punkkirokote, punkkirokotus, TBE-rokote, puutiaisaivotulehdus, punkki, rokote

Kuka tarvitsee punkkirokotuksen? 4 asiaa, jotka pitää tietää punkkirokotuksesta

Puutiaisaivotulehdus on sairaus, joka voi aiheuttaa vakaviakin vaurioita sairastuneelle. Sitä vastaan kannattaa suojautua rokotuksella.

TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote tunnetaan kansankielessä nimellä punkkirokote. Se kannattaa ottaa, mikäli liikkuu runsaasti luonnossa sellaisilla alueilla, joilla punkkeja esiintyy.

1. Kenen täytyy ottaa punkkirokotus?

Suomessa TBE-viruksen voi saada tietyillä maantieteellisillä alueilla lumien sulettua. Virusta kantavia punkkeja esiintyy erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Pienissä määrissä niitä on myös muualla Suomessa.

Rokotetta suositellaan kaikille kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluville henkilöille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokoteohjelmaan kuuluvat yli 3-vuotiaat henkilöt, jotka

  • asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa tai Raahen edustalla Preiskarin saaressa,
  • asuvat vakituisesti Paraisilla ja Simossa tai oleilevat ja liikkuvat luonnossa Paraisilla tai Simossa kesäaikana vähintään 4 viikkoa tai
  • asuvat vakituisesti Ahvenanmaalla.

Tarvitseeko muidenkin kuin rokoteohjelmaan kuuluvien ottaa rokotus?

Myös henkilöiden, jotka liikkuvat yli neljän viikon ajan punkkiaikana alueilla, joissa puutiaisaivotulehdusten määrä on merkittävä, kannattaa harkita rokotuksen ottamista. Edellä lueteltujen paikkojen lisäksi Lohja, Raasepori ja Kirkkonummi kuuluvat kuntiin, joissa puutiaisaivotulehdusta on tavattu sen verran, että rokotetta kannattaa harkita.

Rokotetta suositellaan erityisesti metsässä ja luonnossa liikkuville. Muun muassa marjastajien, metsästäjien, suunnistajien ja vaeltajien kannattaa ottaa rokote.

Lisäksi puutiaisaivotulehdusta esiintyy Ruotsin rannikolla, Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Rokote kannattaa ottaa, mikäli aikoo matkan aikana vaeltaa, ratsastaa, pelata golfia, osallistua koiranäyttelyyn tai muuten liikkua alueilla, joilta voi löytyä punkkeja.

Rokote on erityisen tärkeä ikääntyneille ihmisille. Alle kolmevuotiaita lapsia ei tarvitse rokottaa.

2. Miltä punkkirokotus suojaa ja miltä ei?

Punkkirokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta eli TBE:ltä. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa parannuskeinoa. Tautiin kuolee hyvin harva, mutta yli kolmasosa sairastuneista saa sairaudesta pysyviä vaurioita. Näitä ovat esimerkiksi muistihäiriöt, kuulon heikkeneminen, keskittymisvaikeudet ja halvaudet.

Rokote ehkäisee yhdeksän sairastapausta kymmenestä. Rokote ei kuitenkaan estä punkkeja kiinnittymästä iholle tai puremasta, joten myös rokotetun on hyvä suojata ihonsa punkkialueilla liikuessaan.

Rokote ei myöskään suojaa toiselta punkkien levittämältä sairaudelta, borrelioosilta. Borrelioosilta voi suojautua pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin alueilla, joilla punkkeja esiintyy ja tarkistamalla joka ilta kehon punkkien varalta. Lisäksi kannattaa tarkistaa lemmikin turkki ulkoilun jälkeen, sillä punkit voivat siirtyä eläimestä ihmiseen.

Suomessa sairastuminen borrelioosiin on paljon todennäköisempää kuin puutiaisaivotulehdukseen sairastuminen. Borreliabakteeria kantavia punkkeja on huomattavasti enemmän TBE-virusta kantaviin punkkeihin verrattuna. Borrelioosia voi hoitaa antibiootein.

punkkirokote, punkkirokotus, TBE-rokote, puutiaisaivotulehdus, punkki, rokote

3. Milloin punkkirokotus pitää ottaa?

Rokote on tehokkain, jos sen ottaa talvella tai alkukeväästä. Tällöin rokote antaa parhaan mahdollisen suojan punkkikauden alkaessa. Punkit ovat aktiivisia huhti–toukokuusta aina loka–marraskuuhun asti. Rokotuksen ennättää kuitenkin ottaa vielä huhtikuussakin.

Rokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta, minkä jälkeen on otettava tehosterokotteita loppuelämän ajan. Ensimmäinen rokote antaa 40–50-prosenttisen suojan TBE:tä vastaan kahden viikon kuluttua rokotteen ottamisesta.

Toinen rokote otetaan noin kuukausi ensimmäisen rokotteen ottamisen jälkeen. Se antaa 97–99-prosenttisen suojan TBE:ltä kahden viikon kuluttua rokotteen ottamisesta. Suoja kestää maksimissaan vuoden, joten kolmas rokote suositellaan otettavaksi 9–12 kuukautta toisen rokotteen jälkeen.

Ensimmäinen tehosterokote tulee ottaa kolme vuotta kolmannen rokotteen jälkeen. Tämän jälkeen tehosterokote on otettava viiden tai kolmen vuoden välein rokotettavan iästä riippuen. Alle 50-vuotiaita suositellaan ottamaan rokote viiden vuoden välein, yli 50-vuotiaita kolmen vuoden välein.

4. Mistä punkkirokotuksen saa?

Rokotteita saa terveyskeskuksista sekä yksityisiltä lääkäriasemilta. Lisäksi niitä saa punkkibussista, joka kiertää ympäri Suomea huhtikuun loppuun asti. Tarkista bussin aikataulu täältä.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat henkilöt saavat rokotteet ilmaiseksi. Muut joutuvat maksamaan rokotteen itse. Kela ei maksa rokotuksista korvauksia. Yhden rokotteen hinta on muutamia kymmeniä euroja.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Punkkiklinikka, Saaristolääkärit

Avainsanat

Keskustelu

Eikös tuossa kuvassa ole meneillään verikokeen otto? – Rokotus otettaisiin kait ennemmin käsivarren yläosasta?

En näe muuta ”aktiivista” kuvaa kuin tuon, missä iäkkään rouvan niskasta mukamas otetaan punkkia pois pinseteillä. Rokotusta ei OTETA koskaan mistään, se pistetään jonnekin, yleensä käsivarteen tai reiteen.

Sorry, nyt huomasin: tarkoitit tuota AIVAN ylinnä ylhäällä olevaa kuvaa. Se tosiaan taitaa olla verikoekuva.

Kommentoi juttua: Kuka tarvitsee punkkirokotuksen? 4 asiaa, jotka pitää tietää punkkirokotuksesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X