Pertti ja Marit Kaihari

Teinirakkaus löytyi Facebookista – pariskunta palasi yhteen ja avioitui 40 vuotta myöhemmin

Pertti ja Marit Kaihari seurustelivat teineinä, mutta Pertti tyri suhteen. Kun he tapasivat liki 40 vuotta myöhemmin, Pertti pyysi Maritia kosimaan häntä heti. Myös haave yhteisistä lapsista toteutui, tavallaan.

Nyt tai ei koskaan. Niin päätti Pertti Kaihari, 60, viestiteltyään Marit Mitrusen, 59, kanssa kahden viikon ajan. Hän menisi naisen luo ja ottaisi seuraavan askeleen. Ehkä jopa harppauksen.

He tapasivat 26. helmikuuta 2012. Seuraavana päivänä Pertti lupasi antaa myöntävän vastauksen, jos Marit kosii karkauspäivänä.

Heidät vihittiin vajaan kolmen kuukauden kuluttua.

Pikaista? Ei. Rakkaustarina oli alkanut jo 37 vuotta aiemmin.

Pertti ja Marit KaihariTeinisuhde

Pertti ja Marit kohtasivat ensimmäisen kerran keväällä 1973 Tampereen Pyhän ristin kirkossa, missä Pertin oli oltava joka sunnuntai aamuyhdeksältä. Syntyperältään ranskalainen, katolilainen äiti kasvatti lapsiaan muutenkin ankaralla otteella.

Pertti osasi pienestä pitäen toimia kuoripoikana. Siitä, mitä muut nuoret touhusivat viikonloppuisin, hän oli ainoastaan kuullut tarinoita.

Pertin silmät eivät harhailleet tytöissä. Sen sijaan Marit, jonka oli tuonut kirkkoon hänen norjalainen, vastikään katolilaiseksi kääntynyt äitinsä, huomasi heti tummahiuksisen ja ruskeasilmäisen nuorukaisen. Hauskannäköinen, hän luokitteli.

Maritin ja Pertin suomalaiset isät kuuluivat samaan metsästysseuraan, ja perheet alkoivat kyläillä toistensa luona. Pertin mieleen on piirtynyt erityisesti kerta, jolloin oltiin hänen perheensä mökillä Pirkkalassa. Jotain tapahtui, kun hän katseli Maritin menoa saunaan.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun mittari vähän värähti.”

Molemminpuolinen kiinnostus syveni vähitellen. Kirkossa vaihdetut katseet pitenivät. Marit ja Pertti alkoivat käydä muiden nuorten mukana limudiskossa Tampereen Linnasalissa ja Smiling Sunissa. Esiliinana toimi mukaan lähetetty Pertin pikkusisko, jonka Pertti lähetti ostamaan purukumia päästäkseen pussaamaan Maritia.

Marit asui Hämeenlinnassa, Pertti Tampereella, eikä rahaa matkoihin aina ollut. Koulua käytiin myös lauantaisin, joten tapaamiset olivat enemmän satunnaisia kuin säännöllisiä.

Marraskuussa 1974 Pertti matkasi Hämeenlinnaan. Marit oli hankkinut tapaamista varten ginipullon. Se oli Pertin ensimmäinen kokemus alkoholista. Illasta tuli toisellakin tavalla ikimuistoinen kummallekin, mutta sen muiston he haluavat säilyttää vain itsellään.

Suhde jatkui vain vuodenvaihteeseen.

”Minä siinä varmaan möhlin. Olin niin nuori”, Pertti arvelee.

Jälkeenpäin hän on toivonut, että olisi käynyt toisin.

”Suhteen loppuminen harmitti hirveästi läpi elämän.”

Aina mielessä

Jo vuoden kuluttua Marit tapasi tulevan aviomiehensä. Hän meni naimisiin ja sai viisi lasta. Perttikin avioitui, ja hänen liittoonsa syntyi kaksi lasta. Kolmannen hän sai eron jälkeen solmimastaan suhteesta.

Kului kaksikymmentä vuotta. Pertti teki uraa arkkitehtina. Marit opetti ruotsia, englantia, saksaa ja norjaa eri oppilaitoksissa.

