Hyvinvointi

Pigmenttiläiskä vaalenee kotikonstein näillä tuotteilla – yksi ihonhoitorutiini voi pahentaa maksaläiskiä

Unohda sitruuna, sipuli ja muut isoäidin konstit, pigmenttiläiskien vaalentamiseen on parempiakin keinoja. Uusimmat tehoaineet lupaavat tasoittaa ihon sävyn jo parissa viikossa.

Kun auringon ultraviolettisäteet kohtaavat ihon, ihon pintakerroksessa olevat melanosyyttisolut alkavat tuottaa ihon suojaksi melaniinia – pigmenttiä, joka värjää ihon ruskeaksi. Sitä voi kertyä iholle paikoitellen liikaa, jolloin iho tummenee epätasaisesti ja siihen tulee pigmenttiläiskä, joka tunnetaan maksaläiskänä.

Lääkäreillä on rusehtaville läiskille oma terminsä, melasmat, lääketieteen tohtori, ihotautilääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta kertoo.

”Melasmat koristavat useammin naisten kuin miesten kasvoja. Naishormoni estrogeeni yllyttää melaniinin tuotantoa.”

Raskausaika, vaihdevuodet ja ehkäisypillereiden käyttö muuttavat elimistön hormonitasapainoa. Niiden aikana maksaläiskät ovat tavallisia.

”Melasmat ilmaantuvat iholle, jolla on vahva taipumus muodostaa pigmenttiä ja joka ruskettuu herkästi. Vaalealla, herkästi auringossa palavalla iholla rusehtavat läiskät ovat harvinaisempia.”

Pigmenttiläiskät värittävät tyypillisesti otsaa, nenää, poskipäitä ja ylähuulen ja nenän välistä aluetta. Useimmiten ne näkyvät symmetrisinä värimuutoksina molemmilla puolilla kasvoja. Ikääntyvällä naisella pigmenttiläiskä voi tulla myös kämmenselkiin.

”Pigmenttiläiskät ovat terveydelle vaarattomia, mutta näkyvillä alueilla ne ovat monen mielestä ikäviä.”

Läiskät haalenevat ajan mittaan syyspimeillä. Sitä ei tarvitse jäädä odottamaan, sillä pigmenttiläiskien vaalentamiseen on olemassa nopeita, tehokkaita keinoja.

Auringolta täytyy suojautua myös pilvisinä päivinä

Auringonvalolta suojautuminen voiteella ja vaatetuksella on pigmenttiläiskien tärkein hoito. Se ehkäisee uusia pigmenttiläiskiä ja jo olemassa olevien läiskien tummumista.

”Käytä aurinkovoidetta, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Valitse kasvoille suojakertoimen 50 voide, jota levität iholle teelusikallisen verran viimeistään vartti ennen ulosmenoa, ja lisää sitä parin tunnin välein”, Kyrklund neuvoo.

Iho tulee suojata auringolta myös pilvisinä päivinä. Auringon ultraviolettisäteistä jopa 80 prosenttia läpäisee pilvet.

”Taivaalle tähyilyn sijaan kannattaa seurata sääennusteen yhteydessä kerrottavan UV-indeksin voimakkuutta. Aurinkosuojaa tarvitaan, kun UV-indeksi on yli 3.”

Osa lääkeaineista herkistää ihoa auringolle. Samat lääkeaineet voivat myös aiheuttaa pigmenttiläiskiä. Tällaisia lääkeaineita ovat esimerkiksi tetrasykliiniantibiootit, jotkut nesteenpoistolääkkeet ja aknen hoidossa käytettävä retinoidi.

”Jos käyttää auringolle herkistävää lääkettä, aurinkosuojan lisäksi on viisasta vetäytyä varjoon päivän paahteisimpana aikana.”

Pigmenttiläiskä vaalenee seerumin avulla

Uusimmat pigmenttiläiskien vaalentamiseen tarkoitetut täsmätuotteet ovat thiamidolia tai melasylia sisältäviä seerumeita. Ne estävät melaniinin muodostumista ja sen liiallista tuotantoa. Kasvoille tarkoitetut seerumit sopivat myös kämmenselkiin.

”Seerumi levitetään tummentuneelle ihoalueelle alimmaiseksi ennen aurinkosuojaa. Mahdollisen kosteuttavan seerumin paikka on kuitenkin kaikkein alimmaisena”, Kyrklund ohjeistaa.

Sekä thiamidol- että melasyl­seerumia käytetään kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin. Tuotteiden valmistajat lupaavat näkyviä tuloksia jo parissa viikossa.

