siitepöly, allergia, siitepölyallergia, hoito, allerginen nuha, oireet, helpotusta

Piinaako siitepölyallergia? 10 vinkkiä oireiden selättämiseen

Siitepölykausi on pian täällä, mutta oireisiin on onneksi olemassa monenlaista helpotusta. Kotilieden kokoamilla vinkeillä siitepölykevään selätykseen!

Siitepölykausi alkaa maan eteläosissa pähkinäpensaan ja lepän kukinnalla maaliskuun lopun ja huhtikuun alun välillä. Kevään allergiakausi jatkuu, kun koivu aloittaa kukintansa toukokuussa. Kesällä puolestaan kukkivat heinät ja pujo.

Siitepölyallergia piinaa noin 20 prosenttia suomalaisista. Ota tästä talteen vinkit, joilla ikäviä allergiaoireita voi helpottaa!

1. Hanki lääkkeet ajoissa

Allergiaoireita helpotetaan antihistamiinivalmisteilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Allergista nuhaa voi hoitaa nenäsuihkeilla ja silmäoireita voi lievittää silmätipoilla.

Lääkehoito tulee aloittaa 1–2 viikkoa ennen siitepölykauden alkua. Muista siis hankkia lääkkeet hyvissä ajoin.

2. Pidä asuinympäristösi siistinä

Siitepölykauden aikana kodin siisteyden merkitys korostuu, sillä lika ja pöly saattavat pahentaa allergiaoireita. Kodin ilman raikkaudesta tulee huolehtia, mutta ikkunat kannattaa pitää kiinni kokonaan ainakin pahimpana siitepölyaikana. Tuuletusikkunoihin voi myös asentaa siitepölysuodattimet.

Petivaatteet on tärkeä muistaa vaihtaa tarpeeksi usein. Vältä kuitenkin pyykin kuivattamista ulkona, missä siitepölyhiukkaset pääsevät tarttumaan kankaisiin.

3. Kitke pujot pihasta

Heinäkuussa kukkivasta pujosta kannattaa hankkiutua eroon, mikäli sitä kasvaa oman kodin pihassa. Kasvi on hyvä repiä maasta juurineen irti ennen kuin kukinta alkaa.

4. Käytä nenäkannua

Helpotusta allergiseen nuhaan voi etsiä käyttämällä nenäkannua ylähengitysteiden huuhteluun. Huuhtelu poistaa tehokkaasi hengitysteitä ärsyttäviä hiukkasia.

5. Käy suihkussa iltaisin

Erityisesti hiukset kannattaa pestä päivittäin, etteivät hiuksiin tarttuneet siitepölyhiukkaset kulkeudu vuoteeseen ärsyttämään limakalvoja.

näin lievität siitepölyallergian oireita

6. Ulkoile oikeaan aikaan

Ota huomioon ilman siitepölypitoisuudet ulkoiluja suunnitellessa. Tuulisella ja aurinkoisella säällä siitepölyä on ilmassa erityisen paljon. Vähiten siitepölyä on ilmassa aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä, joten näitä aikoja kannattaa suosia ulkoilussa.

7. Vältä raskasta liikuntaa

Fyysinen rasitus voi pahentaa allergiaoireita. Siksi pahimpaan siitepölyaikaan ei kannatakaan lähteä pitkälle ja raskaalle juoksu- tai pyörälenkille. Koska katupöly voi aiheuttaa lisää oireita siitepölyallergikolle, on suositeltavaa pitäytyä poissa kaikkein pölyisimmiltä reiteiltä mikäli mahdollista.

8. Helpota oireita joogaamalla

Mikäli siitepöly ja tiepöly ärsyttävät limakalvoja ja vaikeuttavat hengitystä, apua allergian oireisiin voi löytyä joogasta. Jooga avaa hengitysteitä ja lievittää myös allergiaoireiden auheuttamaa stressiä.

9. Harkitse siedätyshoitoa

Koivu- ja heinäallergiaan on mahdollista saada siedätyshoitoa. Hoito kestää tyypillisesti kolmen vuoden ajan, ja se aloitetaan siitepölykauden ulkopuolella. Hoitoa annetaan pistoksina, tablettina tai liuoksena riippuen siitä, mitä allergiaa hoidetaan.

10. Seuraa siitepölytiedotusta

Allergiset oireet voi ennakkoida parhaiten seuraamalla aktiivisesti siitepölyuutisointia. Ajankohtaisen siitepölytilanteen voi käydä tarkistamassa Turun yliopiston Norkko-palvelusta, jossa tiedotetaan siitepölyn määrästä.

Lähteet: Allergia-, iho- ja astmaliitto, Yliopiston Apteekki

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Piinaako siitepölyallergia? 10 vinkkiä oireiden selättämiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X