Terveys

Aikuisen tyttären hätä: ”Muistisairaus teki äidistäni tissuttelijan” – lue asiantuntijan neuvot

Varpu, 55, ei ollut uskoa silmiään, kun hän löysi äitinsä kaapista tyhjiä viinipulloja. Äiti ei ollut koskaan juonut. Varpu miettii, miten paljon juominen liittyy muistihäiriöön.

Reilusti yli seitsemänkymppinen äitini jäi viitisen vuotta sitten leskeksi. Vanhempani ehtivät olla naimisissa viisikymmentä vuotta. Äitini oli avioliitossa toiminnan nainen, joka piti huushollin pystyssä. Toisaalta hän oli sosiaalisesti ja taloudellisesti riippuvainen isästäni.

Olin äitini luona käymässä ja siivosin keittiön kaappia. Hämmästykseni oli melkoinen, kun kaapista löytyi useampi tyhjä viinipullo. Mehupulloja ne eivät olleet: kuivahtanut viini haisi pohjalla.

Äitini ei juonut koskaan lapsuudessani toisin kuin isäni, jonka juomisesta koko perhe kärsi. Korkeintaan äiti otti tarjottaessa lasin viiniä tai likööriä.

Kysyin häneltä, miksi kaapissa on näin paljon viinipulloja, johon äiti vastasi, että ne ovat varmaan sinun. Vastaus oli absurdi, sillä asun toisella paikkakunnalla enkä ole koskaan tullut lapsuudenkotiini viinipullon kanssa, en edes isän eläessä.

Katsoin äidin tilejä. Rahaa oli nostettu tiuhaan, pieniä summia kerralla, mutta lyhyen ajan sisällä. Yhteensä 3000 euroa.

Arvelin, että jos äiti olisi laittanut niin iso summan pelkästään alkoholiin, olisin huomannut sen. Soittelen hänelle sentään vähintään pari kertaa viikossa.

Muistin muutaman yhteisen markettireissun, jolloin hän oli ehdottomasti halunnut pelata hedelmäpeliä.

Hän myönsi pelaamisen, vaikka kielsi juomisen.

Kun kävi ilmi, että hän oli perunut lääkäri- ja silmälääkärikäyntinsä, tilasin saman tien lääkäriajan yksityiseltä. Äidillä todettiin alkava Alzheimerin tauti.

Rouvalle ei myydä

Ehdotin, että ryhtyisin äidin edunvalvojaksi. Siihen hän ei suostunut. Periaatteessa äiti on tällä hetkellä vielä omillaan toimeentuleva.

Pelaamisen kanssa ehkä pärjäillään. Olemme sopineet summasta, jonka hän voi laittaa kuukaudessa yksikätisiin. Jää nähtäväksi, pitävätkö sovitut rajat.

Juominen tuntuu pelaamista vakavammalta asialta.

En pääse toiselta paikkakunnalta jatkuvasti tarkistamaan hänen kun-toaan. Puhelimessa kuulostelen äidin puheita ja ääntä. Välillä vaikuttaa siltä kuin hän olisi vähän hiprakassa.

Kun olen hänen luonaan, käyn läpi kaappeja ja etsin pulloja. Muutamia on löytynytkin.

Äidin asuinpaikkakunnalla on vain yksi Alko. Hätääni kuvastaa se, että mietin, näytänkö myyjille äidin kuvaa ja sanon, että tälle rouvalle ette sitten myy alkoholia. Työkaveri muistutti minulle, etteivät myyjät voi sellaiseen suostua.

Rosvoa ja poliisia

Olen lukenut lehdistä, että eläkeläisnaisten alkoholinkäyttö on nousussa. En olisi siltii kuuna päivänä osannut edes kuvitella, että tämä sattuu oman äitini kohdalle.

Juomisen syynä pidetään yksinäisyyttä. Ihmettelen, ettei äiti alkanut juoda heti leskeksi jäätyään, vaan ilmeisesti vasta muistihäiriön seurauksena. Myös työkaverini äiti alkoi ostaa alkoholia muistihäiriöisenä.

Olemme tilanteen kanssa aika alussa. Muistin heiketessä erilaiset ongelmat varmasti vain pahenevat.

Eniten äidin juomisessa harmittaa se, että meistä on tullut poliisi ja rosvo, kyylä ja kyylättävä. Etäännymme ennen kuin varsinainen tauti on edes ottanut äidistä kunnolla valtaa.”

Perhe- ja paripsykoterapeutti Sanna Aavaluoma neuvoo muistisairaan läheistä:

1. Omien vanhempien sairastuminen ja menettäminen on vaikeaa. Vaikka tiedämme, että se kuuluu elämään, se ravistelee kokemusta itsestämme. Vielä aikuisenakin toivoisi vanhempien säilyvän sellaisina, joiden puoleen voisi kääntyä, kun itse kaipaa tukea. Edellisen sukupolven kuollessa astumme suvun vanhimpien joukkoon ja tietoisuus omankin elämän rajallisuudesta tulee todelliseksi.

2. Puolison menettäminen voi pudottaa ihmisen hyvin avuttomaan tilaan. Kiinteissä ja pitkissä parisuhteissa puoliso kannattelee myös itseä. Äitisi on jäänyt yksin. Miehensä menettämisen lisäksi hän joutuu ottamaan vastuuta sekä omasta taloudestaan että ihmissuhteistaan. Muistisairaus tekee siitä entistä vaikeampaa. Alkoholin käyttö voi olla yritys lieventää surua.

3. Muistisairaus merkitsee monella tavalla itsen menettämistä. Vähitellen se heikentää ihmisen kykyä hallita elämäänsä, niin toiminnan tasolla kuin tunne-elämässäkin. Sairaus etenee hitaasti. Isäsi kuolema on voinut olla romahduttava tekijä, joka on vaikuttanut äitisi vointiin. Muistisairaus, muistilääkkeet ja alkoholi ovat huono yhdistelmä. Äitisi tarvitsee apua. Muistisairauksista, perhesuhteista, puolison menettämisestä, parisuhteen vaikutuksista ja lesken surutyöstä olen kirjoittanut kaksi kirjaa. Toinen niistä on: Kunnes kuolema meidät eriyttää. Muistisairaan puolison suruprosessi ja toipuminen puolison kuoleman jälkeen (omakustanne 2016).

4. Äiti-tytärsuhteen säilyttämiseksi on tärkeää, että voit ilmaista äidillesi huolesi, mutta myös varmistaa, että äitisi hoidosta vastaavat ovat tietoisia hänen alkoholinkäytöstään. Ole yhteydessä äitisi asuinkunnan muistikoordinaattoriin ja kerro tilanteesta. Kerro äidillesi, että hankit hänelle apua, koska rakastat häntä, et siksi, että valvot hänen toimintaansa.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 26/16.

Lue lisää aiheesta:

Muistisairaan tytär neuvoo: Varaudu näihin 15 asiaan Milloin muistin heikkenemisestä on syytä huolestua? Näistä merkeistä tunnistat Alzheimerin taudin varhaiset oireet

Huolestuttaako läheisen alkoholinkäyttö? Tunnista tissuttelu ja puutu oikein ajoissa Alkoholismi jättää lapseen syvät jäljet Mitä tehdä, kun ystävä juo liikaa? Lue lääkärin ohjeet Tissutteletko tietämättäsi liikaa? Tee testi!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aikuisen tyttären hätä: ”Muistisairaus teki äidistäni tissuttelijan” – lue asiantuntijan neuvot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.