Terveys

Voiko kotitesteihin enää luottaa? Husin Asko Järvinen vastaa 8 koronakysymykseen, jotka mietityttävät suomalaisia nyt

Kannattaako koronarokote hakea Tallinnasta? Entä onko tauti yhtä vaarallinen kuin aiemmin? Nämä asiat on hyvä tietää koronasta juuri nyt.

Lomakauden päättyminen tuo mukanaan uusia koronatapauksia. Moni asia koronassa on kuitenkin muuttunut, jos vertaa kahden vuoden takaiseen tautitilanteeseen.

Aiemmin taudille ominaisia oireita olivat sahaava kuume tai maku- ja hajuaistin muutokset. Nyt valtaoireiksi ovat nousseet tyypillisimmät flunssan oireet, kuten karhea kurkku, päänsärky ja tukkoinen nenä.

Mitä muita asioita koronasta on hyvä tietää juuri nyt? Husin ylilääkäri Asko Järvinen vastaa 8 kysymykseen, jotka mietityttävät suomalaisia.

Lue myös: Puolitoista vuotta koronatartunnan jälkeen Taija, 38, kärsii edelleen piinallisista oireista: ”Yli vuosi tätä vain vähäteltiin”

1. Kuinka tarkkoja kotitestit ovat tällä hetkellä? Jos on lievät flunssaoireet ja kotitesti näyttää negatiivista, voiko kyse olla silti koronasta? 

”Näyttää siltä, että kotitesti toimii uusiin virustyyppeihin siinä missä vanhempiinkin. Testien ongelma on vain se, että taudin alkuvaiheessa voi saada helposti negatiivisen tuloksen. Negatiivinen testi pitäisi uusia parin päivän päästä uudestaan.

Toki testin luotettavuuteen vaikuttaa se, miten ronskilla kädellä näyte otetaan, eli kuinka paljon näytetikkuun saadaan mahdollista virusta”, Asko Järvinen sanoo.

2. Kuinka vaarallisia uusimmat koronavirusmuunnokset ovat verrattuna ensimmäisiin? Onko tauti jotenkin heikentynyt vai päinvastoin?

”Taudin vaarallisuuteen vaikuttaa eniten rokotukset, sillä ne tuovat hyvän suojan vaikeaa tautimuotoa vastaan.

Näyttäisi kuitenkin siltä, että uudemmat virustyypit aiheuttavat selvästi harvemmin vaikeaa, viruksen aiheuttamaa keuhkokuumetta. Eli koronan alkuvaiheen vaikeat taudinkuvat, jossa hapensaanti häiriintyi voimakkaasti, ovat hyvin harvinaisia nyt.

Uudet omikron-virustyypit aiheuttavat myös vähemmän maku- ja hajuaistin häiriöitä.”

3. Miten nykyään tulee eristäytyä muista, jos sairastuu? Eli päteekö yhä viiden vuorokauden omaehtoinen karanteeni?

”Kyllä se pätee. Tauti edelleenkin tarttuu, ja itse asiassa se tarttuu helpommin kuin aikaisemmin.  Viisi vuorokautta sairastumisesta on se aika, jonka sisällä 90 prosenttia tartunnoista tapahtuu.

Jo siinä kohtaa, kun tietää altistuneensa, pitäisi olla varovainen, eli välttää kontakteja ja käyttää maskia. Suurin osa tartunnoista tulee oireettomilta ihmisiltä. Samoin tulee toimia, jos samassa taloudessa on hengitystieoireisia.”

Maskia on edelleen suositeltava käyttää esimerkiksi flunssakausien aikana. Kuva: iStockphoto
Maskia on edelleen suositeltava käyttää esimerkiksi flunssakausien aikana. Kuva: iStockphoto

4. Kuinka herkästi koronan voi nyt saada uudestaan, jos sen on jo kerran sairastanut?

”Ihan heti sitä ei saa uudestaan. Tiedetään, että rokote antaa suojaa muutamaksi kuukaudeksi. Sen jälkeen suoja tartuntaa vastaan on mennyt ohitse. Näin on myös sairastetun taudin osalta. Varsinkin uuden virustyypin taudin voi kuitenkin saada herkästi sairastamisesta huolimatta.”

5. Onko jotenkin enemmän vaaravyöhykkeessä, jos ei ole vielä sairastanut koronaa?

”Jos on tämän vuoden puolella sairastanut omikron-taudin, on todennäköisesti paremmassa suojassa uudelta taudilta.”

6. Mitä tiedetään jälkitaudeista, millaisia niitä on ja kuinka paljon?

”Yleisin jälkitauti tällä hetkellä on bakteerikeuhkokuume, varsinkin ikäihmisillä. Aika iso osa sairaalaan päätyvistä sairastaa tällä hetkellä bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta, joka tulee koronan toipumisvaiheessa tai sen jälkeen.

Tiedetään myös, että veritulppariskit ovat kasvaneet. Niitä voidaan pitää koronavirusinfektion jälkitauteina. Toki muutkin infektiot näille altistavat, mutta korona näyttää tekevän sitä enemmän.

Yksi jälkitauti on myös long covid, jonka oireita ovat esimerkiksi uupumus, unettomuus ja huono rasituksen sietokyky. Long covidin riskiä voi vähentää rokotuksella.”

7. Jotkut ovat käyneet Tallinnassa ottamassa neljännen rokotuksen. Näkyykö se Omakannassa ja kannattaako tällainen varautuminen?

”Omakannassa se ei näy. Itse en pidä tällaista varautumista aiheellisena, koska meillä seurataan rokotusten tarvetta hyvinkin tarkkaan ja rokotuksia laajennetaan tarvittaessa. Tällä hetkellä ei ole pulaa rokotteista.

Toki rokotusten teho pikku hiljaa hiipuu myös vaikeaa tautia vastaan, mutta se näyttää hitaalta. Oikea ajoitus on yllättävän hankalaa, varsinkin kun siirrytään nuorempiin ikäryhmiin.”

Lue myös Seura.fi: Oletko rokotevastainen? Tutkimuksen mukaan perusnegatiivisuus elämää kohtaan kumpuaa huonoista lapsuuskokemuksista

8. Kolmansista rokotuksista alkaa monella olla puoli vuotta. Mitä rokotteiden tehosta on jäljellä?

”Suojaa tartuntaa vastaan ei ole kovinkaan paljon jäljellä, koska uusia virustyyppejä tulee jatkuvasti. Rokotus suojaa kuitenkin varsin hyvin edelleen vaikealta taudilta.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko kotitesteihin enää luottaa? Husin Asko Järvinen vastaa 8 koronakysymykseen, jotka mietityttävät suomalaisia nyt

Nanja

Miksi ette puhu avoimesti rokotehaitoista mitään?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.