Terveys

Tarkistuslista muistisairaan läheiselle – näin teet kodista ja pihasta turvallisen

Hajallaan olevat tavarat, pimeys ja ahtaus voivat tehdä kodista kaoottisen paikan muistisairaalle. Muistilaput, selkeät värierot ja turvalaitteet helpottavat elämää, jolloin läheistenkin stressi helpottuu.

Muistisairaus vaikuttaa monella tavalla arkeen, sillä se voi heikentää myös motoriikkaa ja aisteja. Ahtaus ja pimeys voivat saada ihmisen paniikkiin, jolloin hän teloo itsensä herkemmin.

Näin teet kodista ja sen ympäristöstä turvallisemman paikan muistisairaalle:

1. Laita puhelinnumerot näkyville

Läheisten puhelinnumeroiden lisäksi hätänumero 112 ja myrkytystietokeskuksen numero 09 471 977 kannattaa laittaa näkyvälle paikalle. Merkitse numerot varmuuden vuoksi moneen paikkaan: puhelinpöydällä olevaan vihkoon, kännykän muistiin ja lapulle jääkapin oveen.

2. Kokoa tärkeät tavarat samaan paikkaan

Päivittäisessä käytössä olevia tavaroita, kuten silmälaseja, avaimia ja kävelykeppiä, kannattaa säilyttää aina samassa paikassa. Voit kiinnittää seinille lappuja, joissa muistutetaan, missä tavarat ovat. Säilytä tavarat näkyvillä, esimerkiksi avohyllyssä, lasioven takana tai pöydällä.

3. Annostele lääkkeet valmiiksi

Myös lääkkeitä kannattaa säilyttää yhdessä, helpossa paikassa. Yöpöytä voi olla parempi paikka kuin korkea lääkekaappi. Lääkkeet kannattaa jakaa valmiiksi annostelijaan, johon merkitään, koska mikäkin lääke tulee ottaa. Valvo muistisairaan lääkkeiden kulumista.

muistilista muistisairaan läheiselle - näin teet kodista turvallisen

4. Raivaa koti liiasta tavarasta

Liikkuminen helpottuu, kun kulkuväylillä ei ole esteitä. Siirrä tavarat pois käytäviltä ja huoneiden keskiosista. Poista painavat ja helposti särkyvät ruukut ja lasiesineet. Kiinnitä sähköjohdot lattialistoihin ja poista virranjakajat kulureiteiltä. Laita mattoihin ja portaisiin liukuesteet.

5. Poista vaaralliset tavarat ja kemikaalit

Poista tai pane lukkojen taakse aseet, kemikaalit, vahvat pesuaineet, terävät veitset ja työkalut. Myös voimakkaita lääkkeitä kannattaa säilyttää lukitussa kaapissa ja annostella ne valvotusti.

6. Käytä kirkkaita värejä ja valoa

Kontrastit helpottavat ympäristön hahmottamista. Värikäs pytynkansi auttaa erottamaan wc-istuimen kylpyhuoneesta ja tumma lautanen erottuu vaalealta pöydältä.

Asenna asuntoon kirkkaita valaisimia, joiden valo ei osu heijastaviin pintoihin. Liiketunnistimen avulla syttyvät ja sammuvat lamput ehkäisevät pimeässä hätääntymistä ja valojen päälle unohtelua.

7. Asenna turvalaitteita

Oveen voi asentaa turvaketjun tai -lukon asiattomien kulkijoiden varalta. Avautumissuojat estävät ikkunoita aukeamasta kokonaan. Ranteessa kulkeva, parilla napilla toimiva yksinkertainen turvapuhelin on hyvä hätätilanteiden varalta. Asenna asuntoon palovaroittimet ja tarkista niiden toimivuus säännöllisesti.

näin teet kodista ja pihasta turvallisen dementikolle

8. Siivoa piha ja polut

Poista poluilta ja pihasta tavarat, joihin voi kompastua tai törmätä. Tasoita töyssyt ja kuopat ja huolehdi hiekoituksesta. Laita rollaattori paikkaan, josta sen saa siirrettyä helposti ulos. Portailta ja terassilta laskeutumista voi helpottaa esimerkiksi rampeilla.

9. Merkitse kulkureitit

Sisätilojen ja pihan tärkeät reitit ja paikat kannattaa merkitä näkyvästi. Merkitse kylttien tai kuvien avulla, mistä kuljetaan postilaatikolle ja takaisin kotiin. Muistuta lapuilla, missä ovat wc, keittiö ja muut kodin tärkeät paikat.

10. Kiellä mainonta ja kaupustelu

Muistisairas voi tilata vahingossa tuotteita, joiden hintaa tai kauppaehtoja hän ei ymmärrä. Voit vähentää kaupustelua hankkimalla hänen puhelinnumeroonsa suoramarkkinointikiellon.

Kiinnitä oveen tai postilaatikolle mainoskielto. Asenna tarvittaessa tietokoneeseen ohjelma, joka estää pääsyn maksullisille internetsivuille ja verkkokauppoihin.

Lähde: Muistiliitto, Suomen muistiasiantuntijat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tarkistuslista muistisairaan läheiselle – näin teet kodista ja pihasta turvallisen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.