Hyvinvointi Tilaajille

Psykologin vinkki itsetuntemukseen: Nimeä asiat, jotka tekevät onnelliseksi

Kolhiintunut itsetunto ei kohene poppakonstein, vaan parantuneen itsetuntemuksen kautta. Siinä auttaa kun oppii nimeämään sen, mikä itselle on tärkeää, sanoo psykologi Ilona Rauhala.

”Ensimmäinen askel matkalla itsetuntemukseen on ymmärtää ja hyväksyä se, että elämä on monella tavoin sotkuista ja ennakoimatonta. Se tuo töyssyjä eteen ihan jokaiselle”, sanoo psykologi, tietokirjailija ja yritysvalmentaja Ilona Rauhala. Ilona on yhdessä teologi ja kouluttaja Ira Langen kanssa kanssa kehittänyt palomacoaching-valmennusalustan, jonka avulla voi tavoitella parempaa itsetuntemusta ja henkilökohtaista kasvua.

”Itsestään ja vaikeuksistaan ei koskaan pääse eroon”

”Oma elämäni on mennyt usein toisin kuin olen suunnitellut. Olen eronnut kaksi kertaa, eikä se tietenkään ollut aikomuksenani silloin kun menin naimisiin. Vaikeinta on ollut se, että olen joutunut rikkomaan lasteni perheen”, Ilona kertoo. 

Mitä paremmin ihminen tuntee itsensä, ­taipumuksensa ja reagointitapansa, sitä paremmin hän pääsee vaikeuk­sien yli ja eteenpäin. Siksi omaan persoonan haastaviinkin ominaisuuksiin kannattaa tutustua ja opetella tulemaan niiden kanssa toimeen. Onko esimerkiksi itsellä tapana hankalassa tilanteessa jumiutua tai jäädä taistelemaan?

”Minulla on alhainen stressinsietokyky. Stressaantuneena minusta tulee ikävä, ärtynyt ja toimintakyvytön. Itsetuntemus on vahvistanut itsetuntoani muun muassa siten, että se on opettanut minua ennakoimaan. En voi mennä vapaapudotuksella asioihin, vaan minun täytyy miettiä tarkkaan, mille sanon kyllä ja mille ei. Vältän stressiä enkä myöskään pyri käsikirjoittamaan ihmissuhdepuoltani samoin kuin joskus alkuelämäni aikana.”

Ilona Rauhala hymyilee yllään sininen jakkupuku.
”Kutsumuksenani on kansanomaistaa psykologista tietoa”, Ilona Rauhala sanoo. Kuva: Marica Rosengård

”Taistelen itsessäni piilevää tosikkomaisuutta vastaan”

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.