Suhteet

Tiede sen tietää: 5 syytä, miksi sinkkuelämä tekee hyvää

Tieteen mukaan sinkkuna olemisessa on monia hyviä puolia. Listasimme kasan syitä sille, miksi sinkkuelämä tekee terää.

Tutkimusten mukaan onnellisella ja tasapainoisella parisuhteella on omat hyötynsä ihmisen hyvinvointiin: hyvä parisuhde kasvattaa onnellisuutta ja voi auttaa selviytymään eri sairauksista. Sinkkuna elelevien ei kuitenkaan kannata menettää toivoa. Myös sinkkuelämä voi tieteen mukaan tehdä hyvää.

Laske siis Tinder hetkeksi alas ja lue, miksi sinkkuelämä voi olla parasta.

Lue myös: Kannattaako Tinderiin mennä? Kokenut 42-vuotias käyttäjä kertoo parhaat vinkit Tinderiin

Sinkkuelämä ei tunnu kiinnostavan tutkijoita 

Tutkimuksia parisuhteen ja avioliiton vaikutuksesta hyvinvointiin on kasoittain. Sinkkuelämää vuosia tutkineen tutkija Bella DePaulon mukaan avioliiton vaikutusta hyvinvointiin tutkittiin vuosina 2000–2015 jopa 19 582 tieteellisen artikkelin verran.

Arvaatko, kuinka monta tutkimusta sinkkuelämästä tehtiin noiden 15 vuoden aikana? Vain 501. 

Näiden muutaman sadan tutkimuksen joukosta löytyy kuitenkin monia syitä sille, miksi sinkkuna oleminen tekee hyvää.

Sinkkuelämä
Sinkut ovat urheilullisia, itsenäisiä ja sosiaalisia. 

1. Sinkuilla on vahvemmat sosiaaliset suhteet

Tuleeko sinulla sinkkuna olemisesta mieleen itkuinen Bridget Jones laulamassa Céline Dionin All By Myself -klassikkoa viinilasi kädessä?

Vastoin monen käsitystä, sinkkuelämä on harvoin yksinäistä. Tutkimusten valossa sinkuilla on parisuhteissa eläviä vahvemmat sosiaaliset suhteet.

Sinkut viettävät enemmän aikaa ystäviensä, perheidensä ja naapureidensa kanssa verrattuna parisuhteessa eläviin. Sinkut myös nauttivat enemmän ystävien kanssa vietetystä ajasta. Erityisesti nuoret sinkkunaiset näyttävät olevan voittajia: heidän sosiaalinen verkostonsa on tutkimusten mukaan erityisen vahva. 

2. Sinkkuelämä tekee hyvää kunnolle

Kirmasiko lenkkipolulla ohitsesi huippukuntoinen sporttailija? Hän oli todennäköisesti sinkku – ainakin jos uskotaan tutkimuksia. Tutkimusten mukaan sinkut harrastavat enemmän liikuntaa ja painavat vähemmän kuin avioituneet tuttunsa. 

Brittiläisen kyselytutkimuksen mukaan vain 24 prosenttia avioituneista miehistä ja 37 prosenttia avioituneista naisista liikkui suositusten mukaisesti. Sen sijaan jopa 76 prosenttia sinkkumiehistä ja 67 prosenttia sinkkunaisista liikkui riittävästi.

Liikkumattomuus näkyy myös parisuhteellisten painoindekseissä. Vaikka suhteissa elävät saattavat syödä sinkkuja terveellisemmin, avioliitto näyttää kerryttävän kiloja. 

3. Sinkkujen henkinen kehitys on vahvaa

Tutkija DePaulon mukaan myös sinkkujen henkinen elämä on syvällistä.

Sinkkuina viihtyvien itsemääräämisoikeus on DePaulon analysoimien tutkimusten valossa vahvempi. Sinkut kokevat jatkuvaa henkistä kasvua ja kehitystä. Erään ikisinkkuja tutkineen tutkimuksen mukaan sinkut kokivat myös olevansa erityisen omavaraisia, ja mitä omavaraisempi henkilö oli, sitä vähemmän hän koki negatiivisia tunteita. 

4. Sinkkujen talous on paremmalla tolalla

Yli kahdentuhannen parisuhteellisen henkilön taloutta tarkastellut tutkimus paljasti, että jopa kolmasosa tutkituista oli joskus valehdellut kumppanilleen rahaongelmista. Tämänkaltainen ”taloudellinen pettäminen” näyttää olevan muidenkin tutkimusten mukaan yleinen ongelma parisuhteissa.

Parisuhde saattaa myös kulkea käsi kädessä luottokorttivelkojen kanssa. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yhdessä asuvilla naisilla ja miehillä oli enemmän luottokorttivelkaa kuin sinkkunaisilla. Naimisissa olevilla miehillä oli sinkkumiehiä todennäköisemmin suuria summia velkaa.

5. Sinkut ovat luovempia ja tehokkaampia – mutta vain jos yksinäisyys ei paina

Yksin oleminen ei aina tarkoita yksinäisyyttä. Yksin oleminen voi jopa lisätä onnellisuutta, mutta vain jos siihen ei liity yksinäisyyden tunnetta.

Omasta seurasta nauttiminen on monelle mahdollisuus ladata akkuja, tutustua itseensä ja oppia luottamaan omaan pärjäämiseen. Tutkimusten mukaan yksin vietetty aika voi lisätä tehokkuutta, parantaa luovuutta ja vähentää stressiä. Yksin vietetyt hetket voivat psykologien mukaan luoda myös itsenäisyyden tunnetta ja vahvistaa itseluottamusta: hei, minä pärjäänkin yksin! 

Muut lähteet: The Times, Medical News Today

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiede sen tietää: 5 syytä, miksi sinkkuelämä tekee hyvää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.