Hyvinvointi

Piinaako siitepölyallergia? Nämä 10 helppoa keinoa auttavat selättämään oireet

Siitepölykausi on pian täällä, mutta oireisiin on onneksi olemassa monenlaista helpotusta. Kotilieden kokoamilla vinkeillä siitepölykevään selätykseen!

Siitepölyallergia piinaa noin 20 prosenttia suomalaisista. Hoitamattomina oireet voivat heikentää elämänlaatua huomattavasti.

Allergiaoireiden hoitoon ja helpottamiseen on onneksi monenlaisia keinoja. Ota tästä talteen vinkit, joilla ikävät allergiaoireet saa kuriin!

Millaisia ovat siitepölyallergian oireet?

Siitepölyallergia oireilee muun muassa näin:

Oireet ilmaantuvat allergiakauden aikana. Koivuallergikko oireilee koivun kukinnan aikaan, pujolle allerginen puolestaan myöhemmin kesällä. Jos nenä vuotaa ympäri vuoden, kyse voi allergisen nuhan sijaan olla yliherkkyysnu­hasta eli vasomotorisesta nuhasta.

Jos nuhan, aivastelun ja silmäoireiden lisäksi allergiakaudella ilmaantuu yskää ja hengenahdistusta, kyse voi olla astmasta. Silloin kannattaa pyörähtää lääkärin luona.

Hoida siitepölyallergia – 10 keinoa helpottaa oireita

1. Hanki allergialääkkeet ajoissa

Allergiaoireita helpotetaan antihistamiinia sisältävillä tableteilla tai suihkeilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Allergista nuhaa voi hoitaa nenäsuihkeilla ja silmäoireita voi lievittää silmätipoilla.

Jos oireet eivät pysy kurissa, lisäksi tarvitaan glukokortikoidisuihkeita tai niiden ja antihistamiinin yhdistelmävalmisteita.

Lääkehoito tulee aloittaa 1–2 viikkoa ennen siitepölykauden alkua. Muista siis hankkia lääkkeet hyvissä ajoin.

2. Siitepölyallergia helpottaa, kun pidät asuinympäristön siistinä

Siitepölykauden aikana kodin siisteyden merkitys korostuu, sillä lika ja pöly saattavat pahentaa allergiaoireita. Kodin ilman raikkaudesta tulee huolehtia, mutta ikkunat kannattaa pitää kiinni kokonaan ainakin pahimpana siitepölyaikana. Tuuletusikkunoihin voi myös asentaa siitepölysuodattimet.

Petivaatteet on tärkeä muistaa vaihtaa tarpeeksi usein. Vältä kuitenkin pyykin kuivattamista ulkona, missä siitepölyhiukkaset pääsevät tarttumaan kankaisiin.

Lue myös: Tehosta kodin siivousta siitepölyaikana – 6 vinkkiä, joilla helpotat allergikon oloa

3. Käytä nenäkannua

Helpotusta allergiseen nuhaan voi etsiä käyttämällä nenäkannua ylähengitysteiden huuhteluun. Suolaliuoksella huuhtelu poistaa tehokkaasti hengitysteitä ärsyttäviä hiukkasia.

4. Pese siitepöly pois iholta

Siitepölyaikaan allergikon kannattaa suunnata suihkuun iltaisin. Erityisesti hiukset kannattaa pestä päivittäin, etteivät hiuksiin tarttuneet siitepölyhiukkaset kulkeudu vuoteeseen ärsyttämään limakalvoja.

5. Ulkoile oikeaan aikaan

Ota huomioon ilman siitepölypitoisuudet ulkoiluja suunnitellessa. Tuulisella ja aurinkoisella säällä siitepölyä on ilmassa erityisen paljon. Vähiten siitepölyä on ilmassa aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä, joten näitä aikoja kannattaa suosia ulkoilussa.

6. Vältä raskasta liikuntaa

Fyysinen rasitus voi pahentaa allergiaoireita. Siksi pahimpaan siitepölyaikaan ei kannatakaan lähteä pitkälle ja raskaalle juoksu- tai pyörälenkille. Koska katupöly voi aiheuttaa lisää oireita siitepölyallergikolle, on suositeltavaa pitäytyä poissa kaikkein pölyisimmiltä reiteiltä, mikäli mahdollista.

7. Helpota oireita joogaamalla

Mikäli siitepöly ja tiepöly ärsyttävät limakalvoja ja vaikeuttavat hengitystä, apua allergian oireisiin voi löytyä joogasta. Jooga avaa hengitysteitä ja lievittää myös allergiaoireiden aiheuttamaa stressiä.

8. Kitke pujot pihasta

Heinäkuussa kukkivasta pujosta kannattaa hankkiutua eroon, jos sitä kasvaa oman kodin pihassa. Kasvi on hyvä repiä maasta juurineen irti ennen kuin kukinta alkaa.

9. Jos siitepölyallergia ei taltu, harkitse siedätyshoitoa

Koivu- ja heinäallergiaan on mahdollista saada siedätyshoitoa. Hoito kestää tyypillisesti kolmen vuoden ajan, ja se aloitetaan siitepölykauden ulkopuolella. Hoitoa annetaan pistoksina, tablettina tai liuoksena riippuen siitä, mitä allergiaa hoidetaan.

10. Seuraa siitepölytiedotusta

Allergiaoireet voi ennakkoida parhaiten seuraamalla aktiivisesti siitepölyuutisointia. Ajankohtaisen siitepölytilanteen voi käydä tarkistamassa Turun yliopiston Norkko-palvelusta, jossa tiedotetaan siitepölyn määrästä.

Lähteet: Duodecim, Allergia-, iho- ja astmaliitto, Yliopiston Apteekki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piinaako siitepölyallergia? Nämä 10 helppoa keinoa auttavat selättämään oireet

Duhadedä

Omituista tuo joogan suosittelu. Päinvastoin venyttää jänteet luonnottomiin asentoihin?

Miten olisi piparminttutee?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.