Pertti ajatteli yhä Maritia. Usein.

Syksyllä 1996 hän lähetti Maritille kutsun 40-vuotispäivilleen. Mukana oli käsin kirjoitettu kirje, jossa hän kuvaili elämäänsä. Hän ei kehdannut kertoa avioliittonsa olevan päättymässä, vaan oletti Maritin tajuavan sen pelkän kutsun perusteella. Ei kai onnellisessa parisuhteessa elävä mies kutsuisi juhliin entistä tyttöystävää?

Mutta Marit ei lukenut rivien välejä, vaan tulkitsi Pertin olevan tyytyväinen elämäänsä ja liittoonsa. Silti hän harkitsi juhliin lähtemistä, mutta jäi lopulta kotiin. Olihan hän naimisissa, vaikka liitossa oli ongelmia. Viidestä lapsesta nuorin oli vasta alle vuoden vanha.

”Mutta jos olisin saanut kutsun Pepen 50-vuotisjuhliin, olisin varmasti mennyt. Olin eronnut, eivätkä lapset olleet enää pieniä.”

Sitä kutsua Pertti ei lähettänyt. Hän ei halunnut häiritä Maritia toistamiseen, koska arveli tämän olevan tyytyväinen elämäänsä. Silti hän ei saanut naista ajatuksistaan.

”Ensirakkaus oli aina mielessäni.”

Kummankin avioliitto päättyi virallisesti eroon vuonna 2001. Eikä kumpikaan löytänyt uutta rakkautta, ainakaan pysyvää sellaista.

”En ollut tyytyväinen tilapäisissä suhteissa. Olin niissä siksi, että saatoin herätä jonkun vierestä”, Pertti sanoo.

Pertti päätti toimia

Marit käyttää tietokonetta vain silloin, kun on pakko. Lastensa kehotuksesta hän kuitenkin liittyi Facebookiin kesällä 2011. Hetken mielijohteesta hän klikkasi kaveripyynnön myös Pertille.

Pertti innostui ja hyväksyi pyynnön heti. Lähettäjän sukunimi oli vieras, mutta etunimestä ei voinut erehtyä. Marit kirjoitettuna yhdellä a:lla.

Alkoi viestien vaihto. Marit ja Pertti ehtivät kertoa toisilleen pääpiirteitä elämänvaiheistaan, mutta sitten yksi Maritin lähettämistä viesteistä ei jostain syystä päätynyt Pertille. Yhteyden katkettua kumpikin päätteli, että toinen ei ollutkaan kiinnostunut.

Pertin mieltä kaihersi. 13. helmikuuta 2012 hän päätti: Homma on revittävä kasaan. Runnon maaliin isoimmalla mahdollisella vaihteella ja nelivedolla.

Hän otti yhteyttä Maritiin, ja viestittely alkoi uudelleen aiempaa vilkkaampana. Pertti ehdotti tapaamista, mutta Marit vastasi sen olevan mahdollista vasta toukokuussa hänen työkiireidensä vuoksi.

Pertistä kolme kuukautta oli liian pitkä aika odottaa. Hän päätti lähteä Maritia vastaan, kun tämä palaisi sukulaisvierailulta Oslosta. Siten he saisivat yhteistä aikaa laivamatkalla Tukholmasta Turkuun.

Pertti ja Maritin talo SipoossaJälleennäkeminen

26. helmikuuta Pertti odotti Maritia Viking Amorellan hytissä 6 604. Oven hän jätti tarkoituksella raolleen. Se oli tervetulotoivotus.

Saapuessaan Marit näki ensin harmaan villatakin peittämän selän. Sitten Pertti kääntyi. Kummankin kasvoille levisi hymy, jännitys hälveni. Toinen näytti juuri samanlaiselta kuin 37 vuotta aiemmin.

”Pepen veijarimainen ilmekin oli tallella”, Marit toteaa.

He menivät syömään tapasravintolaan, jossa kumpaakaan ei kiinnostanut ruoka. Tarjoilijan kyselyyn Marit vastasi ottavansa joka toista lajia päästäkseen miettimästä valintoja. Pertti leikitti naapuripöydässä istuvia lapsia osoittaakseen Maritille tulevansa toimeen pientenkin kanssa.

