaa saa näkyviä oireita.

Ensimmäinen oire on pyöreä, kovareunainen haava tartuntakohdassa eli tyypillisesti häpyhyylissa, emättimessä, siittimessä, peräaukon lähellä tai suun limakalvoilla.

Haava parantuu yleensä itsekseen, mutta taudin seuraavassa vaiheessa oireet jatkuvat: yleensä luvassa on lämmönnousua, pienitäpläistä ihottumaa eri puolilla kehoa sekä pahoinvointi. Kämmeniin ja jalkapohjiin saattaa ilmestyä syfilifejä. Hoitamattomat potilaat voivat saada myös muita oireita.

Tippuri

Gonnorea eli tippuri voi tarttua virtsaputkeen, peräsuoleen, nieluun tai kohdunkaulakanavaan. Taudin itämisaika on muutamia vuorokausia.

Miehillä oireisiin kuuluu voimakas kirvely virtsatessa ja virtsaputkesta vuotava märkäinen erite. Hoitamattomana tippuri voi aiheuttaa muun muassa kivuliaita erektioita ja lisäkivestulehduksen.

Naisilla tippuri oireilee alavatsakipuna ja valkovuotona. Mikäli tippuria ei hoideta, se saattaa aiheuttaa sisäsynnytintulehduksen, joka voi aiheuttaa lapsettomuutta.

Lähteet: Terveyskirjasto Duodecim, VäestöliittoTHL, Terveyskirjasto Duodecim, Mehiläinen, Hivpoint

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seksitaudit kartalla! Katso, missä päin Suomea seksitauteihin sairastutaan eniten

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X