
Pysykää poissa, selkäkivut! Ammattilainen listaa 9 keinoa, joilla selkäongelmia voi ehkäistä kotikonstein
Tiesitkö, että esimerkiksi stressin purkaminen voi auttaa pitämään selkävaivat loitolla? Myös paikallaan olon välttäminen ja säännöllinen liikunta auttavat selkäkivun ennaltaehkäisyssä.
Selkävaivat ovat monille harmillisen tuttuja. Monta asiaa voi kuitenkin tehdä arjessaan itse, jotta selkä pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa. Fysioterapeutti ja kiropraktikko Tuomo Pieti kannustaa jättämään pois turhan varomisen, jotta selkä pysyisi kivuttomana. Pieti listasi yhdeksän asiaa, jotka auttavat selkävaivojen ennaltaehkäisyssä:
1. Nuku tarpeeksi
Pyri nukkumaan kahdeksan tuntia yössä. Se on kehon rasituksesta palautumisen kannalta oleellista. Huonot unet kaksin-kolminkertaistavat riskin kiputiloille, koska väsyneen hermosto ei ole palautunut. Tällöin jo paperin nostaminen maasta voi yllättää hermoston ja aiheuttaa krampin selkään.
2. Liiku säännöllisesti
Kaikki liikunta, mikä tuntuu mukavalta, on hyväksi selälle. Liiku säännöllisesti ja progressiivisesti eli tee liikkumisesta pikkuhiljaa haastavampaa. Kuntoile viikoittain tavalla, joka saa sinut hengästymään.
3. Liiku rohkeasti
Älä pelkää käyttää selkääsi monipuolisesti. Käytä niveliäsi niiden ääriliikeratojen rajoissa: kävele välillä oikein pitkin askelin ja käy syväkyykyssä kädet suorina ylöspäin. Nykyään suositellaan enemmän liikkuvuusharjoittelua kuin pelkkää venyttelyä.
4. Hae apua
Jokaisen selkävaivaisen ei tarvitse käydä hoidoissa kaiken aikaa. Hoitoon, kuten fysioterapeutille, osteopaatille, kiropraktikolle tai naprapaatille, kannattaa hakeutua, jos selkäkipu alkaa rajoittaa elämää ja jos kipu pahenee tai huolestuttaa.
Ammattilaisen luo on syytä hakeutua myös silloin, jos kipu ei mene ohitse reilussa kuukaudessa tai jos kivun lisäksi esiintyy muita oireita, kuten puutumista, pistelyä tai voimattomuutta. Toistuvasta selkäkivusta kärsivän kannattaa keskustella ammattilaisen kanssa siitä, mitä oman aktiivisuuden lisäämiseksi voitaisiin tehdä.
5. Rauhoita mielesi
Selkäkivut eivät yleensä ole vakavia, vaan ne helpottavat useimmiten 2–6 viikossa. Et ole niiden kanssa yksin, sillä peräti 84 prosenttia suomalaisista kärsii joskus kipeästä selästä.
6. Vältä paikallaan oloa
Passiivisuuden välttäminen on tärkeää. Pidä taukoja säännöllisesti: yli puolta tuntia ei tulisi istua tai seisoa paikallaan. Pitkä paikallaan oleminen passivoi hermostoa, jolloin se ei ole valmiina äkilliseen liikkeeseen. Tällöin liike voi yllättää ja selkä krampata.
Jos teet fyysistä työtä, huolehdi palautumisesta. Vältä työssä yksipuolista kuormitusta. Asennon ja liikkeen monipuolistaminen auttaa välttämään kipuja.
7. Älä varo turhaan
On turha pelätä, että tekee liikkeitä väärin. Ei ole vääriä asentoja, vaan asentoja, joihin keho ei ole siinä hetkessä valmis. Myös ”pyöreällä selällä” voi nostaa taakkaa, jos selkä on siihen tottunut. Lihasjumin voi saada siitäkin, jos nostaa taakkaa liikettä tarpeettomasti peläten ja varoen.
Selkä kuluu siinä missä muutkin osat. Iän myötä selkään tulee kulumia, välilevyn rappeumia ja pullistumia. Näillä ei kuitenkaan ole suoraa yhteyttä kipuun. Jos kudokset tukevat selkää ja kehoa on käytetty monipuolisesti, ikääntyneenkään ei tarvitse varoa selkäänsä.
Lue myös Anna.fi: Näyttelijä Kristo Salminen löysi avun selkäkipuihinsa: ”Tajusin, että jos en tee asialle jotain, menetän toimintakykyni täysin”
8. Vältä päihteitä ja ylipainoa
Vältä tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä. Ne liitetään ylipainon ohella huonoon yleisterveyteen, jolla on yhteys etenkin pitkittyneeseen selkäkipuun. Tupakointi supistaa verisuonia ja vaikuttaa näin esimerkiksi välilevyn aineenvaihduntaan, jolloin sen iskunvaimennuskyky kärsii. Lisäksi ylipaino kuormittaa niveliä.
9. Pura stressiä
Stressi ja paha mieli vaikuttavat myös selkään. Kun hermosto ylikuormittuu, se lisää selkäkivun riskiä. Samoin tekee pelko: liikkeen pelko altistaa kivulle. Jos taas kokee, että uskaltaa käyttää kehoa, se todennäköisesti myös kestää.
Juttu on julkaistu Kotiliedessä 18/2021.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pysykää poissa, selkäkivut! Ammattilainen listaa 9 keinoa, joilla selkäongelmia voi ehkäistä kotikonstein