sienikori

Saatko ruokasienistä vatsaoireita? Sinulla saattaa olla trehaloosi-intoleranssi

Osa ihmisistä saa vatsavaivoja syötyään sieniä, vaikka nautitut sienet olisivat täysin syötäväksi kelpaavia. Kyseessä on tällöin todennäköisesti trehaloosi-intoleranssi eli sienisokerin imeytymishäiriö.

Jos saat ikäviä vatsavaivoja syötyäsi sieniä, kyseessä on hyvin todennäköisesti joko myrkytys tai sienisokerin imeytymishäiriö trehaloosi-intoleranssi. Jos olet varma, että syömäsi sienet kelpaavat ruokasieniksi, oireesi kielivät jälkimmäisestä vaivasta.

Mikä trehaloosi-intoleranssi on?

Jos sienten syömistä seuraavat vatsaoireet vaivaavat toistuvasti, kyseessä on todennäköisesti trehaloosi-intoleranssi. Siitä kärsivältä puuttuu sienisokeria pilkkova trehalaasientsyymi tai entsyymiä ei ole ohutsuolessa tarpeeksi.

Trehaloosi-intoleranssiin liittyvät oireet ja niiden syntytapa ovat samankaltaiset kuin maitoon liittyvässä laktoosi-intoleranssissa.

Trehaloosi-intoleranssi aiheuttaa ikäviä vatsavaivoja.Kuinka yleinen vaiva on?

Vaivaa on tutkittu suhteellisen vähän, joten myöskään sen yleisyydestä ei ole varmaa tietoa. Trehaloosi-intoleranssista kärsii kuitenkin luultavasti noin 1–2 prosenttia suomalaisista. Vaiva on laktoosi-intoleranssiin verrattuna huomattavasti harvinaisempi, sillä siitä kärsii noin 18 prosenttia suomalaisista.

Miten se oireilee?

Trehaloosi-intoleranssiin kuuluu erilaisia vatsaoireita: ripulia, ilmavaivoja, vatsan turvotusta ja kipua sekä oksentelua. Oireet alkavat yleensä 15 minuutista pariin tuntiin sienten syömisen jälkeen, ja häviävät itsestään päivässä tai kahdessa.

Miten trehaloosi-intoleranssi todetaan?

Trehaloosi-intoleranssia voidaan selvittää rasituskokeella, jossa nautitaan trehaloosia, ja sen jälkeen tehdään mittauksia. Luotettavimmin diagnoosi tehdään määrittämällä uloshengitysilman vety- ja metaanipitoisuuksien kasvu trehaloosin nauttimisen jälkeen.

Useimmiten tutkimukset ovat kuitenkin tarpeettomia, jos oireet ovat selkeät.

Auttaako laktoosi-intoleranssiin käytettävä laktaasivalmiste trehaloosi-intoleranssista kärsivää?

Sienisokeria pilkkova trehalaasi-entsyymi on rakenteeltaan erilainen kuin maitosokeria pilkkova laktaasientsyymi. Sen vuoksi laktoosi-intoleranssiin käytettävä laktaasivalmiste ei tehoa trehaloosi-intoleranssissa.

Miten vaivaa hoidetaan?

Trehaloosi-intoleranssin hoito on sienten syömisen välttäminen.

Sienet ovat herkkuani, mutta kärsin trehaloosi-intoleranssista. Onko mitään tehtävissä?

Voi olla, että sienten välttely on ainoa konsti estää oireiden esiintyminen. Oman sietokyvyn rajoja voi kuitenkin halutessaan testata esimerkiksi vaihtelemalla syötäviä sieniä ja niiden valmistustapoja.

Trehaloosi-intoleranssi aiheuttaa ikäviä vatsavaivoja.

Ruoanvalmistustapa saattaa vaikuttaa oireiluun, sillä sienisokerin suhteellinen osuus kasvaa, kun sienistä poistuu vettä esimerkiksi ryöpättäessä ja paistettaessa. Oireita tulee yleensä myös sitä enemmän, mitä enemmän sieniä syö.

Sienisokeria on tavallista enemmän muun muassa herkkutatissa, kantarellissa ja orakkaissa. Mustatorvisienessä, suppilovahveroissa, lampaankäävissä ja haperoissa on puolestaan melko vähän sienisokeria. Oman sietokyvyn testaamisen voikin aloittaa näistä sienistä.

Lähteet: Työterveyslääkärit Heikki Arola ja Toni Vänni, Terveystalo; Allergia-, iho- ja astmaliitto; Terveyskirjasto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Saatko ruokasienistä vatsaoireita? Sinulla saattaa olla trehaloosi-intoleranssi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X