”Tutkimuksissa ilman reseptiä saatavat thiamidol ja melasyl ovat osoittautuneet yhtä tehokkaiksi kuin pitkään markkinoilla ollut, reseptillä saatava hydrokinonivoide.”

Jos seerumit eivät ainoina auta, lääkäri voi määrätä pigmenttiläiskiin tabletteina otettavaa lääkettä, traneksaamihappoa. Samaa lääkeainetta käytetään muun muassa runsaisiin kuukautisiin.

”Paras tulos saadaan yhdistämällä paikallishoito tablettihoitoon.”

Lue myös: Kertooko maksaläiskä maksan kunnosta? Ihotautilääkäri vastaa tyhmään kysymykseen

Auringonvalo aiheuttaa pigmenttiläiskien syntymistä. Siksi auringolta suojautuminen on tärkeää pilvisenäkin päivänä.
Auringonvalo aiheuttaa pigmenttiläiskien syntymistä. Siksi auringolta suojautuminen on tärkeää pilvisenäkin päivänä. © iStock

Pigmenttiläiskä voi pahentua voimakkaista tuotteista

Pigmenttiläiskiin taipuvaista ihoa kannattaa käsitellä hellävaraisesti ja välttää ihoa ärsyttäviä, voimakkaita ihonhoitotuotteita.

”Jos ihonhoitotuote aiheuttaa ihottumaa tai kirvelyä, sen käyttö kannattaa lopettaa. En suosittele myöskään ihokarvojen poistamista vahaamalla”, Kyrklund sanoo.

Pigmenttiä tuottavat solut ovat hyvin herkkiä, ja ne ärsyyntyvät voimakkaasta käsittelystä. Voimakkaat tuotteet ja käsittelyt voivat voimistaa maksaläiskiä.

”Kuorinta on perinteinen keino heleyttää ihoa, mutta pigmenttiläiskiin se ei aina sovi. Rakeiset kuorinta-aineet pahentavat tilannetta.”

Kuorinta ei myöskään häivytä läiskiä. Värjäävä pigmentti voi olla ihossa pintaa syvemmällä, verinahassa saakka. Ihon syvempiin kerroksiin rakeet eivät yllä.

”Kemiallinen, iholääkärin tai plastiikkakirurgin tekemä kuorinta on eri asia”, Kyrklund painottaa.

Kemiallista kuorintaa käytetään muun muassa ihon värimuutoksien hoidossa. Siinä iho kuoritaan tri­kloorietikkahapolla (TCA), joka aiheuttaa iholle muutamassa päivässä kehittyvän ihovaurion. Hoidettu ihoalue kuoriutuu pois ja sen alta paljastuu väriltään tasainen iho.

”Kuorintoja käytetään pigmenttiläiskiin aiempaa vähemmän, sillä paikalliset thiamidol ja melasyl ovat tehokkaampia.”

Kotikäyttöön tarkoitetut täsmätuotteet ovat myös huomattavasti helpompia ja halvempia hoitoja: Kuorinnan jälkeen iho on suojattava kokonaan auringolta kuukauden ajan. Pullollinen seerumia maksaa noin 40 euroa, mutta lääkärin tekemä kemiallinen kuorinta satoja euroja.

Lue myös Anna.fi: Pigmenttiläiskät lisääntyvät iän myötä – näin ennaltaehkäiset ja häivytät ne

Pigmenttiläiskä: Ennaltaehkäisy on tärkeää

Jos täsmätuotteet eivät auta pigmenttiläiskiin, voidaan kokeilla voimakkaaseen valoon perustuvia laitehoitoja: valoimpulssi- eli IPL-hoitoa tai laseria.

”Valo hajottaa melaniinin pienenpieniksi hiukkasiksi, jotka elimistön aineenvaihduntajärjestelmä poistaa kehosta”, Kyrklund kertoo.

Valohoitoon kannattaa hakeutua kokeneen ammattilaisen vastaanotolle. Hän tietää, missä ihon kerroksissa värjäävä pigmentti on ja osaa suunnata hoidon oikein.

”Syvimmissä kerroksissa valo ei vaalenna pigmenttiä vaan voi ärsyttää melanosyytit tuottamaan sitä lisää.”

Pigmenttiläiskien hoidossa kannattaa keskittyä ennaltaehkäisyyn. Satojen eurojen hintaiset valohoidot menevät hukkaan, jos auringolta suojautuminen unohtuu.

”Integroitu ihonhoito eli kotihoidon ja vastaanotolla saadun hoidon yhdistäminen on tuloksekkain tapa hoitaa iho-ongelmia.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pigmenttiläiskä vaalenee kotikonstein näillä tuotteilla – yksi ihonhoitorutiini voi pahentaa maksaläiskiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.