Hyvinvointi

Miten sodan pelosta pääsee eroon? Se ei auta, että yrittää olla pelkäämättä, asiantuntija sanoo – ja vinkkaa toimivammat keinot

Sodan pelko ei poistu sillä, että sen kieltää. Huolta ja pelkoa voi kuitenkin hallita muutamalla hyvin käytännöllisellä keinolla.

Ukrainassa riehuva sota ja ydinsodan uhka pelottavat meitä jokaista jollain tavalla. Jos pelko kasvaa niin suureksi, että se alkaa haitata normaalia elämää, sille on syytä tehdä jotakin.

Pelosta ei kuitenkaan pääse eroon sillä, että yrittää olla pelkäämättä. Psykologian tohtori Eija ­Palosaari huomauttaa, että pelon kieltäminen johtaa helposti siihen, että mitä enemmän yrittää, sitä suuremmalla voimalla pelko tulee vastaan.

Vaativan erityistason traumapsykoterapeuttina työskentelevä Palosaari lohduttaa, että pelkoa voi yrittää hallita monin tavoin.

Ensimmäiseksi hän kehottaa keskittymään oman elämän turvatekijöihin.

”Meistä useimmilla niitä on lukuisia: on oma koti, turvalliset seinät ympärillä ja käsillä oleva hetki, jossa jatkuu normaali arki”, hän sanoo.

Kun keho ja mieli ymmärtävät, ­että juuri nyt ja tässä on turvallista, on helpompaa kohdata pelkonsa ilman että se kaappaa mielen kokonaan.

Lue myös: Paloittele pelko ja hallitse sitä – 8 vinkkiä pelkojen voittamiseen

Varaa oma hetki huolille

Toiseksi Palosaari kehottaa kokeilemaan huolihetki-tekniikkaa. Sitä voi harjoitella vaikka niin, että varaa päivästä yhden puolituntisen, jolloin antaa pelkojensa vaahdota vapaasti.

”Muina aikoina voi sitten yrittää ajatella, että kun pelko pulpahtaa mieleen, en ala pohtia sitä heti, vaan säästän sen käsittelemisen seuraavan päivän puolituntiseen.”

Usein kuulee, että pelkoon tepsii se, ettei katso tai lue uutisia.

Palosaarenkin mielestä uutistulvan rajaaminen voi helpottaa pahaa oloa, mutta aikuisen ihmisen on vaikea vältellä uutisia kokonaan. Siinä nimittäin menettää samalla mahdollisuuden osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

”Uutisten seuraamisen voi kuitenkin jaksottaa vaikka sillä tavalla, että lukee ensin hyviä ja neutraaleja uutisia, syventyy pelottaviin asioihin sen jälkeen, ja lukee lopuksi vielä hyviä uutisia. Näin pelottavat asiat jäävät hyvien väliin.”

Piirroskuva naisesta keinussa.

Hankkiudu muiden seuraan

Neljänneksi Palosaari suosittelee tietoista perspektiiviä kauas historiaan.

”Kun ajattelee maailman tapahtumia pikkuisen pidemmällä mittakaavalla, voi ymmärtää, että kaikki sodat ovat päättyneet joskus. Tämä käsillä olevakin sota tulee päättymään.”

Puhumista psykologian ammattilaiset suosittelevat aina, ja se on Palosaarenkin mielestä tärkeää, mutta hän muistuttaa, että myös sillä, miten puhuu, on suuri merkitys hyvinvoinnin kannalta.

”Uhkakuvissa piehtarointi ei hyödytä ketään. Pitäisi yrittää välttää menemästä mielikuvissaan hyvin voimakkaasti kärsivien ihmisten elämyksiin. Toisten ihmisten kärsimys ei vähene sillä, mutta oma pahoinvointi voi lisääntyä”, hän sanoo.

Viimeiseksi Palosaari rohkaisee meitä kaikkia pelkääviä hankkiutumaan muiden seuraan. Psykologiassa puhutaan erillistymisen ehkäisemisestä. Se tarkoittaa sitä, ettei yksin kannata jäädä.

”Korona näytti, että ihminen tarvitsee toista. Erityisesti vaikeina aikoina kannattaa hakeutua muiden seuraan. Kun on yhdessä ja kokee turvallisuutta, estää itseään ja samalla muita solahtamasta pelon yksinäisyyteen.”

Lopuksi Palosaari lohduttaa muistuttamalla siitä tosiasiasta, ettei hyvyys ole sodasta huolimatta kadonnut maailmasta mihinkään.

”Ihminen pyrkii luonnostaan selviytymään, ja tässä ihmisluonnolle on hyvin luontaista auttaa toista.”

Lue myös Seura.fi: Mikä avuksi kun sodan pelko lamaannuttaa

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 24/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten sodan pelosta pääsee eroon? Se ei auta, että yrittää olla pelkäämättä, asiantuntija sanoo – ja vinkkaa toimivammat keinot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.