Juteltavaa oli paljon. Samaan aikaan Pertti kävi päässään toista keskustelua: Nyt en mokaa. Käyttäydyn niin kunnollisesti kuin osaan. Hoidan asiat fiksusti finaaliin.

Seuraavana aamuna he suuntasivat töihinsä. Muutaman tunnin kuluttua Pertti soitti Maritille:

”Olen ihan sekaisin, mutta sanon yhden asian. Karkauspäivä on ylihuomenna. Jos kosit, en takuulla kieltäydy.”

Rakastatko minua?

29. helmikuuta kello 6.30 Marit ajoi kohti työpaikkaansa, kun hän pysähtyi Nurmijärven keilahallin parkkipaikalle kirjoittamaan tekstiviestiä.

Pertti oli työmatkalla Kuopiossa. Hän oli vahtinut kännykkäänsä koko aamun. Viestin merkkiääni säpsäytti. Hän avasi sen välittömästi.

Maritin viestissä luki:

Jos rakastat minua, laita rasti ruutuun. Jos laitoit rastin ruutuun, kysyn sinulta, tuletko aviomiehekseni.

Pertti ei malttanut lukea viestiä kokonaan. Hän soitti Maritille:

”Liittyykö kosintaan lisäehtoja?”

Varsinaista vastausta kosintaan hänen ei tarvinnut miettiä.

”Muista suhteista tiesin jo lähtösuoralla, ettei niistä tule mitään. Tämän suhteen oli pakko olla oikea. Olinhan ajatellut tätä mimmiä koko elämäni.”

Maritillakaan ei ollut epäilyksiä.

”Jotain nasahti jo hytissä, kun näin Pepen. Tuli tunne, että yhdessä ollaan hautaan asti.”

Pari vihittiin maistraatissa toukokuussa. Hääjuhlaa vietettiin sukulaisten ja ystävien kanssa Unkarissa, missä pariskunnalla on nykyisin viinitila ja useita taloja. Niiden kunnostaminen on yhteinen harrastus.

”Meille loma on sitä, että koko ajan touhutaan”, Marit kuvaa.

Kesällä 2014 tekemistä oli lähes liian paljon. Yhtäkkiä Marit huomasi, että Pertti ei ollut pariin viikkoon sanonut rakastavansa häntä. Pertti lupasi kertoa sen siitä lähtien joka aamu. Nykyisin vuorokauden vaihtuessa ja kellon lyödessä kaksitoista he kisaavat, kumpi lausuu ensin tärkeät sanat: rakastan sinua valtavasti ja vähän enemmän kuin eilen.

Pertti ja Marit nuorena ja nyt aikuisena

Kaivattu lapsi

Tarinassa on vielä yksi käänne.

Löydettyään toisensa uudelleen Marit ja Pertti olisivat halunneet yhteisen lapsen. Ikä oli kuitenkin tehnyt tehtävänsä eikä haave toteutunut. Sen sijaan heillä on yhteinen lapsenlapsi ja toinen tulossa.

Maritin tytär Saara ja Pertin poika Kalle tapasivat toisensa ensimmäisen kerran vanhempiensa hääjuhlassa Unkarissa. Rakkaus syttyi ensi silmäyksellä. Heidän tyttärensä Mila syntyi kesäkuussa 2013. Toisen lapsen, pojan, laskettu aika on maaliskuussa.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 5/2017.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista:

Jaana Lehtiö lasten aikuistuttua: ”Kyllä elämästä saa nauttia ja voi käyttää jopa rahaa ihan itseensä”

Ohjaaja Kaisa Korhonen: ”Kokemus isän rakkaudesta ei häviä koskaan”

Lapsensa ja miehensä menettänyt pastori Hilkka Olkinuora: ”Uskon, että näen vielä joskus rakkaani”

Tekstiviesti muutti elämän: ”Minusta tuli teinin äitipuoli ja majatalon pitäjä Ranskaan”

Syöpä muutti Jaakko Heikkilän elämän suunnan – insinööristä tuli palkittu valokuvaaja

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Teinirakkaus löytyi Facebookista – pariskunta palasi yhteen ja avioitui 40 vuotta myöhemmin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X