Terveys

Punkkirokote suojaa vakavalta puutiaisaivotulehdukselta – tarkista, voitko saada rokotteen ilmaiseksi

Puutiaisaivotulehdus on sairaus, joka voi aiheuttaa vakaviakin vaurioita sairastuneelle. Sitä vastaan kannattaa suojautua rokotuksella.

TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote tunnetaan kansankielessä nimellä punkkirokote. Se kannattaa ottaa, jos liikkuu runsaasti luonnossa sellaisilla alueilla, joilla punkkeja esiintyy.

1. Kenen täytyy ottaa punkkirokote?

Suomessa TBE-viruksen voi saada alueilla, joilla punkkeja vilisee paljon. Virusta kantavia punkkeja elelee erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Pienissä määrissä niitä on myös muualla Suomessa.

Punkkirokotetta suositellaan kaikille kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluville henkilöille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokoteohjelmaan kuuluvat yli 3-vuotiaat henkilöt, jotka asuvat vakituisesti

Maksuttoman rokotteen voivat saada myös edellä mainittujen kuntien mökkiläiset ja muut loma-asujat, jotka viettävät runsaasti aikaa mökeillään. Rokotetta suositellaan, jos viettää punkkialueella sulan maan aikaan vähintään neljä viikkoa ja liikkuu runsaasti luonnossa.

2. Tarvitseeko muidenkin kuin rokoteohjelmaan kuuluvien ottaa rokotus?

Myös henkilöiden, jotka liikkuvat yli neljän viikon ajan punkkiaikana alueilla, joissa puutiaisaivotulehdusten määrä on merkittävä, kannattaa harkita rokotuksen ottamista. Esimerkiksi Lohja, Raasepori ja Kirkkonummi kuuluvat kuntiin, joissa puutiaisaivotulehdusta on tavattu sen verran, että rokotetta kannattaa harkita.

Rokotetta suositellaan erityisesti metsässä ja luonnossa liikkuville. Muun muassa marjastajien, metsästäjien, suunnistajien ja vaeltajien kannattaa ottaa rokote.

Lisäksi puutiaisaivotulehdusta esiintyy Ruotsin rannikolla, Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Rokote kannattaa ottaa, jos aikoo matkan aikana vaeltaa, ratsastaa, pelata golfia, osallistua koiranäyttelyyn tai muuten liikkua alueilla, joilta voi löytyä punkkeja.

Henkilöt, jotka eivät kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, maksavat rokotteen itse. Joissain tapauksissa rokotteen voi saada myös työterveyden kautta.

Rokote on erityisen tärkeä ikääntyneille ihmisille. Alle kolmevuotiaita lapsia ei tarvitse rokottaa.

3. Miltä punkkirokotus suojaa ja miltä ei?

Punkkirokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta eli TBE:ltä. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa parannuskeinoa. Tautiin kuolee hyvin harva, mutta yli kolmasosa sairastuneista saa sairaudesta pysyviä vaurioita. Näitä ovat esimerkiksi muistihäiriöt, kuulon heikkeneminen, keskittymisvaikeudet ja halvaudet.

Rokote ehkäisee yhdeksän sairastapausta kymmenestä. Rokote ei kuitenkaan estä punkkeja kiinnittymästä iholle tai puremasta, joten myös rokotetun on hyvä suojata ihonsa punkkialueilla liikuessaan.

Rokote ei myöskään suojaa toiselta punkkien levittämältä sairaudelta, borrelioosilta. Borrelioosilta voi suojautua pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin alueilla, joilla punkkeja esiintyy ja tarkistamalla joka ilta kehon punkkien varalta. Lisäksi kannattaa tarkistaa lemmikin turkki ulkoilun jälkeen, sillä punkit voivat siirtyä eläimestä ihmiseen.

Suomessa sairastuminen borrelioosiin on paljon todennäköisempää kuin puutiaisaivotulehdukseen sairastuminen. Borreliabakteeria kantavia punkkeja on huomattavasti enemmän TBE-virusta kantaviin punkkeihin verrattuna. Borrelioosia voi hoitaa antibiootein.

Lue myös: Marjon, 53, painajaismaiset oireet paljastuivat borrelioosiksi – diagnoosi selvisi vasta reilu vuosi punkin pureman jälkeen

punkkirokote, punkkirokotus, TBE-rokote, puutiaisaivotulehdus, punkki, rokote

4. Milloin punkkirokote pitää ottaa?

Punkkirokote on tehokkain, jos sen ottaa talvella tai alkukeväästä. Tällöin rokote antaa parhaan mahdollisen suojan punkkikauden alkaessa. Punkit ovat aktiivisia huhti–toukokuusta aina loka–marraskuuhun asti. Rokotuksen ennättää kuitenkin ottaa vielä huhtikuussakin.

Rokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta, minkä jälkeen on otettava tehosterokotteita loppuelämän ajan, jos altistuminen punkeille jatkuu. Ensimmäinen rokote antaa 40–50-prosenttisen suojan TBE:tä vastaan kahden viikon kuluttua rokotteen ottamisesta.

Toinen rokote otetaan noin kuukausi ensimmäisen rokotteen ottamisen jälkeen. Se antaa 97–99-prosenttisen suojan TBE:ltä kahden viikon kuluttua rokotteen ottamisesta. Suoja kestää maksimissaan vuoden, joten kolmas rokote suositellaan otettavaksi 9–12 kuukautta toisen rokotteen jälkeen.

Ensimmäinen tehosterokote tulee ottaa kolme vuotta kolmannen rokotteen jälkeen. THL suosittelee, että tämän jälkeen alle 50-vuotiaat ottavat tehosterokotteen10 vuoden välein.

5. Mistä punkkirokotuksen saa?

Rokotteita saa terveyskeskuksista ja yksityisiltä lääkäriasemilta. Lisäksi niitä saa punkkibussista, joka kiertää ympäri Suomea keväisin. Tarkista bussin aikataulu täältä.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat henkilöt saavat rokotteet ilmaiseksi. Muut joutuvat maksamaan rokotteen itse. Joillekin työnantaja voi maksaa rokotuksen, jos punkeille altistuu työtehtävissä.

Kela ei maksa rokotuksista korvauksia. Yhden rokotteen hinta on muutamia kymmeniä euroja.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Punkkiklinikka, Saaristolääkärit

Juttua muokattu 12.5.2022: Lisätty ajantasainen lista alueista, joilla asuvat ihmiset kuuluvat rokotusohjelmaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punkkirokote suojaa vakavalta puutiaisaivotulehdukselta – tarkista, voitko saada rokotteen ilmaiseksi

Eva-Maria

Eikös tuossa kuvassa ole meneillään verikokeen otto? – Rokotus otettaisiin kait ennemmin käsivarren yläosasta?

Seija Riihimäki

Mukana kyllä

Phuuh

En näe muuta ”aktiivista” kuvaa kuin tuon, missä iäkkään rouvan niskasta mukamas otetaan punkkia pois pinseteillä. Rokotusta ei OTETA koskaan mistään, se pistetään jonnekin, yleensä käsivarteen tai reiteen.

Phuuh

Sorry, nyt huomasin: tarkoitit tuota AIVAN ylinnä ylhäällä olevaa kuvaa. Se tosiaan taitaa olla verikoekuva.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.