Suhteet

Uusi suhde eron jälkeen voi auttaa surutyössä – mutta varo äkkirakastumisen sudenkuoppia

Uusi suhde saattaa houkutella eron jälkeen hyvinkin nopeasti. Uusperheiden liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo kehottaa silti malttiin

Uusi suhde eron jälkeen alkaa monesti jo ennen kuin vanha on kunnolla päättynyt, tietää Uusperheiden liiton toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Kirsi Heikinheimo.

Lue lisää: Uusi miesystävä tuo iloa Annikin elämään

Nykyisin on tapana puhua laastarisuhteesta, mutta kutsutaan ilmiötä millä nimellä tahansa, ihmisillä on aina ollut eron jälkeen kaipausta läheisyyteen ja itsensä tärkeäksi kokemiseen. Tulee tarvetta mitata, onko elämässä vielä mahdollisuuksia olla rakastettu ja välitetty. Jano hyvälle huomiolle.

Heikinheimo huomauttaa, että rakastuminen on lähtökohtaisesti energisoiva tunne. Jos takana on pitkä ja väljähtänyt suhde, tuntuu totta kai ihanalta, jos yhtäkkiä on ilmassa tulta ja kipinöintiä ja varpaat ilmassa.

Uusi suhde eron jälkeen kannattaa aloittaa, kun ero on mietitty läpi

Ihminen saattaa rakastua helpostikin. Se ei ole tahdon alainen tunne, mutta jokaisen omassa vallassa on päättää, miten toimii tämän tunteen kanssa.

Lue lisää: Karita Mattila avioeron jälkeen: Työ on ollut siunaus

Hänestä on terveellistä pysähtyä kuitenkin miettimään, mikä vanhassa suhteessa meni mönkään, ettei jäisi vain rakastumisen tunteen vietäväksi. Itselleen on hyvä selvittää myös, millaista elämää haluaa jatkossa elää.

Vanha suhde kannattaa perata mielessään ennen kuin syöksyy seuraavaan, ettei vie uuteen suhteeseen vanhoja katkeruuden ja pettymyksen siemeniä ja tapoja toimia.

Mieti, miten itse tahtoisit tulla kohdelluksi

Kun miettii, milloin ja miten kertoa entiselle puolisolle uudesta suhteesta, on hyvä miettiä, miten itse tahtoisi tulla kohdelluksi samassa tilanteessa.

Jos eroprosessi on kesken tai vasta harkinnassa, on tietysti toisen kunnioittamista kertoa rakastumisesta ennen kuin ryntää suin päin uuteen suhteeseen. Tämä on myös merkki puolisolle, että kaikki ei ole toivotulla tavalla.

Eron jälkeen kukaan ei ole enää selitysvelvollinen, eikä tarvitse rakastumiseen toisen lupaa.

Jos toinen kuitenkin vielä pohtii suhtautumistaan eroon, ei ole kovin reilua heilutella tikkaria toisen nenän edessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uusi suhde eron jälkeen voi auttaa surutyössä – mutta varo äkkirakastumisen sudenkuoppia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.