Terveys

Rintasyöpä yleistyy jatkuvasti – tiedätkö, mistä löydät vertaistukea?

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain noin 5 000 naista. Vertaistuki auttaa käsittelemään sairauden nostattamia tunteita.

Vuonna 2015 yli 5100 naisella diagnosoitiin uusi rintasyöpä. Syöpään sairastumisen voimakas kasvu johtuu siitä, että väestö vanhenee ja yhä useampi suomalainen on eläkeikäinen. Syöpään sairastumisen riski kasvaa iän myötä.

Vaikka syöpään sairastuu yhä useampi, myös yhä useampi selviää siitä. Rintasyöpään sairastuneista naisista viiden vuoden päästä elossa on lähes 91 prosenttia sairastuneista. Tästä huolimatta rintasyöpä on myös naisten tappavin syöpä, koska sairastuneita on niin paljon.

Vertaistuen avulla jaetaan vinkkejä ja kokemuksia

Suomen syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen sanoo, että vertaistuki on sairastuneille tärkeää, koska se tarjoaa potilaslähtöisiä kokemuksia. Siinä, missä ammattilaiset tarjoavat yhden näkökulman sairauteen, heillä ei välttämättä ole kokemusta siitä, millaista on sairastaa syöpää.

”Vertaistuki lähtee potilaiden omista kokemuksista, siitä, millaista on elää sairauden kanssa.”

Usein vertaistuelta toivotaankin juuri kokemuksien ja vinkkien jakamista. On tärkeää saada kuulla, että joku muukin sairastaa juuri samaa tautia ja käy läpi samankaltaisia tunteita.

”Vertaistukeen liittyy myös tarve jakaa vaikeitakin kokemuksia. Se tarjoaa tukea, turvaa ja lohdutusta. Ystävyyttä.”

Vaikka perheenjäsenet ja ystävät ovat tärkeä tuki sairastuneelle, joskus voi tuntua siltä, että heitä haluaa säästää rankimmilta kokemuksilta.

”Toisaalta tarjolla on myös sellaista vertaistukea, jossa mukana ovat myös sairastuneen läheiset.”

Vertaistuki on tärkeä osa syövän hoitoa.

Mistä vertaistukea löytää?

Suomessa on useita syöpäjärjestöjä, jotka tarjoavat apua sairastuneelle. Rintasyöpään sairastuneille on oma järjestönsä Rintasyöpäyhdistys, joka on osa eurooppalaista Europa Donna -verkostoa. Rintasyöpään sairastunut voi tutustua myös Rintasyöpäpotilaan oppaaseen.

Vertaistuki on siirtynyt ja siirtyy edelleen yhä tiiviimmin internettiin. Suomen syöpäpotilaat ry ylläpitää Facebook-verkostoja eri syöpäsairauksia kohdanneille ihmisille, mutta rintasyövän vertaistuki järjestetään Rintasyöpäyhdistyksen kautta.

Facebook-verkostojen kautta järjestetään myös tapaamisia. Sosiaalista mediaa hyödyntämällä pääsee käsiksi myös kansainvälisiin verkostoihin, jotka voivat kiinnostaa erityisesti harvinaisempia syöpiä sairastavia.

Syöpäjärjestöjen kautta on mahdollista saada tukea myös koulutetulta vapaaehtoiselta. Mukana on syövän sairastaneita, syöpäpotilaiden läheisiä ja aktiivisia vapaaehtoisia.

Syöpäjärjestöt tarjoavat apua myös saattohoitoon. Vapaaehtoinen saattohoidon tukihenkilö ei korvaa ammattilaisten työtä eikä läheisten tukea, vaan täydentää niitä. Vapaaehtoiset voivat auttaa käytännön asioissa, avustaa esimerkiksi ruokailussa tai olla turvana ja seurana.

Roosa nauha -päivää vietetään 13.10.2017.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rintasyöpä yleistyy jatkuvasti – tiedätkö, mistä löydät vertaistukea?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.